Recept: Trileçe (karamelni biskvit) – Albanija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Tileçe je sladica, ki po izvoru ni čisto albanska, ampak je v Albaniji tako priljubljena, da že postaja nekako njihova tradicionalna oz. nacionalna jed. V osnovi pa tirleçe izvira iz otomanskega (turškega) cesarstva, del katerega je bila dolga leta tudi Albanija. Trileçe je biskvit, namočen v mleko in prelit s karamelo.

mlečno karamelna sladica

Trileçe

Recept za TRILEÇE – karamelni biskvit

SESTAVINE

ZA BISKVIT:

  • 5 jajc
  • 175g sladkorja
  • 185g moke
  • 2 zavojčka vanilijevega sladkorja
  • 3g pecilnega praška
  • ščepec soli

ZA KARAMELNI PREMAZ:

  • 125g rjavega sladkorja
  • 15g masla
  • 200mL sladke smetane
  • 120mL mleka

ZA MLEČNO PODLAGO:

  • 360mL mleka
  • 200mL sladke smetane
  • 75g mleka v prahu
trilece - albanska sladica

Najina izvedba Trilece-ja

Postopek

Za biskvitno testo ločiš beljake od rumenjakov. Najprej stepeš čvrst sneg iz beljakov, polovice sladkorja in soli. Nato stepeš še rumenjake in drugo polovico sladkorja. V ločeno posodo preseješ moko in jo zmešaš z vanilijevim sladkorjem in pecilnim praškom. Sedaj vse tri mase: moko, sneg in stepene rumenjake NEŽNO zmešaš v gladko zmes. Vliješ v večji pekač, pogladiš in daš v ogreto pečico. Pečeš cca 45min na 160°C.

Med peko se lotiš priprave karamelnega premaza. Najprej v ponvi stopiš maslo, potem dodaš sladkor in segrevaš, dokler se sladkor ne raztopi (pazi, da ga ne zažgeš!). Ko imaš tekočo zmes, dodaj mleko in smetano ter hitro mešaj. Sladkor se zna strditi, vendar se bo ob nadaljnjem segrevanju spet stopil. Mešaj, dokler ne dobiš gladke zmesi. Pusti na toplem, dokler ni biskvit ohlajen in pripravljen, da ga premažeš.

Pripravi še mlečno podlago: zmešaj mleko, sladko smetano in mleko v prahu. Pečen in ohlajen biskvit naluknjaj po površini z vilico in nato prelij s polovico mlečne podlage. Čez potem premaži karamelni premaz in pusti, da se ohladi.

Serviranje: karamelni biskvit nareži na kvadrate. Na vsak krožnik daj par žlic mlečne podlage in vanjo potopi en kvadrat biskvita.

Mmmm, dobro za prste obliznit! 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog