Viza za Azerbajdžan

E-viza za Azerbajdžan - kako jo dobiti in koliko stane

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Azerbajdžan je država ob Kaspijskem jezeru, bivša sovjetska republika, kamor nas trenutno dokaj ugodno pripelje WizzAir iz Budimpešte. Sama sem se tja odpravila na vikend izlet konec maja 2023. Vse skupaj je bila zelo spontana odločitev. Letalske karte sem rezervirala 6 dni pred odhodom, potem pa sem morala hitro urediti še vizo. In stvar sploh ni šla tako gladko, kot bi si predstavljala.

Viza za Azerbajdžan

Viza za Azerbajdžan

e-viza za Azerbajdžan

Dejstvo je, da Slovenci za vstop v Azerbajdžan potrebujemo vizo. Vizo si lahko uredimo na veleposlaništvu na Dunaju ali pa preko spleta. Seveda sem izbrala slednjo možnost. Uradna spletna stran za azerbajdžansko e-vizo je tale https://evisa.gov.az/en/.

Pogoji oz. dokumenti za e-vizo za Azerbajdžan

  • potni list mora biti veljaven še vsaj 3 mesece po preteku vize,
  • viza je veljavna 90 dni od datuma izdaje, v državi pa lahko ostaneš do 30 dni,
  • čas za obdelavo prijave in izdajo e-vize je načeloma 3 delovne dni (čeprav je v mojem primeru trajalo dlje). Prijaviš se lahko tudi za ekspresno vizo, ki stane 2x več, izdajo pa ti jo v 3h urah (ampak samo znotraj uradnih delovnih ur),
  • ob prijavi je treba v sistem naložiti skeniran potni list (slika ne sme biti prevelika in ne premajhna!) ter rezervacijo nastanitve.
dve ženski v Bakuju

Katarina in njena sestra v Bakuju

e-viza za Azerbajdžan – postopek prijave

Postopek prijave za e-viso za Azerbajdžan je dokaj enostaven. Na spletni strani slediš navodilom. Načeloma je vse v angleščini in so koraki logični. Jaz sem potovala skupaj s sestro in sva želeli oddati skupno prijavo. Pa ni šlo. Najprej sem vnesla svoje podatke, potem še njene. Sistem je sicer menda sprejel oboje, ampak email s potrdilom o prijavi je dobila pa samo ona in samo za svojo prijavo. Tako da sem jaz potem naknadno še enkrat oddala svojo, ločeno prijavo. V izogib živciranju, priporočam, da izpolni vsaka odrasla oseba svojo prijavo že v začetku.

Ko izpolniš vse na spletni strani, dobiš email s potrdilom. Prav hecno je, ker je večina podatkov skritih, a jih moraš vseeno potrditi. Recimo piše ime, priimek, številka potnega lista ampak na način:

Registration Number: Surname: H*****ROther names/Given name(s): K***************NDate of birth: 3.**.***9Passport Number: P*******5

Tako da ne moreš zares preveriti podatkov 🙂 Vseeno je pomembno, da v tistem emailu pritisneš “Approve”. Šele nato te preusmeri na povezavo do plačila. Plačaš lahko s kreditno kartico (Visa, MasterCard), cena pa je 25 USD za enkratni vstop plus 1 USD provizije.

Sedaj sledi čakanje. V najinem primeru je šlo na tesno. Vlogo za e-vizo sva oddali v ponedeljek, odpotovali pa sva v soboto na vse zgodaj zjutraj (tako da sva na pot šli že v petek popoldan proti Budimpešti). V petek dopoldan še nisva imeli vize, čeprav je minilo že več kot tiste 3 dni. Začela sem sitnarit, pisat na vse možne kontakte, klicat v Azerbajdžan. Dobila sem odgovor, da za najino vlogo potrebujejo več časa, da jo preverijo in da naj pač počakam, da dobim potrdilo. Skoraj bi že odpovedali potovanje, ko je ob 14h v petek le prišel tisti tako zelo pričakovani email, da je bila viza odobrena! Juhej! Aja, odhod iz Ljubljane pa sva načrtovali ob 15:30. Je šlo za las, kajne? 🙂

Baku, glavno mesto Azerbajdžana

Baku, glavno mesto Azerbajdžana

Odobrena e-viza

Po emailu dobiš samo neko potrdilo, A4 list, ki ga moraš natisniti in ga pokazati ob vstopu v državo. To torej še ni prava viza in tega se ne nalepi v potni list. Na meji potem tisti papir obdržijo, v potni list pa dobiš žig. In dobrodošel v Azerbajdžanu!

PREBERI ŠE  Ženska v muslimanskem svetu - izkušnja in nasveti iz Omana

Registracija v Azerbajdžanu

Če načrtuješ bivanje v Azerbajdžanu, ki bo daljše od 15 dni, se moraš tudi registrirati pri azerbajdžanski policiji. Na to te obvestijo tudi takoj po prihodu v Azerbajdžan – kar preko sms-a. Midve s sestro sva potovali le za podaljšan vikend, tako da izkušnje z registracijo nimava.

sms opozorilo: Registracija na policiji v Azerbajdžanu

Registracija na policiji v Azerbajdžanu

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena