Recept: Mote con Huesillos (marelični kompot) – Čile

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Prve dni v Santiagu, glavnem mestu Čila, sva vse opazovala s široko odprtimi očmi. Po eni strani je Čile zelo podoben Evropi, razvit, urejen, tudi narava v njegovem osrednjem delu je podobna: zelena, hribovita, polna nasadov. Po drugi strani pa je tudi precej razlik. Drugačne navade ljudi, bolj so sproščeni, odprti, nasmejani … in skoraj vsi so po mestu hodili s kakšnim plastičnem kozarcem neke oranžne tekočine. Na hitro je delovala kot npr. breskov kompot, le da je še nekaj nenavadnega plavalo notri. Kmalu nama je prijateljica, ki živi tam, povedala, da se ta “kompot” imenuje Mote con Huesillos (prevod: ješprenj z marelicami) in gre pravzaprav res za kompot, narejen iz suhih marelic, zmešan pa je z ječmenom. Nenavadna kombinacija, a presenetljivo okusna in zelo hranljiva. Idealna za hitro malico na poti.

ženska drži v roki kozarec z mareličnim kompotom mote con huesillos

Na zdravje z Mote con Huesillos!

Recept: Mote con Huesillo

Sestavine:

  • 200g suhih marelic
  • 50g sladkorja
  • 250g ješprenja
  • Cimetova palčka
  • Limonina lupinica
  • 2L vode

Marelice daj v večjo posodo in jih prelij z dvema litroma vrele vode. Posodo pokrij in pusti, da se marelice napijejo (rehidridajo). Idealno je, če jih namakaš čez noč, v kolikor pa nimaš toliko časa, pa vsaj 4h. Za hitrejše kuhanje je smiselno tudi ješprenj namočiti v vodo. To naredi v ločeni posodi.

V veliki posodi z debelim dnom naredi karamelo. To narediš tako, da sladkor počasi segrevaš, dokler se ne stali in postane rahlo rjave barve. Ko je sladkor staljen, posodo odstavi s štedilnika in previdno ter počasi vlij za približno en kozarec marelične vode. To je tista tekočina, v kateri so se marelice namakale. Posodo postavi nazaj na štedilnik in spet segrevaj, saj se je sladkor od dodatku vode strdil. Ko se sladkor ponovno raztopi, dodaj preostalo vodo in vse marelice, lupinico ene limone in cimetovo palčko. Kuhaj pri nizkem ognju približno 45 minut. V vmesnem času v slani vodi skuhaj še ješprenj. Ko je oboje kuhano, postavi na hladno, da se pohladi.

Serviraj tako, da daš v visok kozarec približno 3 žlice ješprenja (oz. do polovice kozarca), čez pa zlij nastali kompot, v katerem naj plavajo vsaj tri marelice.

Nenavadno, a presenetljivo dobro, verjemite 😉

mote con huesillos

Mote con Huesillos v najini izvedbi

 

 

Komentiraj

2 komentarja

Tanja Kaligaric 11/2019 - 9:28

Živijo včeraj sem vaju poslušala v Izoli.
Saj je trapasto vprašanje, a zanima me, če sta uspela Toyoti prodati tisto nočno fotografijo pod mlečno cesto?
Hvala za odg.in čestitke za predavanje.
Vse dobro, lp Tanja-Anja

Odgovor
lahkihnognaokrog 11/2019 - 9:33

Živjo, hvala za pohvale.
Ne, nobene fotografije nisva prodala. Če pa imaš kontakt oz. veš, za koga, ki bi ga to zanimalo, pa le sporoči 🙂

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena