Bandeja Paisa v prevodu pomeni Paisa krožnik in je tipična jed v predelu Kolumbije. Pravijo, da je to jed Paísa ljudi, ki živijo v okolici Medellina. Gre za obilno in precej nasitno jed – takšno kot so jo potrebovali delavci na poljih.
Bandeja Paisa je sestavljena iz več vrst mesa, več vrst omak in prilog, zato bom sestavine in postopek za vsako posamezno stvar predstavila ločeno. Ampak šele vse to skupaj sestavlja Bandejo Paiso (pa verjetno bi kateri Kolumbijec dodal še kakšno sestavino 🙂 ).
Recept: Bandeja Paisa
Opozoriti moram, da je priprava bandeje Paise precej dolgotrajna, zato si vzemite dovolj časa oz. morda kakšen del te jedi pripravite že en dan prej. Recept je za 4 osebe, ampak priporočam, da so to 4 lačne osebe 🙂
1.) Fižolova omaka (Frijoles Colombianos)
Sestavine:
- 200g rdečega fižola
- 1 kocka jušne osnove
- 50g korenja
- polovica platano (zelena banana za kuhanje, dobi se v večjih supermarketih)
- 1 čebula in 2 mladi čebuli
- 400g paradižnika
- 1 strok česna
- en šop svežega koriandra (lahko nadomestiš s suhim ali pa s peteršiljem)
- kumina, sol, poper
- olje
Postopek:
Fižol namoči v skodelici vode čez noč. Daj toliko vode, da se bo fižol dobro napil. Naslednji dan fižol speri, ga daj v večjo posodo, dolij približno 750mL vode, dodaj jušno osnovo in kuhaj, dokler fižol ni mehak (okoli 2h).
Nareži platano in paradižnik na kocke, nasekljaj čebule in česen ter naribaj korenje. V ponvici na olju prepraži čebulo in česen, nato dodaj paradižnik, kumino, sol, koriander, poper in kuhaj 15 minut. To je sedaj omaka, imenovana GUISO.
Ko je fižol skoraj mehak, dodaj omako guiso, platano, korenje in sol. Kuhaj še 1h in dodaj vodo, če je zmes pregosta. Tik pred serviranjem polovico te fižolove zmesi zmiksaj (poskusi v to polovico ujeti vso zelenjavo in polovico fižola), drugo polovico pa pusti v kosih. Tako dobi omaka idealno konsistenco.
2.) Meso “v prahu” (Carne en polvo)
Sestavine:
- 200g govedine (potrebušina)
- 2 veliki čebuli
- 2 stroka česna
- sol, poper
Postopek:
Cel kos mesa daj v vodo, ter dodaj narezano čebulo, stisnjen česen ter sol in poper in kuhaj do mehkega (približno 1h). Ko je skuhano, daj meso iz vode in počakaj, da se ohladi. Potem ga nareži na manjše koščke, jih daj v smoothie-mixer in meso zmiksaj. Zveni hecno, ampak dejansko se meso zmelje na čisto tanke koščke. Tako je pripravljeno za Bandejo Paiso.
3.) Paradižnikova omaka (Hogao)
Sestavine:
- 4 čebule
- 400g paradižnika
- 1 strok česna
- kumina, sol, poper
- olje
Postopek:
Sesekljaj čebulo in česen ter nareži paradižnik na kocke. Čebulo in česen prepraži na olju, dodaj kumino in paradižnik in kuhaj približno 10 minut. Zmanjšaj temperaturo štedilnika, dodaj sol in poper in kuhaj še 10 minut, da se omaka zgosti.
4.) Pečen platano
3 zelo zrele platano banane olupi, prereži po dolgem in popeci na vročem olju (2 minuti na vsako stran). Podobno kot se to naredi za pečene banane.
5.) Riž
Zraven skuhaj še 400g riža.
6.) Klobasa (chorizo) in ocvirki (chicharrónes)
K bandeji Paisi spada še pečena klobasa in ocvirki.
7.) Jajca
Tik pred serviranjem ocvri še 4 jajca.
8.) Avokado in limeta
Postrezi še z rezinami avokada, limeto.
Ko imaš vse omake, vse meso in vse priloge pripravljene, jih lično zloži na en večji krožnik in ponudi.