Recept: Makroni – Luksemburg

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Makroni so prestižni, nežni piškotni sendviči, ki veljajo za eno najzahtevnejših sladic za pripravo. Zakaj? Ker je res veliko odvisno od pečice in način pečenja. Posledično ni univerzalnega recepta, kako narediti pravilen makron, če se pa pečice razlikujejo med seboj.

Večina ljudi tudi pozna makrone kot francoske piškotke, a dejansko naj bi izvirali iz Italije. Prisvajajo pa si jih tudi Švicarji in Luksemburžani. Ker sva midva jedla odlične, če ne kar najboljše makrone ravno v Luksemburgu, sva recept uvrstila pod to državo. Pa brez zamere, Francozi 🙂

čokoladni makroni

Katarinini makroni. Eni so bolj uspeli, drugi pa manj

Recept: makroni

Še preden se lotite peke makronov pa nekaj opozoril: priprava tega piškota od začetka pa do trenutka, ko ga daš lahko v usta, traja približno 3 dni, zato se ga loti pravočasno! Zelo pomembno je tudi, da res dosledno upoštevaš navodila v receptu, saj je za uspeh makrona pomemben prav vsak detajl!

Makroni so lahko različnih barv in okusov. V maso za makrone (testo) lahko daš poljubno jedilno barvilo oz. dodatke. Midva sva doma pripravila rjave (čokoladne) makrone s čokoladnim nadevom.

SESTAVINE za rjave (čokoladne) makrone

  • 90g beljaka (približno 3 jajca)
  • 30g sladkorja
  • 110g mletih mandeljev
  • 200g sladkorja v prahu
  • 2 žlički kakava
  • 200g jedilne čokolade
  • 1dL sladke smetane

Postopek priprave makronov

1. dan

Loči rumenjake od beljakov in zatehtaj točno 90g beljaka. Posodico z beljakom pusti na kuhinjskem pultu (na sobni temperaturi) do naslednjega dne.

2. dan

Priprava mase

Mlete mandeljne še enkrat zmelji v kavnem mlinčku, nato pa jih skupaj s sladkorjem v prahu presej v posodo. Iz beljakov in sladkorja (30g kristalnega sladkorja) stepi čvrst sneg. Tik pred koncem stepanja mu dodaj še presejan kakav (lahko tudi kakšno drugo jedilno barvo, odvisno, kakšno barvo makronov želiš). Ko je sneg gotov, ga zmešaj s sladkorjem in mandlji. Kljub temu, da so te verjetno vedno učili, da moraš sneg mešati zelo nežno, to tukaj ne velja. Sneg je treba “ubiti”, ga močno premešati, da pade skupaj. Moj način mešanja je bil tak, da sem z lopatko zmes prepogibala, dokler ni bila masa tekoča. Pravijo, da naj bi imela konsistenco pene za britje – karkoli že to pomeni. Moja ocena je, da ko malo mase z lopatke kapneš nazaj v posodo, se mora v nekje 10s zliti z ostalo maso … takrat je gotova.

Pripravi si pladnje s peki papirjem. Maso pa nadevaj v vrečko za brizganje. Na peki papir si nariši kroge s premerom 2cm, ki so vsaj 3cm oddaljeni eden od drugega. Sedaj v te kroge nabrizgaj približno enake količine mase. Ko je pladenj poln, z njim udari ob kuhinjski pult, tako menda iz makronov spraviš odvečne mehurčke zraka. Makrone pusti stati na pultu približno 1h. Nato preveri, če so pripravljeni za peko: s prstom se nežno dotakni mase in če je suha, da se ne nalepi na prst, potem je pripravljena za peko.

pisani makroni v izložbi

Makroni iz Luksemburga

Pečenje

Sedaj prihaja “tricky” del – pečenje. Povem lahko samo svojo izkušnjo: pečico sem nastavila na klasično gretje, torej zgoraj-spodaj, brez ventilatorja in jo segrela na 140°C. Ko je bila ogreta sem vanjo PREVIDNO in NEŽNO vstavila pladenj z makroni. Pomembno je, da si res nežen, sicer se makroni lahko prevrnejo in kasneje ne narastejo lepo. Po približno 10 minutah pečenja, so se makroni rahlo dvignili in nastala je tista znamenita “nogica”. Takrat sem temperaturo znižala na 120°C in pekla še nekje 15 minut. Ko so bili pečeni, sem vzela pladenj iz pečice in peki papir takoj prestavila na pult, makrone pa sem pustila na papirju, dokler se niso ohladili. Takrat se namreč šele lepo odstranijo s peki papirja. Vedno sem tudi pekla samo en pladenj makronov naenkrat.

PREBERI ŠE  Recept: brik - Tunizija
Nadev

Sledi še priprava polnila. 1dL sladke smetane zavri, nato ji dodaj na koščke nalomljeno jedilno čokolado ter mešaj dokler se ne stopi. Ko je zmes gladka, jo odstavi in počakaj, da se malo ohladi. Z njo nato namaži en makron, ter ga potem pokrij z drugim. Tako pripravljene makrone zloži v posodo, ki se lahko tesno zapre in jo postavi za 24h v hladilnik.

3. dan

Makrone lahko poskusiš!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena