Recept: Kjötsúpa (obara z ovčetino) – Islandija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Na vsakem potovanju poskusiva vsaj eno tradicionalno jed obiskane države. To je pri nama kar pravilo. Hkrati pa zbereva tako jed, da jo doma lahko ponoviva. Na Islandiji je bilo to slednje kar problematično, saj so njihove jedi vse sestavljene iz nekih sumljivih in v Sloveniji nedostopnih sestavin. Recimo fermentiran morski pes, ali pa pečena ovčja glava. Dolgo sva iskala in na koncu le našla nekaj primernega: juho kjötsúpa. Kjotsupa je islandska obara – juha z zelenjavo in mesom in je idealna za hladne dni, saj nas prav prijetno okrepča in pogreje.

islandska juha kjotsupa

Kjotsupa

Recept: islandska juha, kjotsupa

Recept za obaro iz Islandije ali kjotsupo je za 6 – 8 krožnikov. Edina posebnost te juhe je meso, ki se v obari uporablja. Mi navadno damo v obaro goveje meso, včasih piščančje, na Islandiji pa za obaro oz. kjotsupo uporabijo ovčje meso. No, sedaj pa na delo. Gremo skuhat islandsko obaro?

SESTAVINE:

  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • 1kg ovčjega mesa
  • 1 čebula
  • 80g ovsenih kosmičev (po želji)
  • 1/2 glave zelja
  • 3 veliki korenčki
  • 1/2 cvetače
  • 1/2 repe
  • 4 krompirji
  • začimbe: origano, timijan
  • sol, poper

Postopek:

Nasekljaj čebulo in česen, zelenjavo očisti, olupi in nareži na kocke. V posodi na olju na srednji temperaturi hitro prepraži česen in dodaj kose mesa (razreži ga na tako velikost, da bo šlo vse meso v lonec, ni pa mišljeno, da delaš majhne koščke). Praži, mešaj, obračaj meso, dokler ni na vseh straneh rjavo. Sedaj dodaj še čebulo in jo le na hitro poduši (1 minuto), nato lahko dodaš ovsene kosmiče (če želiš bolj močnato juho) in zaliješ z vodo tako, da so vse sestavine v loncu pod vodno gladino. Sedaj lahko povišaš temperaturo štedilnika. Ko juha zavre, jo pusti še 5 minut, nato pa dodaj začimbe, sol in poper, pokrij in počasi kuhaj še 40 minut.

Dodaj na kocke narezano zelje, korenje, repo, cvetačo in krompir in kuhaj še nadaljnjih 20 minut oz. toliko časa, dokler zelenjava ni mehka. Pred serviranjem vzemi meso iz juhe, ga razreži na majhne kocke, nato pa  ga vrni nazaj v juho.

Naj vas ta islandska enolončnica lepo pogreje v teh hladnih dneh!

islandska juha kjotsupa

Islandska, originalna izvedba kjotsupe

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Content is protected !!