Expo 2015 v Milanu (svetovna razstava)

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Podaljšan vikend v začetku maja sva izkoristila za krajši izlet v Italijo. Ker imava avto trenutno na popravilu, sva šla na pot z mojo družino. Res je, vseh 7 nas je šlo skupaj na pot. Naš Hyundai je bil ravno prav velik za nas in vso prtljago. 🙂 Expo Milano 2015 je dogodek v nizu svetovnih razstav, ki se odvijajo na vsakih 5 let. Letos, ko je Expo tako blizu nas, je bilo treba to izkoristiti.Za naju je bil cilj potovanja Milano in tamkajšnji Expo, za moja starša pa Torino in ogled Torinskega prta. Tako smo en dan preživeli na poti do Torina s postanki v mestu Schio in ob Gardskem jezeru, drugi dan v samem Torinu, tretji dan pa je končno prišel na vrsto še Milano.

»Expo ali svetovna razstava, ki jo prirejajo od sredine 19. stoletja vsakih pet let in traja šest mesecev, je namenjena predstavitvi­ dosežkov človeštva svetovni javnosti,« je pisalo v Delu marca letos.

Svetovna razstava ali EXPO

Za tak expo so leta 1889 v Parizu postavili Eifflov stolp, nekaj let kasneje, 1958 pa so v Bruslju postavili Atomium. Slednjo razstavo si je ogledal tudi moj dedek in vedno je razlagal, da je tam prvič videl barvno televizijo in kako nadrealno se mu je to zdelo. Taka svrtovna razstava se letos odvija v Milanu, le 500 km iz Ljubljane. Tema pa je »Feeding the Planet, Energy for Life«.

Ena skupinska pred slovenskim paviljonom

Roku je bila stvar zanimiva z arhitekturnega stališča, saj za ta namen vsaka država postavi svoj paviljon, v katerem potem predstavlja svoje dosežke z določenega področja. Pri snovanju slovenskega paviljona je sodeloval tudi Rok! Zanimiva je bila tudi urbanistična zasnova znanega arhitekturnega biroja Hezog de Meuron. Vse paviljone je namreč povezovala ena široka in pokrita promenada, ki je bila dolga kar 1,5 km. Za primerjavo: kot da bi v Ljubljani pokrili celo Slovensko cesto.

Expo Milano 2015 glavna avenija

Osrednji del Expa. To je glavna ulica, ob straneh pa se nahajajo paviljoni

Expo Milano 2015

Expo v Milanu je ogromen, menda pokriva 400 000 kvadratnih metrov. Predstavlja se 145 držav in okoli 40 podjetij oz. korporacij. Vstopnica za Expo nas je v predprodaji stala 27€. Poleg znižanih vstopnic smo v predprodaji plačali še parkirnino (6,5€) za cel dan parkiranja na najbližjem parkirišču, od koder smo šli lahko peš do Expa.

Slovenski paviljon

Seveda mi je bil najbolj všeč slovenski paviljon. Zunaj so vrteli slovensko glasbo, plesalo se je polko, naredili so pravo veselico. Tudi z zunanjost paviljona je zelo lepa: kombinacija lesa in stekla, ki naredi paviljon svetel in prostoren. Notranjost pa se mi je zdela malo prazna. Julija bodo notranjost slovenskega paviljona prenovili, da bodo slovenske kvalitete bolje predstavljene, prostor pa bolj zapolnjen. Pri prenovi sodeluje tudi Rok (aplavz, prosim 🙂 )

 

Brazilski paviljon

Oblikovno mi je bil najbolj všeč brazilski paviljon, ki je bil odprt, spodaj so bile posajene različne brazilske rastline: od nam poznanih jagod in ananasov, do čisto neznanih rastlin. Zgoraj pa je bila napeta mreža, po kateri smo lahko obiskovalci hodili in si ogledali Expo od zgoraj.

Izraelski in švicarski paviljon

Vsebinsko prednjačita Izrael in Švica. Izrael s pomočjo multimedije predstavi vse svoje inovacije na področju agrikulture (namakalni sistemi, računalniški sistemi za nadzor njiv in polj, inovacije na področju razvoja novih produktov), Švica pa ima 4 stolpe in v vsakega so dali določeno količino produktov: sol, jabolka, Nestle kavo in pitno vodo. Vsak obiskovalec si lahko vzame toliko kolikor hoče, vendar je produktov omejeno številko – samo toliko, kot jih je v teh stolpih. Kasneje jih ne bodo dodajali. To naj bi dalo vsakemu obiskovalcu misliti, da ni sam na svetu in da je soodgovoren za ta svet, da ne sme preveč potrošiti, oz. mora misliti tudi na zanamce. Zunanje stene paviljona so steklene, tako da se bo že od daleč videlo, kdaj bo začelo škatel v paviljonu zmanjkovat.

Venezuelski paviljon

Najboljšo hrano sem jedla v venezuelskem paviljonu. Imela sva to srečo, da sva prišla ravno na poskušino! Žal si nisem zapisala imen stvari, ki sva jih jedla, vem pa, da je bilo je odlično.

Nepalski paviljon

Močno se me je dotaknil še nepalski paviljon. Zaradi nedavnega potresa paviljon ni dokončan, tako da je še na pol gradbišče, zastave so spuščene na polovico droga … mene je kar stisnilo pri srcu.

Nepalski paviljon ni dokončan

Nemški paviljon

Nemški paviljon pa me je razočaral. Vložili so menda 40 milijonov evrov, vendar mene ni prepričal. Preveč stvari imajo razstavljenih, časa pa le 45 minut za ogled. Zato je težko res videti stvari in ne hiteti od ene postaje do druge. Na koncu pa nek trapast koncert, v smislu rap glasbe in z vsebino o čebelicah. Sorry, ampak čisto zgrešeno.

PREBERI ŠE  Via ferrata na goro Cima Capi

Zaključek in fotogalerija

Ne bom preveč razlagala, predlagam, da se vsak odpravi v Milano si ogleda svetovno razstavo. Cena vstopnice ni draga, Milano je blizu, za parkirne prostore je poskrbljeno … torej samo še pot pod noge in si poglejte expo še sami. Ne bo vam žal!

Tu pa je še nekaj fotografij paviljonov:

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog