Izlet v Bonn – rojstno mesto skladatelja Beethovna

Kaj si pogledati v Bonnu?

by Katarina

Že dolgo časa sem si želela v Köln, ki je eno večjih mest na zahodu Nemčije. Če pogledate na zemljevid, boste videli, da se je Köln praktično zlil z okoliškimi mesti. Okoli 30km na jug od Kölna se vsa ta gmota mest začne in sicer z mestom Bonn. In to je bilo tudi najino izhodišče za izlet v Bonn, Köln in kasneje še Düsseldorf. V tej objavim vam bom predstavila najin izlet v Bonn oz. kaj si v Bonnu pogledati. Bolje rečeno, kaj sva si pogledala midva 🙂

talna ploščica s podobo Beethovna

Bonn je Beethovnovo mesto

Izlet v Bonn ali kaj si pogledati v Bonnu

Bonn je znan po dveh stvareh: po skladatelju Beethovnu, ki se je rodil tu ter po dejstvu, da je bilo to glavno mesto Zahodne Nemčije (Demokratične republike Nemčije).

Kip Ludwig van Beethoven (Münsterplatz)

V samem centru Bonna, na trgu Münsterplatz stoji kip slavnega skladatelja Ludwiga van Beethovna. V času najinega obiska je bil sicer ograjen, ker so ga nekaj obnavljali, a na srečo se je sam kip dalo videti. Bilo je zgodaj zjutraj med vikendom in mesto je bilo prazno in tiho. Na trgu pred Beethovnom sva bila sama. Na telefonu sva poiskala posnetek Beethovnove najbolj znane sklade in si jo predvajala. Oda radosti, evropska himna je “zadonela” iz mojega telefona, midva pa sva stala tam, poslušala to umetnost in preplet zvokov in opazovala Beethovna.

Kip Ludwig van Beethoven, Bonn

Kip Ludwiga van Beethovna, Bonn

Bonn Minster (katedrala)

Na istem trgu stoji tudi katedrala v Bonnu, ki jo imenujejo Minster (ali tudi Münster). Sama cerkev ni nič tako zelo posebnega (sploh, če jo primerjaš s katedralo v Kölnu), ampak velja za eno najstarejših cerkva v Nemčiji. Graditi naj bi jo začeli že v 11. stoletju, danes pa predstavlja eno boljših kombinacij romantike in gotike. Tudi katedralo so obnavljali, tako da nisva mogla vstopiti vanjo.

Katedrala v Bonnu - Minster

Katedrala v Bonnu – Minster

Stari center Bonna

V starem centru Bonna (kar je pravzaprav okoli prej omenjenega Münsterplatz-a) je še veliko zanimivih stavb. Recimo Beethovnova rojstna hiša, kjer je manjši muzej o tem velikem glasbeniku. Pa stara mestna hiša (Altes Rathaus), številne cerkve, tipične nemške srednjeveške hiše, nekdanja mestna vrata Sterntor, pa še kaj bi se našlo. Prijetno za hiter sprehod po mestu.

Haribo

Poznate bonbone Haribo? Njihove zlate gumijaste medvedke in tisto pesmico “Haribo za otroke bo …” (jaz se spomnim samo nemškega besedila Haribo macht Kinder froh …). Spomini na otroštvo pri nama kar privrejo na plano ob tej melodiji. Še bolj sva bila navdušena, ko sva ugotovila, da Haribo izvira iz Bonna. Ime Haribo je dejansko sestavljeno iz prvih dveh črk imena in priimka njegovega ustanovitelja ter iz prvih dveh črk mesta, kjer je vse skupaj nastalo. Torej, ustanovitelj je bil Hans Riegel, bonboni pa so nastali v Bonnu. Če sedaj skupaj sestavimo prvi dve črki vsake izmed teh besed, dobimo Haribo. Noro, kajne? Proizvodnja Haribo bonbonov žal ni na ogled, tako dva sva se zadovoljila z obiskom trgovine Haribo v centru Bonna in nakupila še nekaj malenkosti za domov.

Haribo trgovina v centru Bonna

Haribo trgovina v centru Bonna

Bundeshaus Bonn in Haus der Geschichte

Bonn je bilo začasno glavno mesto Zahodne Nemčije v času po 2. svetovni vojni in do ponovne združitve Nemčije. Na jugu Bonna tako stoji Bundeshaus Bonn – takratni parlament Zahodne Nemčije, danes pa je to kongresni center. V bližini je tudi muzej Haus der Geschichte (Hiša zgodovine v prevodu), kjer je prestavljeno obdobje Zahodne Nemčije. V bližini je še na pogled zelo zanimiv umetniški muzej Kuntmuseum in Bundeskunsthalle, ki ju nisva obiskala. Delovalo pa je precej zanimivo. V tem delu mesta je precej muzejev, ki stojijo eden poleg drugega. Kogar to zanima in ima čas, je to zagotovo način, kako preživeti nekaj dni v Bonnu.

PREBERI ŠE  Mestni vodnik: Berlin, Nemčija

Grad Drachenburg

Malo izven samega mesta Bonn se nahaja grad Drachenburg (v prevodu to pomeni zmajev grad). Stoji na hribu nad reko Ren, direktno nasproti kampa, kjer sva bivala v času izleta v Bonn. Grad je kot iz pravljice, a vedeti je treba, da je bil zgrajen šele konec 19. stoletja, potem je bil med 2. svetovno vojno poškodovan in kasneje obnovljen. Zato verjetno ni čudno, da zgleda tako zelo lep.

Koliko časa za izlet v Bonn?

Midva sva si Bonn pogledala precej hitro – v enem dnevu, vendar se nisva ustavljala v muzejih. Za tak ogled mesta je en dan čisto dovolj. Če pa vas zanimajo muzeji tudi od znotraj, potem pa si vzemite še kakšen dan več 😉 Bonn sva si želela videti predvsem zaradi Beethovna in tisto doživetje, ko sva pred njegovim kipom poslušala Odo radosti, je tisto, kar si bova iz Bonna najbolj zapomnila. Kaj pa vi? Ste že bili v Bonnu? Bi še kaj drugega priporočili za izlet v Bonn? Vam je bil Bonn všeč?

Kot otroka navdušena nad Haribo bonboni

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena