Recept: Jabolčne palačinke – Nizozemska

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Mrzla januarska nedelja v mestecu Utrecht, približno 40km južno od Amsterdama ni obetala nič dobrega. Zbudila sem se v majhni sobici ne ravno čistega študentskega doma in nato nekaj ur čakala svojo couchsurfing gostiteljico, da se zbudi še ona. Zunaj je snežilo, kar na Nizozemskem pomeni mrk vsega javnega prometa in zato me je verjetno z razlogom skrbelo, kako bom do večera prišla do letališča v Amsterdamu. A da preženem skrbi in da se z gostiteljico še malo podruživa, sva šli na krajši sprehod preko zasneženih polj, na koncu poti pa sva se ustavili v prijetni palačinkarni na poznem zajtrku. Naročili sva tipično nizozemsko jed: jabolčne palačinke.

nizozemska jabolčne palačinke

Moje domače jabolčne palačinke

In kako zgleda palačinkarna (pancake house)? Kot kakšna picerija pri nas, le da na velikih krožnikih nosijo vse sorte palačink. Pa tudi cena take nizozemske palačinke je primerljiva naši pici: med 5 in 10€, odvisno od dodatkov oz. nadevov. Jaz sem si izbrala tradicionalno jabolčno palačinko z dodatkom ingverja, ki je bila mimogrede odlična! Zato sem se jo odločila pripraviti tudi doma.

Recept: Nizozemske jabolčne palačinke

Tole je recept za 6 – 10 jabolčnih palačink z ingverjem.

SESTAVINE:

  • 150g moke
  • 300mL mleka
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • (kokosovo) maslo za maščenje ponvice
  • 3 srednje velika jabolka
  • 2 žlici rjavega sladkorja
  • 1cm ingverja
  • javorjev sirup

Postopek:

Moko, mleko, jajce in sol zmešaj kar s paličnim mešalnikom, da dobiš gladko zmes za palačinke. Nič ni narobe, če je na začetku masa malo redka, s časom se bo zgostila. Sedaj olupi jabolka in jih naribaj na tanke krhlje, ingver pa nasekljaj na drobne koščke.

Na ponvi stopi malo (kokosovega) masla, dodaj naribana jabolka in praži/kuhaj nekaj minut, da se jabolka zmehčajo. Nato jih posipaj s sladkorjem in obrni, da se popečejo še po drugi strani. Ko so gotova (mehka in rahlo rjava), jih umakni s ponvice v posebno posodo. V isti ponvi spet stopi malo masla, na njem popraži še ingver in ga nato zmešaj med jabolka.

Spet na ponvi stopi malo masla in vlij nanjo maso za palačinke, ki jo TAKOJ potreseš z jabolki. Da se bodo jabolka zapekla v palačinko, jih moraš dodati, ko je masa surova, ne pečena. Pa še to: jabolka poskusi razporediti enakomerno po palačinki. Peci par minut, ko je spodnja stran lepo zapečena, palačinko obrni in zapeci še na drugi strani – a le na hitro (samo minutko), da se ti jabolka ne zažgejo! Po enakem principu speci vse palačinke.

Ko želiš postreči, palačinko zvij in jo prelij z javorjevim sirupom.

Palačinke so božanske! 😉

nizozemska jabolčne palačinke recept

Palačinka iz nizozemske palačinkarne

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena