Karima: grobnice, templji in piramide v Sudanu

by Katarina

Ali ste vedeli, da ima Sudan več piramid kot Egipt? Precej več! Je pa tudi res, da so piramide v Sudanu nekoliko slabše ohranjene kot egipčanske. A vseeno. Zanimiv podatek, ki naju je še bolj navdušil nad Sudanom. Najprej sva obiskala piramide Meroe, ki so sicer največja znamenitost Sudana, a hkrati so tudi težko dostopne. Ravno nasprotno pa velja za piramide v bližini kraja Karima. Tam so piramide na obrobju mesta in se lahko do njih kar sprehodiš. Poleg tega pa je v bližini piramid še kušitska sveta gora Jebel Barkal, kušitski oz. egipčanski templji ter grobnice. Toliko stvari za videti!

Sudanske piramide: Karima (Jebel Barkal). Sončni zahod za piramidami

Sudanske piramide: Karima (Jebel Barkal)

Grobnice, templji in piramide v Sudanu

Karima je bila nekoč središče egipčanske province Nubije in v Karimi najdemo najjužnejši egipčanski tempelj. Ja, Egipčani so na višku svoje moči prišli vse do sem in pod goro Jebel Barkal (kar pomeni sveta gora v arabščini) postavili Amunov tempelj. Egipčanski del Nubije se je imenoval tudi Kuš in ko so Egipčani izgubili svojo moč, se je vzpelo na oblast in prevlado kušitsko kraljestvo. To je bilo okoli 780 pr.Kr. Egipt je takrat že propadal, Nubijci oz. kušitsko kraljestvo pa ga je zasedlo z juga, a hkrati so vzdrževali egipčanske navade in vero (ki so jim jo v prejšnjih stoletjih Egipčani prav surovo vsilili). To obdobje je znano kot obdobje črnih faraonov, saj so Nubijci pač črne polti. Središče tega kraljestva je bilo torej v današnji Karimi, tam so zgradili piramide, v bližini so imeli tudi kraljevo pokopališče (grobnice, ki jih še danes lahko obiščemo).

Sudanske piramide v Karimi, pod Jebel Barkalom

Sudanske piramide v Karimi, pod Jebel Barkalom

Šele kasneje, ko se je Sahara začela širiti in je okolica Karime postala premalo rodovitna, so center svojega kraljestva prestavili k današnjim piramidam Meroe. Več o njih si preberi v ločeni objavi.

PREBERI ŠE  Piramide Meroë - največja znamenitost Sudana

Kje je Karima in kako do nje?

Karima se nahaja 450km severno od Kartuma oz. na tričetrt poti med Atbaro na vzhodu (300km) in Dongolo na zahodu (185km). Karima je ob Nilu med Nubijsko in Ayuda puščavo.

Sudanec. črn moški v beli halji in z rumenim turbanom na glavi

Pri temle stricu sva rezervirala sedež v minibusu do Karime

Midva sva šla z minibusom iz Atbare v Karimo. Vožnja je trajala okoli 5h, minibus je bil do konca nabasan – pač po afriško 🙂 , prtljaga je bila na strehi … posebno doživetje. Minibusi v Karimi ustavijo na glavnem trgu. Ampak za odhod iz Karime pa to ne velja. Minibus v smeri El-Kurru in Dongole čaka potnike nekaj sto metrov proti Nilu (proti vzhodu). Približne koordinate so tule: 18.543269, 31.848807, vprašajte še domačine, da vam pokažejo pravo postajališče. Minibus gre seveda šele takrat, ko je poln.

malček z bonbonom v ustih. Sudanski otrok na avtobusu

Malček na minibusu. Smo si delili bonbone, medtem ko smo čakali na odhod minibusa

Kje spati v Karimi?

Za bogate in tiste, ki si želijo evropskega udobja, je v Karimi Nubian Rest House, ki zaračunava okoli 200€ na noč. Potem je tu še menda kar v redu Ahmed Mousa Guesthouse, vendar je bila v času najinega obiska zasedena (neka arheološka ekspedicija je bila tam) in tako sva pristala v Nasr hotelu, ki je čisto v centru, ampak soba pa … no, moraš biti kar zelo trpežen, da to preneseš. Obstajajo še druge podobne nastanitve, ampak za zmerno ceno ni nič evropskemu človeku dostojnega 🙂

moški in ženska v hodita po puščavi

Sama v puščavi

Kaj si pogledati v Karimi in okolici?

Jebel Barkal

Na jugu Karime se dviga sveta gora Jebel Barkal, pod njo pa so piramide in Amunov tempelj. Jebel Barkal je visok 387m, nanj se da z lahkoto vzpeti s strani, kjer stojijo piramide. Vzpon ni težak, ne dolg, domačini gor hodijo kar bosi 😉 . Najboljši čas za obisk je ob sončnem vzhodu ali zahodu. Takrat sama gora nekako zažari, pa razgled z vrha je tudi prekrasen. Na eni strani se vidi piramide in potem neskončno Saharo, na drugi strani pa so ruševine Amunovega templja, potem pa nasadi datljevih palm in Nil. Nilu lahko s pogledom slediš proti jugu, vse do obzorja in kar čutiš, kako se tam v daljavi začenja “prava” Afrika. Prekrasni pogledi oz. razgledi. Ko sva bila midva gor, je bilo mirno, le nekaj drugih domačinov in vsi smo opazovali zadnje sončne žarke tega dne. Posebna izkušnja je bila, stati na tej sveti gori in imeti Afriko pod seboj na dlani.

Piramide Jebel Barkal – najlepše ohranjene piramide v Sudanu

Piramide tu so boljše ohranjene kot tiste v Meroe (ali Nuri, na drugi strani Nila, nasproti Karime, kjer so čisto podrte), jih je pa tu manj in zato morda niso tako impresivne. Tu, pod Jebel Barkalom najdemo okoli 20 piramid, ki so služile kot kraljevo pokopališče za kušitske kralje. Vendar le za kratek čas, zato je tudi piramid tu tako malo, saj tega pokopališča niso dolgo uporabljali.

Se jih pa zelo lepo vidi z vrha Jebel Barkala, sploh ob zahajajočem soncu.

Amunov Tempelj

Na vzhodni strani Jebel Barkala najdemo največjo znamenitost Karime: Amunov tempelj, ki so ga zgradili Egipčani, ko so prišli vse do sem. S postavitvijo tega templja so Nubijcem nekako dali vedeti, kdo je tu “šef”. Ta tempelj so postavili že v 15. stoletju pr.Kr. Ko so Egipčani začeli izgubljati na moči v Nubiji, je tudi tempelj začel propadati, potem pa so ga Kušiti spet oživili in še povečali, da je imel daljšo stran dolgo okoli 150m. Danes je sicer tempelj v ruševinah – obliko ter velikost se najbolj vidi z vrha Jebel Barkala.

ruševine egipčanskega templja, Amunov tempelj, Karima

Amunov tempelj – pogled z Jebel Barkala

Grobnice v El-Kurru

Grobnice v El-Kurru (okoli 16km južno od Karime) so bile za naju glavni razlog za obisk Karime. Tu sta ohranjeni dve grobnici kušitskih kraljev. Grobnice so bile izkopane/izklesane v skalo v tleh, nad njimi pa naj bi bile piramide, ki jih danes ni več. Ena grobnica je pripadala Tanwetamani-ju (nečaku kušitskega vladarja Taharqa), ki je umrl okoli 650 pr.Kr. Druga grobnica pa je pripadala njegovi mami po imenu Qalhata.

Grobnica Tanwetamani-ja, El Kurru, Sudan

Grobnica Tanwetamani-ja, El Kurru, Sudan

Obe grobnici sta zaklenjeni in vam jih mora nekdo odkleniti. Naju so že od daleč opazili domačini in pristopili do naju. Cena je bila 20 USD na osebo na grobnico. Kar veliko! Spogajala sva se za plačilo v sudanskih funtih, pa še tako, da sva dala “20 USD” po osebi za obe grobnici. Bilo je drago, ampak zelo zanimivo.

Seveda se to ne more primerjati z Dolino kraljev v Egiptu. Ne po poslikavah, ne po obiskanosti 🙂 Poslikave so v Dolini kraljev veliko lepše, grobnice so večje, ampak so tudi veliko bolj obljudene. Tu pa sva bila sama v grobnici, domačin nama je v arabščini in s kretnjami razlagal pomen poslikav … spet lahko rečem: prav posebno doživetje.

Kar se tiče poslikav, nama je bila grobnica Qalhate bolj zanimiva, saj ima na eni strani Qalhato narisano, ko leži mrtva na mizi in jo pripravljajo na posmrtno življenje. Na drugi strani grobnice pa Qalhata leži na trebuhu, nek bog pa ji daje za vdihnit nekaj, kar jo bo odpeljalo v posmrtno življenje. Tu je torej že pripravljena na ta prehod. Vsaj tako nama je razložil domačin (ki je govoril arabsko :)).

Nasadi ob Nilu

Od teh grobnic sva se v El Kurru odpravila peš skozi vasico s peščenimi ulicami. Najin cilj so bili nasadi ob reki Nil. Kar tako malo sva šla, a se je izkazalo za prekrasno. El Kuru je čisto suh kraj, nobenega zelenja ni v vasi. Hiše so rumeno-rjave, ulice so peščene, okolica je puščavnata z rumenim peskom ter rjavimi skalami. Na koncu vasice pa se začnejo nasadi datljevih palm. Kar naenkrat je vse okoli naju postalo zeleno, vročina je popustila … Tako prijetno je bilo. Hodila sva po ozkih potkah med palmami, z ene utrgala nekaj datljev, potem pa se v senci usedla na rob potke in pojedla malico: sudansko arašidovo maslo in sudanske grenivke, ki sploh niso tako grenke. Ne znam prav zares opisati, kaj je bilo tam posebnega, a vendar je bilo tako lepo.

Grobnice Duweyhiyah

V El Kuru sva se sprehodila še mimo grobnic Duweyhiyah. Te grobnice so precej drugačne. Niso vklesane v skalo, v tla, pač pa stojijo pokonci in so kupolaste oblike. Najverjetneje so iz kasnejših časov, ko se je sedež kraljestva že preselil v Meroe. Grobnice so prazne, nikogar ni, ki bi pobiral vstopnino ali pa tudi karkoli povedal o tem. Midva sva se samo sprehodila mimo, kaj več pa ni za videti ali izvedeti.

Grobnice Duweyhiyah

Grobnice Duweyhiyah

Nasveti za obisk Karime in njene okolice

  • Karima je majhen kraj in midva sva se počutila zelo varno.
  • Izbire nastanitve je zelo malo. Ali je to zelo drag hotel ali pa zelo preprosti in ne ravno čisti “hoteli”.
  • Tudi izbira hrane je bolj borna. Na glavnem trgu zvečer strežejo “ful” – tipično sudansko čorbo iz fižola. Nama je vse zgledalo zelo sumljivo, ampak sva jo odnesla brez prebavnih težav. Na glavnem trgu se čez dan dobi tudi svež arabski kruh ter sadje.
  • Do Jebel Barkala, piramid in templja se da peš. Približno 15 minut je hoje iz centra Karime. Hodila sva tudi po temi in se nama je zdelo varno. Seveda pa vozijo tudi taksiji in rikše.
  • El Kuru se nahaja dobrih 15km južno od Karime. Do El Kuru se gre lahko s taksijem ali pa z minibusom. Midva sva izbrala slednjo opcijo. Bolj je bil problem za nazaj, ker je bilo treba ob glavni cesti štopati. Ampak nisva dolgo čakala, ko je mimo prišel še en minibus in naju vzel s seboj do Karime.
  • V El Kuru sva doživela “napad” lokalnih otrok. Vsi so zahtevali neko darilo. Bilo je rahlo neprijetno, priznam, saj so bili zelo vztrajni. Na koncu sva jim razdelila nekaj svinčnikov in so bili zadovoljni.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena