Mestni vodnik: Dunaj, Avstrija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Dunaj nam je tako blizu in tako samoumeven, da ga mnogokrat sploh ne smatramo kot “potovanje”. Priznam, tudi midva sva bila tam že tolikokrat, da se nama zdi, da sva videla prav vse. Zadnja leta sva šla na Dunaj predvsem na letališče ali pa sva ga obvozila na poti na Češko ali Poljsko. Nedavno sem iz Dunaja letela v Stockholm in s prijateljico sva si vzelo čas za hiter sprehod. Mesto me je spet navdušilo, zato sem se odločila, da je skrajni čas, da napišem še kakšno objavo na to temo 🙂 Dunaj kot glavno mesto Habsburške monarhije je res čudovit. Poln umetnosti, glasbe, arhitekture, zgodovine. Zato vam predstavljava nov mestni vodnik: Dunaj. Zbrala sva vse najino vedenje o tem mestu, kako do tja, kako po mestu in katere so tiste najlepše stvari za videti.

Belvedere, Dunaj

Palača Belvedere na Dunaju

Mestni vodnik: Dunaj

Kako do Dunaja?

Dunaj je od Ljubljane oddaljen le slabih 400km, od Maribora pa le 250km. Midva sva ga največkrat obiskala kar s svojim avtomobilom. Parkirala pa sva na P+R Erdberg, na ParkTiger parkirišču, ali pa (če je šlo za enodnevni obisk) kar pri Ikei 😉 V kolikor greste na Dunaj z javnim prevozom, pa priporočava avtobus Flixbus. Načeloma so ugodni in zanesljivi.

Kako po Dunaju?

Strogi center Dunaja se da obiskati peš, za ostale, bolj odročne četrti pa bo treba uporabiti javni prevoz. Ta je izredno enostaven za uporabo. Najlažje se je orientirati na podzemni železnici (U-Bahn), nadzemni železnici (S-Bahn) ali s tramvaji. Vozovnice se da kupiti na skoraj vsaki postaji, v kioskih ali pa tudi preko spleta. Cena vožnje je odvisna od tega, koliko con boste med potjo zamenjali. Načeloma je vožnja 2,4€ znotraj centra Dunaja. Za iskanje poti med točko A in B sva midva uporabljala kar Google Maps, ki ima tudi funkcijo iskanja javnega prevoza.

Ob enem obisku Dunaja sem s seboj prinesla tudi rolerje in si mesto ogledala na osmih koleščkih 🙂

Prenočišča na Dunaju

Kot precej turistično mesto ima Dunaj pestro ponudbo prenočišč. Priporočava lahko hostle iz verige Hosteling International, ki so vsi na zelo dobrem nivoju. Midva sva bivala v hostlu Vienna – Myrthengasse. Ali pa pobrskajte med ponudbami na portalu Airbnb (s klikom na povezavo, dobite popust v višini 15€).

Kaj in kje jesti na Dunaju?

Tipična dunajska hrana je vsem poznani dunajski zrezek. Za ogromnega, okusnega in najbolj popularnega v mestu se ustavite v restavraciji Figlmüller. Zrezek je velik kot pica, zato premislite, koliko jih želite naročiti. Velja še opozorilo: restavracija je zelo popularna in vedno zasedena, zato je pametno vnaprej narediti rezervacijo. Druga zelo tipična dunajska hrana pa je Sacher torta. Originalno izdelujejo v Hotelu Sacher, malo manj originalne, a načeloma še vseeno okusne pa se dobi v praktično vseh kavarnah in slaščičarnah po mestu.

dunajski zrezek

Dunajski zrezek v restavraciji Figlmüller

Ker je Dunaj tudi mesto z veliko priseljenci, se tam najde tudi vsa mogoča etnična hrana. Za ljubitelje kebapa bo verjetno najbolj razveseljiv podatek, da se kebap najde praktično na vsakem vogalu 🙂

PREBERI ŠE  Izlet v Nemčijo, Avstrijo in Švico

Znamenitosti Dunaja – kaj si pogledati na Dunaju?

Joj, teh je pa res OGROMNO. Poskusila bom izbrati le najlepše in najboljše, a vseeno Dunaj ponuja toliko lepot, da verjetno en dan ne bo dovolj za ogled.

Najlepši dunajski cerkvi: Stephansdom in Karlskirche

Glavna cerkev in ikona Dunaja: katedrala sv. Štefana (Stephansdom) je mojstrovina gotske umetnosti. Notranjost se da lepo občudovati, lahko se spustite tudi v katakombe pod cerkvijo ali pa vzpnete na enega izmed zvonikov, zunanjost pa je pravzaprav težko ujeti v objektiv oz. v vidno polje, saj je tako velika.

Karlova cerkev (Karlskirche) je pravo nasprotje katedrali sv. Štefana. Stil je baročen, kar pomeni da je vse nekoliko zaobljeno, zaokroženo in ni nobenih ostrih in ozkih potez. Pohvali se lahko s čudovito kupolo, dvema zvonikoma in še dvema stebroma. Karlova cerkev ima spredaj velik park, ki omogoča občudovanje cerkve od zunaj. Nama je ta ljubša kot pa Štefanova cerkev.

Karlskirche, Dunaj

Karlskirche ali Karlova cerkev

Kunsthaus Wien in Hundertwasserhaus

Kunsthaus Wien je muzej, ki ga je zrisal znan arhitekt Hunderwasser in je tudi edini muzej na svetu, ki hrani zbirko njegovih del. Na drugi lokaciji pa najdemo Hundertwasserhaus, stanovanjski blok, ki ga je prav tako projektiral arhitekt Hundertwasser. Vendar pa je to možen ogled le od zunaj, saj v bloku živijo stalni prebivalci.

Hundertwasserhaus

Huderwasserhaus na Dunaju

Kaj je tako posebnega, se sprašujete. Hundertwasser je bil zelo poseben arhitekt, ki je pri svojem delu želel čim bolj posnemati naravo. V naravi pa ni nič ravno. Povosod so kakšne krivine, nakloni, nič ni simetrično. In točno to je vodilo njegove arhitekture: pisano in razgibano.

Wiener Staatsoper

Dunajska državna opera je še en ponos Dunaja. Že sama stavba je izredno lepa renesančna stvaritev, ampak nama je bolj zanimiva notranjost. Sploh zato, ker sva se udeležila operne predstave, kar je res posebno doživetje. Karte se splača kupiti vnaprej na spletni strani opere, lahko pa se jih dobi tudi zadnji dan pred predstavo na licu mesta – če je seveda še kaj prostega.

dunajska opera

Čudovita dunajska opera

Dunajske palače: Schönburnn, Hoffburg in Belvedere

Schönburnn je bil poletna rezidenca habsburških vladarjev in je najbolj obiskana dunajska znamenitost. Tu lahko vidite še opremljene sobe iz časa Habsburžanov, predvsem zelo popularne vladarice Sisi. Čudovit park, vodnjaki ter seveda palača so seveda vredni obiska.

Schönbrunn

Schönbrunn poleti je poln zelenja in cvetja

Belvedere je kompleks dveh baročnih palač in čudovitih vrtov. Zgrajen je bil kot poletna rezidenca za enega izmed habsburških princev, potem pa ga je odkupila sama Marija Terezija, ki je dala tja preseliti obširno zbirko slik. Danes sta obe palači (Zgornji Belvedere in Spodnji Belvedere) muzeja, nama pa je bil predvsem všeč sprehod po lično urejenih vrtovih.

Belvedere, Dunaj

Palača Belvedere

Hofburg je bila cesarska palača v centru Dunaja in je služila kot zimska rezidenca. Danes pa je to sedež avstrijskega predsednika. Med bolj zanimivimi (in za ogled odprtimi) deli Hofburga so španska jahalna šola z lipicanci (glede na to, da jih imamo tudi v Lipici, sva midva ogled tega izpustila), kapela (Burgkapelle) in pa dele muzeja umetnostne zgodovine in prirodoslovnega muzeja (več o tem nekoliko kasneje).

Dunajski muzeji: Muzej umetnostne zgodovine, Prirodoslovni muzej, Hiša glasbe

Načeloma nisva velika ljubitelja muzejev, ampak tile muzeji na Dunaju pa so tako posebni, da so vredni časa in denarja. Muzej umetnostne zgodovine  (Kunsthistorishes Museum) hrani številna dela svetovno znanih umetnikov. Gotovo ste že kje videli sliko babilonskega stolpa ali pa sliko Poletje avtorja Giuseppe Arcimboldo. Prav tako je tam na ogled tudi res veliko antičnih izkopanin (egipčanskih, grških, rimskih), slavnih kipov … Glavna stavba Kuntshistorishes Museum se nahaja za palačo Hofburg in nasproti Naturhistorishes Museum (Prirodoslovnega muzeja).

PREBERI ŠE  Oberndorf - rojstni kraj pesmi Sveta noč

Prirodoslovni muzej (Naturhistorishes Museum) ima na razstavi številna okostja (dinozavre!), nagačene živali, rastline, fosile … Ni da ni. Poleg tega pa je tudi sama stavba svojevrstna umetnina in vredna obiska.

Kunsthistorishes Museum

Prirodoslovni muzej na Dunaju

Haus der Musik ali Hiša glasbe se nahaja nekoliko stran in je novejše gradnje. Predstavlja pa najbolj znane dunajske, avstrijske glasbenike. Predstavljeni so recimo dunajski filharmoniki (zanimivo verjetno za tiste, ki spremljate njihov novoletni koncert), Mozart, Beethowen, Strauss, Haydn, Schubert in še kakšen bi se našel. Vsekakor pa je gotovo najbolj interaktiven in zanimiv del tisti, kjer se lahko obiskovalci preiskusijo kot dirigenti dunajskim filharmonikom. Koliko časa bodo igrali pod vašo taktirko? Ali bodo vstali in odšli? 🙂

Prater

Dunaj je znan tudi po najstarejšem vrtiljaku v Evropi. Prater je velik park, kjer se nahaja ta najstarejši vrtiljak – no, pravzaprav gre za tisto veliko vrtljivo kolo, kot London Eye, poleg tega pa je tam postopoma nastal cel zabaviščni park. Tudi če vas hiše strahov in vlakci smrti ne zanimajo, je Prater prijeten park za popoldanski sprehod po centru Dunaja.

Prater, Dunaj

Menda najstarejše tako kolo. Prater

Ankeruhr

Ura, imenovana Ankeruhr, je tudi nekaj posebnega. Ob Narejena je v stilu art nuveau, vgrajena pa v arkado nad ulico med dvema stavbama. Največja posebnost ure pa so figure, ki predstavljajo pomembnejše zgodovinske osebe oz. poklice. Ob vsaki polni uri, se nekaj teh figur premakne in se nam pokaže. Najboljše si je uro ogledati točno ob poldne, ko se zavrtijo prav vse figure.

ankeruhr, ura na Dunaju

Ankeruhr, ura na Dunaju

 

Dunaj ponuja veliko lepot in znamenitosti, veliko zgodovine, umetnosti in sodobnega duha. Pojdite in si ga oglejte ?  Pa kaj dobrega pojejte 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena