Recept: Amok fish – Kambodža

Amok fish je ena najbolj znanih kamboških jedi in seveda sem jo na najinem poročnem potovanju poskusila tudi sama. Gre za ribo v omaki iz kokosovega mleka in ingverja, pripravljena pa je na poseben, amok, način. To pomeni, da se riba in omaka pečeta v listih bananovca.

“original” amok fish (http://www.thecitykitchensf.com)
Od kar potujem, imam navado, da v novi državi poskusim vsaj eno lokalno jed, poiščem recept in jo potem doma pripravim za družino ali prijatelje. Pri pripravi amok fish jedi veliko težavo predstavljajo “eksotične” sestavine, ki jih je težko oz. nemogoče dobiti pri nas. Tale moj recept je približek za tisti pravi, kamboški, amok fish, ampak meni (in Roku) se zdi vseeno odličen.
Tukaj pa je recept za 2 osebi.
SESTAVINE:
  • 3 stroki česna
  • 1 velika čebula
  • Čajna žlička limonine trave (v prahu se jo dobi v Lidlu, ko imajo »azijski teden«)
  • cca 1cm svežega ingverja
  • Čajna žlička limetinega soka
  • Čajna žlička kurkume
  • Čajna žlička rjavega sladkorja
  • Ščepec soli
  • 2 čajni žlički čilijeve omake
  • ½ jedilne žlice ostrigine omake ali »shrimp« paste (omake iz kozic) – tudi to se dobi v Lidlu, ali pa v večjih InterSparih
  • 400mL kokosovega mleka (ena konzerva)
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 fileja osliča (ali kakšne podobne ribe brez kosti)
  • 2 špinačna lista
  • Jajce
  • Žlica ribje omake – tudi to se dobi v Lidlu, ali pa v večjih InterSparih
  • 200g riža
Priprava amok fish-a v terilnici

 

V terilnici (ali mikserju za smoothie-je) steri oz. zmešaj: nasekljan česen in čebulo, limonino travo, ingver in limetin sok. Ko nastane gladka kaša, dodaj še kurkumo, rjavi sladkor, sol in čilijevo omako. Ko se vse začimbe vmešajo v pasto, jo daj na segreto olje in kuhaj dokler čebula ne postekleni. Med tem časom daj kuhat riž. Potem v omako dodaj ostrigino omako, sladkor in še malo soli in na majhnem ognju kuhaj dalje. Odpri konzervo s kokosovim mlekom Na vrhu se nabere nekakšna kepa. To poberi in jo polovico daj na stran. Drugo polovico in preostanek – tekočino kokosovega mleka vmešaj v pasto v ponvici. Ribji file nareži na majhne kocke in tudi vmešaj v pasto. Špinačna lista nasekljaj na drobno in dodaj v nastajajočo omakico. Dobro premešaj in pusti kuhati nekaj minut. V ločeni posodici razžvkljaj jajce in ribjo omako ter to zmes vmešaj v nastajajoči amok fish. Ko jajce zakrkne, je jed gotova.

Serviraj riž z amok fish omako in »kepo« kokosovega mleka, ki si jo prej dal/a na stran.

Amok fish v moji izvedbi

Ko sem dala prvo žlico amok fish-a v usta, se mi je zgodilo nekaj podobnega kot v Proustovem romanu Iskanje izgubljenega časa, kjer okus magladenice sproži plaz spominov. Tako so tudi pri meni spomini v hipu pridrveli na plano: sedela sva v v senci ob bazenu najinega hotela v mestecu Siem Reap v Kambodži. Bil je najin zadnji dan tukaj. Zjutraj sva že navsezgodaj najela tandem in odkolesarila do templja Angkor Wat. Ob 12h sva bila nazaj, se vsa prepotena vrgla v bazen, potem pa si med čakanjem na tuk-tuk prevoza do avtobusne postaje privoščila kosilo – odličen amok fish. Mmmm 🙂 Iz stanja zamaknjenosti me je zmotil Rok, ki je ponavljal: “To je pa res dobro, to je pa noro dobro!”

Upam, da se vam sline ne cedijo preveč po prebiranju tega prispevka. Pa dober tek!

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!