Higiena na potovanju in pri divjem kampiranju

by Katarina

Na najinem potovanju po Južni Ameriki praktično ves čas divje kampirava. V svojem avtu imava posteljo, kjer lahko spiva, imava omaro za vso najino opremo, imava gorilnik in prenosni kuhalnik za kuhanje … avto predstavlja stanovanje v malem. Edino, kar nama “manjka”, je kopalnica. Kako torej poskrbiva za osebno higieno na potovanju?

Situacija se razlikuje, glede na to, kje potujeva. V toplih krajih uporaba zunanjega tuša sploh ni problem, medtem, ko je v hladnih še umivanje zob neprijetno opravilo. Spodaj so najine izkušnje iz prakse, kako skrbiva za osebno higieno, hkrati pa so našteti tudi produkti, ki jih uporabljava – da bo morda komu od vas ta situacija olajšana.

Kadar ni tuša, se zadovoljiva z vlažnimi robčki

Tuš

Nega telesa je seveda izrednega pomena, a ravno pri divjem kampiranju to najbolj trpi oz. je najbolj drugačno kot doma. Dejstvo je, da se med divjim kampiranjem načeloma ne tuširava vsak dan. Nama to ne predstavlja velikega problema, saj ne spadava med tiste ljudi, ki ne morejo v posteljo, če se ne stuširajo 🙂 Brez skrbi, nisva pa tudi taka packa, da se po več tednov ne bi umila.

Prenosni tuš dava kar na streho avtomobila ali pa na bližnjo vejo (če je kakšna)

V toplih krajih se sicer več potiva in je zato tudi umivanje pogostejše, a hkrati tudi lažje. Imava prenosni tuš – pravzaprav gre za črno vrečo, v katero nalijeva vodo, jo postaviva na sonce, da se segreje, nato pa se preko nastavka, ki približno posnema glavo za tuš, umijeva. Alternativa temu je kopanje v rekah, jezerih, tolmunčkih … Tam seveda ne uporabljava mila in šampona, da ne onesnažujeva narave.

V hladnih krajih pa je to čisto druga pesem. Tam nama niti na kraj pameti ni padlo, da bi se šla pri močnem vetru in 10°C še kopati ali tuširati. Takrat sva se zadovoljila z vlažilnimi robčki. Ne boste verjeli, ampak vlažilni robčki so res zakon in res priročni 😉 Druga možnost je bila, da sva šla v kakšen kamp ali hostel samo pod tuš in plačala nek simboličen znesek. Kadar spiva na bencinskih črpalkah, izbereva take, ki imajo tuš.

moški se kopa v jezeru

Kopanje v jezerih in rekah občasno nadomesti tuš

Produkti:

 • Prenosni tuš Solar Shower je iz Iglu Sporta, čeprav že kar stara zadeva, mislim, da točno takih ne prodajajo več, tale je najboljši približek.
 • Potovalna brisača Trekmates je iz Kibube in je odličen nadomestek klasični brisači, saj je bistveno manjša in veliko hitreje se suši. Imava tudi podobni brisači iz Decathlona, ampak kvaliteta sploh ni primerljiva.
 • Gel za turširat imava tisti, ki ob času nakupa Katarini najbolj diši 🙂
 • Vlažilne robčke sva si prinesla iz Slovenije in uporabljava ToTo robčke od Tosame, ki so nežni, nimajo močnega vonja in se dobro zaprejo, da se ne izsušijo prehitro.
 • Natikači za tiste manj čiste tuše. V Braziliji sva si kupila vsak ene Ipanema oz. Havaianas natikače, ki od tistega dne pa do danes še niso šli dol z najinih nog, tako zelo so nama všeč 🙂

 

Umivanje las

Poleg tuširanja je zame težava tudi umivanje las. Kadar izkoriščava naravne vire vode, jih ne želim onesnaževati s šamponom za lase, zato si moram takrat, kadar sva več v naravi poiskati nek drug način umivanja las. Največkrat sem to naredila kar v kakšni malo večji, lepši javni kopalnici/WC-ju. Npr, lase sem si umivala enkrat na trajektu iz Ognjene Zemlje (in skoraj ostala tam, ker sem bila tako počasna oz. trajekt tako hiter), pa v kakšni restavraciji, na bencinskih črpalkah … pač, kjer je tekoča voda in dovolj prostora, da dam lahko glavo v lijak 😉

PREBERI ŠE  Kolumbija - nasveti za potovanje

Produkti:

 • S seboj imam zložljiv fen od moje babice (prastara zadeva, verjetno še iz Vzhodne Nemčije :)), ampak v hladnih krajih, kjer res ne želim z mokro glavo ven na hladen zrak, je fen zlata vreden. V avtu imava še en dodatni akumulator, s pomočjo katerega fen deluje brezhibno (čeprav Roka ves čas skrbi, da ga bom prekurila, ker je fen kar močan)
 • Uporabljava izključno trde šampone, ki so manjši in zato bolj praktični za potovanje, hkrati pa tudi ekonomični. Imava trd šampon slovenskih proizvajalcev 4kidsandus in Tosamin ToTo trdi šampon. Tudi balzam za lase imam od proizvajalcev 4kidsandus.

 

Ustna higiena

Čistoča zob in ustne higiene je zame izrednega pomena in priznam, to pa je stvar, brez katere ne morem zaspati. Ker imava v avtu manjši zabojnik z vodo, umivanje zob nikoli ni res težava – tistih par kapljic vode za usta splahnit se vedno najde.

Kadar je bolj mrzlo si zobe ščetkava kar na sprednjih sedežih najinega avtomobila, v toplejših dneh pa zunaj na prostem.

Umivanje zob kar v avtu. Ja, če zunaj piha 100 na uro (dobesedno!), se umijeva kar v avtu.

Produkti:

 • Iz Slovenije sem prinesla Curaproxovo zobno pasto Enzycal na osnovi encimov ter podobno zobno pasto BioMin F, sedaj, ko pa je teh zmanjkalo, pa kupujeva Sensodyne zobne paste – če jih dobiva.
 • Uporabljava zobne krtačke Curaprox Super Soft (CS 5460), ki po mojem mnenju edine res dobro očistijo zobe.
 • Poleg super soft krtačke uporabljam še »kavljasto« krtačko (CS SIngle) za čiščenje kočnikov in trdovratnejših zobnih oblog.
 • Poleg tega pa imava še vsak svojo zobno nitko (Rok ima tisto »moško« na držalu, jaz pa kar navadno)
 • Uporabljava tudi intradentalne krtačke, prav tako Curaproxove, ki prednjačijo pred drugimi zaradi res dobrih in praktičnih držal.
 • Za moje občutljive zobe imam še »tooth mouse«, s katerim si namažem morebitne skeleče dele zob. Tega se v Sloveniji žal ne dobi, moj tooth mouse je iz Poljske.

Jutranja toaleta 🙂

Kaj pa WC?

Ja, najti stranišče je prva skrb pri divjem kampiranju. Kadar se le da, izkoristiva urejena stranišča v bližini najinega kampa. Naj bo to recepcija nacionalnega parka, bencinska črpalka, bližnja kavarna oz. restavracija. Le kadar res ne gre drugače, se posluživa pač najbližjega grma 😉

Produkti:

 

Tisti dnevi v mesecu

Ženske imamo še eno dodatno skrb: mensturacijo. V tistih dnevih potrebujem več higiene in lepo urejeno, čisto stranišče. Zato imava dogovor, da takrat izbirava takšne lokacije za kampiranje, ki imajo možnost tuširanja in relativno čista stranišča. Pač, tistih nekaj dni v mesecu, se malo »razvajava«, greva v hostel, apartma ali pa vsaj v kamp.

Produkti:

 • Ker je Južna Amerika, sploh tiste manj razvite države, znana po tem, da ženski higienski produkti niso tako lahko dostopni, sem si v Sloveniji naredila zalogo tamponov (in vložkov). Tudi te vse uporabljam od Slovenskega proizvajalca – Tosame. Zelo sem navdušena nad Jasmin Sport Aqua Block tamponi, ki preprečijo vstop vode v telo, uporabljam pa še njihove bombažne vložke Jasmin. Vložkov sicer tu ni težko dobiti, tako da, ko mi poide zaloga, ne bo panike 🙂
 • ToTo vlažilni robčki
 • Intimna pena, prav tako proizvajalca Tosama.
PREBERI ŠE  Kaj vse je potrebno urediti pred odhodom na daljše potovanje?

 

Britje?

Oba za odstranjevanje dlačic uporabljava elektronske naprave. To pomeni, da je vsake toliko potrebno pomisliti na elektriko. Ampak, ker imava v avtu drugi akumulator, si lahko Rok svoj brivnik napolni tam, moj epilator pa deluje le preko kabla in mora biti v času uporabe vklopljen. Ampak, ker porabi res malo elektrike, to niti ni problem.

Produkti:

 • Braun brivnik za Roka (prastara zadeva in bo potreben zamenjave po temle potovanju)
 • Phillips Satinelle epilator za Katarino z dvema glavama (za britje in epilacijo)

Za gladek obraz je treba redno skrbeti

 

Čeprav je morda doma zgledalo, da bo tako dolgotrajno divje kampiranje res »umazano«, da se ne bova mogla dovolj pogosto umivati, da bom hodila naokoli neurejena, pa sedaj sploh ni tako. Ok, nekaj je na tem, da sva se pač navadila na to, da nimava vedno tekoče vode pri roki in da se pač vsak dan ne moreva stuširati. Drugo pa je, da se naučiš iznajdljivosti. Presenetljivo veliko bencinskih črpalk ima tuše, ki jih z veseljem izkoriščava. Pa tudi drugače se da čisto lepo preživeti v avtu brez kopalnice 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog