Recept: Šopska solata – Bolgarija

Recept: šopska solata - Bolgarija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Izlet oz. počitnice v Bolgariji je gotovo zaznamovala odlična hrana. Najbolj pa si bomo zapomnili šopsko solato. Šopska solata je menda tudi definirala barvo bolgarske zastave, ki je sestavljena iz bele (sir),  zelene (paprika, kumara) in rdeče (paradižnik).  Jedli smo jo praktično vsak dan in še se je nismo naveličali. Šopska solata je v osnovi podobna grški solati, njene glavne sestavine šopske solate so paradižnik, paprike, kumarice in beli sir. Kot sezonska solata je polna vitaminov, je sočna in hranljiva. Poda se kot priloga k mesnim jedem ali pa kot samostojna jed.

skleda s pisano zelenjavo in sirom, šopska solata

Šopska solata

Recept: Šopska solata

Tale recept je za 2-4 ljudi, odvisno kako radi imate solato in ali je to kot priloga ali sestavni del obroka. Midva si recimo poleti narediva šopsko solato ter v pečici spečeva mladi krompir. Za naju odlična kombinacija.

Sestavine:

  • 4 manjši paradižniki
  • 4 bele koničaste paprike (v redu bodo tudi kakšne druge)
  • 1 večja kumara
  • 150g belega sira
  • po želji še mlada čebula
  • malo olja in malo soli

Postopek:

Paradižnik, papriko in kumaro nareži na manjše koščke (do 2cm velike). Zmešaj jih v solatni skledi ter jih pokapljaj z oljem in malo posoli. Šopske solate se ne kisa, saj je že paradižnik dovolj kisel. Po želji lahko v solato dodate še mlado čebulo. Jaz je ne maram, zato si jo Rok doda samo v svoj del solate. Ko imamo zelenjavo zmešano, nanjo naribamo sveži sir. To pomeni kar precej packarije, saj je sir mehak in se vam bo sproti lomil in topil pod prsti. Ampak kot so nama povedali v Bolgariji, je posebnost šopske solate ravno nariban beli sir, tako da se splača potruditi. Ko imate sir na vrhu solate, je ne mešajte več, pač pa jo samo postrezite.

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena