Recept: poutine (pečen krompir s sirovo omako), Kanada

by Katarina

Ste se kdaj vprašali, kaj je tipična kanadska jed? Ni ravno nekaj takega, kar bi dostikrat razmišljali, kajne? Kanada na splošno ni poznana kot kulinarična destinacija in tudi nimajo kaj dosti svoje tipične hrane. Ampak, če pa vprašate katerega koli Kanadčana, kaj je njihova tipična hrana, pa vam bodo vsi odgovorili isto: Če že, je tipična kanadska hrana POUTINE (izgovorjava putin, tako kot Ruski predsednik ?). To je pečen krompir s sirovo omako. Precej nasitna jed, primerna za hladne zimske dni, ki jih v Kanadi gotovo ne manjka.

putine: kanadska jed pečen krompir z omako

Poutine – pečen krompir s sirovo omako

Recept: poutine, pečen krompir s sirovo omako

Poutine je načeloma samostojna glavna jed. Čeprav glede na to, da je precej kalorična, mastna in težka, priporočava, da si poleg pripraviš še kakšno solato oz. nekaj svežega. Tale najin recept je za poutine kot glavno jed za 2 osebi.

Sestavine:

  • 125g mozzarele
  • 20g koruznega škroba
  • 45g masla
  • 25g moke
  • 0,5L goveje ali kokošje juhe
  • sol in poper
  • 4 večji krompirji (če imaš možnost, izberi krompir za pečenje)
  • olje za cvrtje (cca 0,5L)

Postopek:

Poutine je sestavljen iz ocvrtega krompirja, omake in sira, ki ga damo čez vroč krompir, da se stopi tik pred serviranjem. Priporočava naslednje zaporedje priprave poutina: sir -> omaka -> krompir.

Mozzarelo odcedi in nareži na rezine ali trakove.

Nato nadaljuj s pripravo omake. V manjši skodelici zmešaj približno 1 žlico vode ter koruzni škrob. Mešaj toliko časa, da nastane homogena zmes, neke vrste pasta. Tako pripravljeno sedaj pusti stati. V ponvici raztopi maslo, nato pa dodaj moko, dobro zmešaj, da ne bo grudic in na srednji jakosti kuhaj (in mešaj), dokler zmes ne porjavi. Previdno in počasi prilij juho (lahko jo narediš s pomočjo kocke za juho, pripraviš juho iz vrečke ali pa idealno, uporabiš juho, ki si jo skuhal kakšen dan prej). Med stalnim mešanjem naj zmes zavre. Ko bo vrela, počasi dodaj prej pripravljeni koruzni škrob. Priporočava, da dodaš najprej polovico škroba. Dobro premešaj. Če se ti zdi omaka preredka, dodaj še malo škroba. Na koncu omako po okusu posoli in popopraj ter daj na nizko temperaturo – ravno toliko, da omako vzdržuješ toplo.

pečen krompir - poutine, Kanada

Njami, poutine!

Sedaj pripravi krompir. Krompirje operi, olupi in nareži na rezine. V posodi z debelim dnom segrej olje in ko je vroče (okoli 150°C), krompir na hitro obriši s papirnato brisačko (da popivnaš odvečno vodo) in ga stresi v vroče olje. Krompirje cvri približno 10 minut, oz toliko da bodo zlato-rumeno zapečeni. Namesto cvrtja lahko krompir spečeš tudi v pečici. Trajalo bo nekoliko dlje, ampak bo vseeno okusno in manj mastno. Ko je krompir pečen, ga odcedi oz. popivnaj odvečno maščobo na papirnati brisački, nato pa pripravi poutine.

Še vroče krompirje zloži na ponvico in jih nalahno posoli. Čez potem počasi polij omako – toliko, da bo ves krompir obdan z omako, a ne bo plaval v omaki. Na koncu čez posuj narezano mozzarelo. Krompir mora biti tako vroč, da se sir na njem stopi. Če temu ni tako, daj jed še na hitro v pečico oz. na štedilnik. Postrezi vroče!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena