Recept: Čebulna juha – Francija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Spomnim se najinega zadnjega dne v Parizu. Prejšnje dni sva si kuhala špagete, ki sva jih prinesla od doma, zadnji dan pa sva (končno) želela preskusiti francosko kuhinjo. Malo utrujena, malo premražena sva popoldan iskala odprto restavracijo, kar je v Parizu “mission impossible“, saj začnejo večerjo streči šele okoli 19h oz. 20h. Ko sva končno dočakala svojo topel obrok, sva bila že pošteno lačna in zato je verjetno čebulna juha še toliko bolj prijala!

čebulna juha z bageto

Čebulna juha

 Roka je tista čebulna juha tako navdušila, da se je takoj odločil, da bova to še kdaj jedla tudi doma. In tole je njegova verzija. Čisto prava francoska čebulna juha.

Recept: Čebulna juha

SESTAVINE:

  • 50g masla ali olja
  • 4 velike čebule (oz. 300g)
  • poper, sol
  • timijan, bazilika, origano
  • 100mL kisle smetane
  • 1 jedilna žlica moke
  • 50g naribanega sira
  • bageta

Postopek:

Čebulo olupi in na drobno nasekljaj. V veliki posodi raztopi maslo in potem počasi, pri nizki temperaturi praži čebulo, dokler ni lepe rjave barve. To zna trajati kar dolgo, recimo 20 – 30 minut. Imej potrpljenje! Nato jo zalij z vodo (količina je odvisna od želene gostote juhe, midva dava nekje 1,5L vode) in začimbe ter pusti vreti še 10 minut. Ta čas v manjši skledi zmešaj kislo smetano in moko, da nastane gladka zmes in jo nato vlij v juho, dobro premešaj in pusti še malo vreti. Sedaj nareži bageto na rezine in jih na ponvi popeci z obeh strani, da postane hrustljava oz. toliko, da se pore zaprejo, da ne bo vpila vse juhe.

Ko je juha končana, daj na krožnik najprej rezino bagete in malo naribanega sira, čez pa prelij juho. In voilà, juho lahko postrežeš.

Kot bi rekli Francozi: Bon appétit! 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog