Recept: brik – Tunizija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Tunizijski brik je tipična tunizijska hrana. Gre za neke vrste fast food, čeprav ga je kar težko dobiti. Včasih se ga je menda dobilo tudi na ulicah, dandanes pa ga moraš prav iskati in je bolj verjetno, da ga najdeš v kakšni restavraciji. Pa vendar je iskanje res vredno, ker je brik noro okusen. No, pa da razložim, kaj sploh je brik. Brik je ocvrt trikotnik iz testa, v katerem je nadev iz tune, peteršilja, čebule in jajca. Tunizijski brik je res nekaj posebnega, okus, ki ga še nisva jedla, ampak naju je čisto navdušil.

tunizijski brik na krožniku

Tunizijski brik

Recept: tunizijski brik

Recept je za 8 brikov, lahko pa po želji naredite večje ali manjše. Ta velikost, ki je opisana tu, je za celo porcijo – vsaj zame je bilo to dovolj za kosilo 🙂

Sestavine:

  • 4 čebule
  • 4 konzerve tune v slanici (konzerva je približno 80g)
  • en velik šop peteršilja
  • 500g vlečenega testa, še boljše pa je, če kje dobite testo za brik ali malsouka (menda ga imajo v E.Leclercu)
  • 8 jajc
  • sol in poper
  • olje za cvrtje
  • limona za dekoracijo
tunina, čebula in peteršilj na ponvici

Priprava mase iz tunine

Postopek:

Tuno odcedi in jo z vilico razdrobi na manjše koščke. Čebulo in peteršilj nasekljaj. Na olju prepraži čebulo – toliko, da postekleni. Potem dodaj odcejeno tunino in premešaj. Praži toliko časa, da se tunina posuši. Izklopi gretje plošče, vendar obdrži ponvico na topli plošči. Dodaj nasekljan peteršilj, premešaj in začini po okusu. Daj na stran, da se masa ohladi. V vmesnem času si pripravi testo. Vzemi po 2 lista vlečenega testa (2 sloja) in ju na večjem krožniku oblikuj v kvadrat tako, da zapogneš robove (glej sliko spodaj).

testo za brik v obliki kvadrata

Priprava kvadrata iz testa

V večjo posodo daj olje za cvrtje in ga segrej. Sedaj pripravi brik: tunino maso daj v en vogal kvadrata iz testa. Poravnaj ga v v obliki polmeseca, in sicer tako, da je prazna stran obrnjena proti sredini testa. V ta polmesec ubij jajce. Masa v tej obliki bo zadržala jajce, da se ne razleze preveč. Sedaj testo prepogni po diagonali, da dobiš trikotnik in nastali brik previdno prestavi v vroče olje (robov nič ne zapogibaš!). Ves čas cvrtja brika z lopatko pritiskaj skupaj robove brika. Tako preprečiš, da bi ti jajce pobegnilo iz brika. Cvri približno 2 minuti na eni strani, previdno obrni in cvri še približno 1 minuto. Nato vzemi brik iz olja, ga položi na papirnato brisačo in pusti, da vpije maščobo. Postrezi še toplega z rezino limone.

Nama je bil tale tunizijski brik noro dober. Najboljše je, ker je jajce v sredini mehko “kuhano” in tako nežno. Res nora kombinacija okusov. Ker se nama je zdelo, da je cvrtje precej nezdravo, sva kasneje poskusila pripraviti še brik v pečici. Je uspel, ampak tale cvrta verzija je veliko bolj okusna 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena