Viza za Egipt

e-viza za Egipt ali viza ob prihodu?

by Katarina

Planiraš potovanje v Egipt? Ne pozabi, da za Egipt potrebuješ vizo. A brez skrbi, načeloma jo je lahko dobiti. Obstajajo trije načini, kako dobiti vizo za Egipt in vse tri vas predstaviva v nadaljevanju: vizo lahko dobiš na letališču ob prihodu (VOA, visa on arrival), e-viza, viza preko veleposlaništva v Ljubljani.

moški in ženska pred templjem Abu Simbel

Sončni vzhod sva dočakala pred templjem Abu Simbel

Viza za Egipt – kako jo dobiti?

1.) Viza za Egipt ob prihodu na letališče, VOA

To vizo se načeloma dobi na letališčih v Egiptu (menda tudi na kakšnem kopenskem prehodu, vendar tega nihče ne garantira).

Pogoj: potni list mora biti veljaven še 6 mesecev. Cena je 25 USD. Na ta način lahko ostaneš v Egiptu do 30 dni, velja za enkraten vstop.

Na letališču, ob prihodu je treba najprej v posebno vrsto, k posebnemu okencu, kjer se kupi viza. To je pravzaprav nalepka, ki jo kupiš za 25 USD. Bodite pozorni, ker vsaj na letališču v Sharm el Sheiku je okoli tega res veliko “nategov”, ko vam poskušajo za vizo zaračunati več.

Viza za Egipt - nalepka

Viza za Egipt – nalepka

V naslednjem koraku je treba dobiti in izpolniti vstopni obrazec ter navesti ime hotela, kjer boste bivali. S tem obrazcem ter nalepko (vizo) greš potem na “Passport control”. Ob pregledu potnih listov ti potem tisto nalepko uradnik nalepi v potni list, zraven pa dobiš vstopni žig.

2.) e-viza za Egipt

Če želiš imeti vizo vnaprej, si jo lahko urediš preko spleta. To pride v poštev pri prečkanju meje po kopnem (nekateri sicer trdijo, da se vizo dobi tudi ob prihodu na kopenskih mejnih prehodih, vendar je to tako – kakor kdaj oz. kakor kje). Prav pride tudi, če se želiš izogniti gneči oz. vsem nategom na letališču.

Pogoj: potni list mora biti veljaven še 6 mesecev. Cena je 25 USD. Na ta način lahko dobiš vizo za enkratni ali večkratni obisk (slednji pomeni tudi višjo ceno vize).

e-viza za Egipt: spletna stran za prijavo za egipčansko e-vizo

e-viza za Egipt

Spletna stran za urejanje e-vize je tule: e-viza za Egipt. Za e-vizo se morate najprej registrirati na spletni strani. Vsaka odrasla oseba mora ustvariti svoj profil! Potem pa lahko naredite posamezno, skupinsko ali družinsko (skupno prijavo za zakonce in otroke) prijavo v profilu od enega izmed odraslih. V naslednjih korakih boste za vizo potrebovali sken potnega lista (dokument ne sme biti prevelik, sicer ga stran ne sprejme!), podatke (prvega) hotela, kjer boste nastanjeni – vključno s telefonsko številko in email naslovom, kar je pri rezervacijah preko booking.com včasih problem, saj emaila nastanitve ne dobiš. Midva sva po rezervaciji pisala direktno nastanitvi, da so nama povedali svoj email naslov. Na koncu sledi plačilo s kartico (VISA ali MasterCard).

Cena je tudi v tem primeru 25 USD, čas procesiranja pa je menda 7 dni. Vsaj tako piše, da moraš prijavo za e-vizo oddati vsaj 7 dni pred planiranim potovanjem. Midva sva vizo dobila potrjeno že naslednji dan.

E-vizo moraš potem natisniti in jo imeti s seboj na meji. Na meji potem pokažeš natisnjeno e-vizo, izpolniš vstopni obrazec in potem dobiš v potni list žig (brez nalepke, torej ta viza porabi manj prostora v potnem listu).

E-vizo sva dobila v enem dnevu!

3.) Viza za Egipt preko veleposlaništva

V Ljubljani imamo tudi veleposlaništvo Egipta, kjer si lahko uredimo vizo za Egipt. Zanimala sva se za to možnost, vendar je bila cena 40€ (v primerjavi s 25 USD za e-vizo oz. vizo ob prihodu), zahtevali pa so še več dokumentov. Med drugim tudi kopijo osebne izkaznice, ki je midva nimava. Pa rezervacijo hotela, letalske karte in kopijo potnega lista. Izdaja vize traja 7 dni, zaprositi zanjo pa je smiselno približno 2 tedna pred predvidenim potovanjem. Te možnosti nisva preverila, poveva pa, da obstaja.

PREBERI ŠE  Prečkanje meje Sudan - Egipt po kopnem

4.) Brez vize na Sinajskem polotoku (Sinai only visa free)

Če boste potovali na Sinajski polotok in ostali samo tam, torej v obalnih mestih na vzhodni obali Sinaja (Gulf of Aqaba, Akabski zaliv), potem vize ne potrebujete. Ob prihodu na enega izmed letališč v tem delu Egipta (najverjetneje bo to Sharm el Sheikh), morate vseeno izpolniti vstopni obrazec, potem pa greste direktno do Immigration (kontrole potnih listov). Tam morate pokazati rezervacijo nastanitve v Sharm el Sheiku, Dahabu, Nuweibi ali Tabi in v potni list dobite žig. To je to. Ampak s tem ne morete potovati npr v Kairo, pa tudi vzpon na goro Sinaj in izleti v notranjost Sinaja so vprašljivi. Za te stvari preverite trenutno situacijo pri svoji nastanitvi ali pa pri agenciji, s katero boste šli na izlet v notranjost Sinaja. Namreč, nekateri trdijo, da greš lahko s to Sinai only vizo po celotnem South Sinai Governate (južni del Sinaja torej), drugi pa, da ta viza velja le za obalna mesta med Sharm el Sheikhom in Tabo.

Ta opcija je smiselna res samo za tiste, ki so prišli na počitnice na Sinajski polotok.

Pogoj: potni list mora biti veljaven 6 mesecev. Ta “viza” je brezplačna, velja 15 dni, ampak z njo lahko bivaš/potuješ le po Sinajskem polotoku.

Katera je torej najboljša izbira za vizo za Egipt?

Midva vsekakor priporočava e-vizo. Sicer sva izgubila kar nekaj živcev ob prijavi, ampak je bilo vseeno boljše kot pa urejati to v kaosu na meji oz. na letališču.

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena