Recept: Pap (beli žganci) s korenčkovo solato – Lesoto

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Pap je jed preprostih ljudi na jugu Afrike, saj je zanjo potrebno zelo malo sestavin: le moka in voda! No, in potem še kakšna zelenjava ali nekaj za zraven. Pap se lahko je kod priloga (namesto krompirja) ali pa kot glavna jed, če mu primešamo kaj zelenjave oz. ga prelijemo s kakšno omako. In če smo natančni ni pap nič drugega kot pa žganci 🙂 Recept: pap s korenčkovo solato je poustvaritev izredno okusnega obroka, ki sva ga jedla v take away restavraciji v Maseruju, glavnem mestu Lesota. Gre torej za recept za žgance iz bele koruzne moke in recept za korenčkovo solato.

lesotska jed: pap s korenčkovo solato

Kosilo v Lesotu: pap (tista bela zadeva na krožniku), korenčkova solata, buča gem in zeljna omaka

Recept: Pap (beli žganci)

Pap, ki sva ga midva jedla, je bil postrežen s korenčkovo solato, kuhanim zeljem in bučko gem, ki se je pri nas ne dobi in sem jo doma, ko sem poskušala ponoviti to jed, nadomestila z navadno muškatno bučo. Ni bilo enako, je bilo pa zadovoljivo podobno.

Kar se tiče priprave papa, je le ena težava: dela se ga iz bele koruzne moke (to je moka iz bele koruze), ki je pri nas velika redkost. Po dolgem iskanju sem jo našla v Brinečevem mlinu v Rečici ob Savinji. Imela pa sem tudi že rezervni načrt, če moke ne dobim: kupila bi belo polento (ki se jo dobi v vseh večjih trgovinah, npr. E.Leclerc) in jo v kavnem mlinčku zmlela v moko.

Sedaj pa poglejmo recept za 4 osebe:

SESTAVINE:

  • 600mL vode
  • ščepec soli
  • rezina masla
  • 400g bele koruzne moke

Postopek

Slano vodo zavri in ji dodaj malo masla (tanko rezino ali malo čajno žličko). Ko se maslo raztopi in voda brbotajoče vre, vsuj vanjo moko, takoj pokrij, zmanjšaj ogenj in kuhaj 5 minut brez mešanja. Potem pap dobro premešaj, da ni nikjer več kepic moke, spet pokrij in na majhnem ognju kuhaj še približno 30 minut. Vsake toliko malo premešaj, da se ti pap ne prime na dno.

Recept: Korenčkova solata

SESTAVINE:

  • 400g korenja
  • 200g rozin
  • 4 jedilne žlice majoneze
  • 2 čajni žlički sladkorja
  • 2 jedilni žlici mleka
  • limonin sok

Postopek

Korenje na tanko naribaj in ga takoj pokapaj z limoninim sokom, da ti ne porjavi. V ločeni posodi zmešaj majonezo, sladkor in mleko, da dobiš ne preveč in ne premalo tekoč solatni preliv. Sedaj zmešaj rozine in korenje ter oboje prelij z majoneznim dresingom. Dobro premešaj.

Kot prilogo sem v slani vodi skuhala še muškatno bučo, zeljno omako ali “prisiljeno zelje” pa je dodala moja babica.

lesoto jed pap s korenčkovo solato

Najina različica lesotskega kosila: pap (beli žganci), muškatna buča, krenčkova solata in babičina zeljna omaka

Jed sva postregla najinim sorodnikom in vsak je vihal nos nad določenim delom kosila, ko pa so poskusili, pa so se vsi strinjali, da je bilo dobro 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena