Higiena na potovanju in pri divjem kampiranju

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Divje kampiranje je za naju že dolga leta ena boljših oblik potovanja oz. prenočevanja. Prvič sva divje kampirala v Ukrajini (izlet iz Krakova). Takrat v spremstvu prijatelja skavta, ki nama je pomagal poiskati primerne lokacije in naju poučil o pravilih in osnovah divjega kampiranja. Kasneje sva recimo na potovanju po Omanu divje kampirala čisto vse noči, podobno na potovanju po Norveškem. Najdlje pa sva divje kampirala (ki sva ga mešala z urejenimi kampi in apartmaji, hostli) izvajala na najinem 9-mesečnem potovanju po Južni Ameriki. V svojem avtu sva imela posteljo, kjer sva lahko spila, imela sva predale za vso najino opremo, gorilnik in prenosni kuhalnik za kuhanje … avto je predstavljal stanovanje v malem. Edino, kar nama “manjka”, je kopalnica. Kako torej poskrbiva za osebno higieno na potovanju?

Same nasvete za divje kampiranje sva že napisala na blog, tu pa se bomo posvetili res samo higieni pri divjem kampiranju.

PREBERI ŠE  Nasveti za divje kampiranje

Kadar ni tuša, se zadovoljiva z vlažnimi robčki

Higiena pri divjem kampiranju

Higiena pri divjem kampiranju se razlikuje, glede na to, kje potujeva. V toplih krajih uporaba zunanjega tuša sploh ni problem, medtem, ko je v hladnih še umivanje zob neprijetno opravilo. Spodaj so najine izkušnje iz prakse, kako skrbiva za osebno higieno, hkrati pa so našteti tudi produkti, ki jih uporabljava – da bo morda komu od vas ta situacija olajšana.

Tuširanje v naravi

Nega telesa je seveda izrednega pomena, a ravno pri divjem kampiranju to najbolj trpi oz. je najbolj drugačno kot doma. Dejstvo je, da se med divjim kampiranjem načeloma ne tuširava vsak dan. Nama to ne predstavlja velikega problema, saj ne spadava med tiste ljudi, ki ne morejo v posteljo, če se ne stuširajo :). Brez skrbi, nisva pa tudi taka packa, da se po več tednov ne bi umila.

Prenosni tuš dava kar na streho avtomobila ali pa na bližnjo vejo (če je kakšna)

V toplih krajih se sicer več potiva in je zato tudi umivanje pogostejše, a hkrati tudi lažje. Imava prenosni tuš – pravzaprav gre za črno vrečo, v katero nalijeva vodo, jo postaviva na sonce, da se segreje, nato pa se preko nastavka, ki približno posnema glavo za tuš, umijeva. Ker nimava kakšnega šotorčka oz. zavese za tuširanje, si morava poiskati dovolj odmaknjen kraj, kjer se lahko v miru stuširava. Alternativa temu je kopanje v rekah, jezerih, tolmunčkih … Tam seveda ne uporabljava mila in šampona, da ne onesnažujeva narave.

V hladnih krajih pa je to čisto druga pesem. Tam nama niti na kraj pameti ni padlo, da bi se šla pri močnem vetru in 10°C še kopati ali tuširati. Takrat sva se zadovoljila z vlažilnimi robčki. Ne boste verjeli, ampak vlažilni robčki so res zakon in res priročni ;). Druga možnost je bila, da sva šla v kakšen kamp ali hostel samo pod tuš in plačala nek simboličen znesek. V Južni Ameriki sva pogosto tudi spala na bencinskih črpalkah. In takrat sva izbirala take, ki so imele tuš.

moški se kopa v jezeru

Kopanje v jezerih in rekah občasno nadomesti tuš

Produkti za tuširanje v naravi:

 • Prenosni tuš Solar Shower je iz Iglu Sporta, čeprav že kar stara zadeva, mislim, da točno takih ne prodajajo več, tale je najboljši približek.
 • Potovalna brisača Trekmates je iz Kibube in je odličen nadomestek klasični brisači, saj je bistveno manjša in veliko hitreje se suši. Imava tudi podobni brisači iz Decathlona, ampak kvaliteta sploh ni primerljiva.
 • Za potovanja imava ali trda bio mila (npr. marsejsko milo – ki čim manj škodijo okolju) ali pa milo v prahu (znamka Clariteca)
 • Vlažilne robčke – če se le da – poiščeva take, ki ne vsebujejo plastike in so bio-razgradljivi.
 • Natikači za tiste manj čiste tuše npr. v kakšnem kampu ali manj urejenem hostlu.

Umivanje las pri divjem kampiranju

Poleg tuširanja je zame “težava” tudi umivanje las. Kadar izkoriščava naravne vire vode, jih ne želim onesnaževati s šamponom za lase (čeprav naj bi bil šampon bio), zato si moram takrat, kadar sva več v naravi poiskati nek drug način umivanja las. Največkrat sem to naredila kar v kakšni malo večji, lepši javni kopalnici/WC-ju. Npr, lase sem si umivala enkrat na trajektu iz Ognjene Zemlje (in skoraj ostala tam, ker sem bila tako počasna oz. trajekt tako hiter), pa v kakšni restavraciji, na bencinskih črpalkah … pač, kjer je tekoča voda in dovolj prostora, da dam lahko glavo v lijak ;).

Produkti za nego las:

 • Na daljša potovanja v hladnejše kraje (npr. Južna Amerika) sem vzela zložljiv fen od moje babice (prastara zadeva, verjetno še iz Vzhodne Nemčije :)). V hladnih krajih namreč res ne želim z mokro glavo ven na hladen zrak, zato je fen zlata vreden. Uporabljala sem ga predvsem v Južni Ameriki, kjer sva imela v avtu še en dodatni akumulator, kamor sem lahko fen priključila.
 • Uporabljava večinoma trde šampone in mila, ki so manjši in zato bolj praktični za potovanje, hkrati pa tudi ekonomični. Imava trd šampon slovenskih proizvajalcev 4kidsandus. Tudi balzam za lase imam od proizvajalcev 4kidsandus.

Ustna higiena pri divjem kampiranju

Čistoča zob in ustne higiene je zame izrednega pomena in priznam, to pa je stvar, brez katere ne morem zaspati. Kjerkoli potujeva, imava vedno vsaj nekaj vode v kakšni plastenki, večinoma pa kar manjši zabojnik z vodo v avtu. Tako umivanje zob nikoli ni res težava – tistih par kapljic vode za usta splahnit se vedno najde.

Kadar je bolj mrzlo si zobe ščetkava kar v šotoru ali pa na sprednjih sedežih najinega avtomobila, v toplejših dneh pa zunaj na prostem.

Umivanje zob kar v avtu. Ja, če zunaj piha 100 na uro (dobesedno!), se umijeva kar v avtu.

Produkti za ustno higieno:

 • Uporabljava zobne krtačke Curaprox Super Soft (CS 5460), ki po mojem mnenju edine res dobro očistijo zobe.
 • Poleg super soft krtačke uporabljam še »kavljasto« krtačko (CS SIngle) za čiščenje kočnikov in trdovratnejših zobnih oblog.
 • Poleg tega pa imava še vsak svojo zobno nitko (Rok ima tisto »moško« na držalu, jaz pa kar navadno)
 • Uporabljava tudi intradentalne krtačke, prav tako Curaproxove, ki prednjačijo pred drugimi zaradi res dobrih in praktičnih držal.
 • Zobno pasto uporabljava trdo – v tabletah znamke Alternative+, ki jo samo zgrizeš. Res super zadeva.
 • Za moje občutljive zobe imam še »tooth mouse«, s katerim si namažem morebitne skeleče dele zob. Tega se v Sloveniji žal ne dobi, moj tooth mouse je iz Poljske.

Jutranja toaleta 🙂

Kaj pa WC pri divjem kampiranju?

Ja, najti stranišče je prva skrb pri divjem kampiranju. Kadar se le da, izkoristiva urejena stranišča v bližini najinega kampa oz prenočišča. Naj bo to recepcija nacionalnega parka, bencinska črpalka, bližnja kavarna oz. restavracija. Le kadar res ne gre drugače, se posluživa pač najbližjega grma 😉 Tu velja omeniti, da če že opravljaš potrebo v naravi, moraš vedno poiskati prostor, ki je dovolj daleč od vira pitne vode. Praviloma je treba svoje iztrebke zakopati. Kot mačke. Ne, saj se hecam :). Ampak vsi tisti, ki res veliko kampirajo v naravi, vam bodo povedali, da pravi popotnik s seboj nosi lopato. Z njo izkoplješ manjšo luknjo (vsaj cca 20cm globoko), vanjo opraviš svoje in zasuješ oz. zakoplješ. Omeniti tudi velja, da straniščni papir ne razpada tako hitro, kot bi si želeli, zato ga je zelo neprimerno puščati v naravi. Pol sveta ima itak pravilo, da se straniščnega papirja ne sme metati v WC školjko (ker so cevi preozke), tako da ni to nič takega, če uporabljen WC papir daš v vrečko za smeti in odvržeš v zabojnik.

Produkti:

Tisti dnevi v mesecu – menstruacija pri divjem kampiranju

Ženske imamo še eno dodatno skrb: mensturacijo. V tistih dnevih potrebujem več higiene in lepo urejeno, čisto stranišče. Če se le da, za prvih nekaj dni mojega mesečnega perila poiščeva takšne lokacije za kampiranje, ki imajo možnost tuširanja in relativno čista stranišča. To je zelo odvisno od lokacije – ali greva v kamp, hostel ali pa imava pri sebi samo veliko večjo količino vode, da se jaz lahko bolj pogosto umivam.

Produkti:

 • Načeloma uporabljam menstrualne hlačke (o njih sem pisala na blogu tule), za vsak slučaj pa imam s seboj še vložke – to je zelo odvisno od načina potovanja
 • ToTo vlažilni robčki
 • Intimna pena, prav tako proizvajalca Tosama.
Modibodi - menstrualno spodnje perilo

Modibodi – menstrualno spodnje perilo

Britje?

Oba za odstranjevanje dlačic uporabljava elektronske (baterijske) naprave, hkrati pa je vredno omeniti, da se ne brijeva vsak dan. Za krajša potovanja torej brivnikov skorajda ne potrebujeva, na daljšem potovanju, npr. v Južni Ameriki pa je bilo treba občasno pomisliti tudi na elektriko. Ampak, ker sva imela v avtu drugi akumulator, tudi to ni bil problem.

Produkti:

 • Braun brivnik za Roka (prastara zadeva in bo potreben zamenjave po temle potovanju)
 • Phillips Satinelle epilator za Katarino z dvema glavama (za britje in epilacijo)

Za gladek obraz je treba redno skrbeti

 

Čeprav morda doma deluje, da je (dolgotrajno) divje kampiranje res »umazano«, da se ne moreš dovolj pogosto umivati, da hodiš naokoli neurejen/a, pa po najinih izkušnjah sploh ni tako. Ok, nekaj je na tem, da sva se pač navadila na to, da nimava vedno tekoče vode pri roki, kadar divje kampirava, in da se pač vsak dan ne moreva stuširati. Drugo pa je, da se naučiš iznajdljivosti. Presenetljivo veliko bencinskih črpalk ima tuše, obstajajo tudi javni tuši (odvisno od države) in še veliko drugih možnosti je. Torej, kar pogumno ;).

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena