Staycation ali enotedenski dopust doma

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Staycation je angleška beseda, ki pomeni preživljanje počitnic doma. Še pred nekaj meseci bi se mi zdela ideja totalno nerealna. Zakaj bi kdorkoli imel dopust in ostal doma? Midva sva do sedaj vedno ves dopust porabila izključno za potovanja in niti en dan ni šel v nič. Potem pa je prišla tale korona in obrnila vse stvari na glavo. S koncem maja se mi je tudi iztekla zaposlitev in imela sem še za več kot en teden dopusta. In tako sem MORALA porabiti dopust ravno takrat, ko SE NI DALO še nikamor potovat. Kako je torej zgledal najin staycation pa v nadaljevanju.

Staycation sva izkoristila za izlete po Sloveniji

Staycation – počitnice doma

Sprva sva sicer še upala, da bi konec maja pa že lahko kam šla. Ok, nisva računala, da bova šla kam daleč z letalom, ampak sva pa planirala en roadtrip po Balkanu. Ves čas sem spremljala novice o odpiranju mej in vse je bilo nekaj v smislu “S 1. junijem se odpre meja …” ali pa s 15. junijem ali pa 1. julijem. Aja, pa tisti boni, ki jih bomo dobili tudi še niso za uporabo. Tudi to se začne šele v sredini junija. To nama nič ne pomaga, s 1. junijem grem jaz že v novo službo in potem pa res ne bo nič dopusta! Odprla se je sicer meja s Hrvaško, ampak samo zato, da greva čez mejo se nama pa tudi ni šlo. Torej, ostajava doma. Jaz sem imela dopust, Rok pa je nekaj dni delal, en dan pa si je vzel prosto.

moški in ženska sedita pod drevesom in gledata v daljavo

Torej, kam na izlet po Sloveniji?

Kaj sva počela tekom najinega staycation-a?

Ker je že zadnje tri mesece taka nenavadna scena in ker potovala ne bova, se nama kar nič ni dalo. Najrajši bi bila kar doma, tako kot do sedaj. Zato, da bi tale staycation čim bolje izkoristila in da bi bilo vsaj malo občutka dejanskega dopusta, sem si napisala seznam stvari, ki jih želim narediti.  Bilo je tako nekako: 2x na izlet, 2x plezat, pospravi stanovanje, napiši za blog, obišči babico, srečaj se s prijateljico … Meni seznami zelo pomagajo in ne boste verjeli, obkljukala sem čisto vse stvari.

Pohod po Kraškem robu

Moj dopust se je začel že v četrtek popoldan. Oba sva malo prej zaključila z delom in se odpeljala na Primorsko. Parkirala sva pri gradu Socerb potem pa peš proti hrvaški meji, po Kraškem robu. Bilo je čudovito, malo tudi naporno in nekako sva pozabila na vso bridkost dejstva, da imam dopust in sva doma. Več o pohodu po Kraškem robu, si preberite tukaj.

Na Kraškem robu

Roška pešpot po Kočevskem Rogu

Sledil je en delovni dan za Roka, zame pa študijski dan, da se pripravim za novo službo. Vendar sva tudi tokrat pozno popoldan odšla iz Ljubljane proti Kočevju. Skupaj s prijatelji smo prespali nekoliko ven iz Kočevja, naslednji dan pa prehodili Roško pešpot – to je pešpot skozi Kočevski Rog. Glavna motivacija za to pot je bil seveda medved. Glede na to, da smo hodili po najbolj odmaknjenem delu Kočevskega Roga, smo imeli kar dobre možnosti, da ga srečamo. Kaj mislite, ali sva videla medveda? 😉 Preberite v objavi Roška pešpot – po sledeh medvedove šape.

odtis medvedove šape na drevesu - znak za roško pešpot

Roška pešpot po Kočevskem rogu

Domača opravila

Vmes je bilo spet nekaj delovnih dni za Roka, jaz pa sem se zaposlila z domačimi opravili, srečanji s prijatelji itd. Med drugim sva nabrala bezeg in naredila bezgov sirup, del pa sva ga posušila za čaj. Na vrtu se že kažejo “posledice” karantene. Redkvice mi pridno rastejo, pa tudi blitva bo počasi že za pobrat. Rok goji svoje paradižnike, jaz imam na balkonu še kumarice … Po eni strani mi je hecno, česa vse se lotiva letos, ko imava več časa, po drugi strani pa se mi zdi super, da bova imela svoje pridelke.

PREBERI ŠE  Kolesarska pot Kranjska Gora - po trasi nekdanje železnice

S kolesom po slovenski obali (po trasi železnice Parenzana)

V sredo je bilo napovedano lepo vreme – še zadnji lep dan, vsaj tako je vremenska kazala. Idej, kam bi šla je bilo veliko, a na koncu je spet zmagala Primorska. V avto sva napokala kolesi in se odločila prekolesariti slovensko obalo. Podobno kot v Kranjski Gori, je tudi ob obali potekala ozkotirna železnica. Danes pa je po njeni trasi urejena kolesarska pot. Začela sva v Kopru in se odpravila proti Sečovljam. Vmes sva naredila še malo “deturja” do Izole in kasneje še do Pirana. Ker je pač Piran tako lep, da ga je treba obiskati, kadar je le možno. Ko sva prišla v Sečovlje, do hrvaške meje, sva se obrnila in odkolesarila nazaj do Kopra, potem pa nadaljevala še do Ankarana, kjer je bil najin uradni zaključek kolesarjenja. Rok se je šel kopat, jaz sem namočila samo noge, ampak bila sva na MORJU! Ležala sva na plaži, vohala morski zrak in uživala. Naj se poletje začne!

Morje!

Plezanje

Na svoj seznam za staycation sem dala tudi 2x plezanje. Plan je bil sicer tak, da bi šla vsaj enkrat v naravo, ampak je vreme zakuhalo. Tako sva šla obakrat plezat v dvorano in tudi tu so posledice karantene vidne. Se še spomnite objave Kako karantena vpliva na naju?, kjer sem pisala o tem, da Rok ves čas telovadi? No, sedaj pa tako za šalo prepleza smer s težavnostjo 7b. No, tudi meni se pozna moja karantena. V tem, da sem sprva plezala le 4a 😀 Ok, pretiravam, tako hudo nazadovala tudi nisem, ampak 7b pa še dolgo (če sploh kdaj?) ne bom zlezla.

Bajdinški slapovi in grad Turjak

Za konec tedna je bilo spet bolj kislo vreme, ampak sva se vseeno odpravila na en krajši izlet v bližino. Odpeljala sva se do Turjaka in si najprej ogledala tamkajšnji grad, bližnje pokopališče z grobom grofov Auerspergov, nato pa se sprehodila do Bajdinških slapov. Lepo, mirno in ravno prav za zaključek turbulentnega obdobja.

Grad Turjak

Grad Turjak

Nazaj v normalo

S 1. junijem so šle stvari v Sloveniji večinoma nazaj na “normalo”. Večina je zaključila z delom od doma, javni prevoz je stekel, trgovine so se dokončno odprle … Ne bojimo se več en drugega in tega, da bi se okužili. Cepiva sicer še nimamo in ni izključeno, da se virus oz. epidemija ne bo ponovila, ampak vsaj zaenkrat je stanje zelo optimistično. Tako sva optimistična tudi midva. Poletje prihaja, dolgi dnevi, aktivnosti v naravi, ki se jih sedaj, po tem, ko sva toliko časa preživela doma, še toliko bolj veseliva.

Staycation je bil OK, iz tega sva naredila največ, kolikor se je v najini situaciji dalo. Ni me pa prepričalo, da bi preživljala dopust doma. Priznam, malo paše biti doma, se umiriti, naspati, pospraviti stanovanje in postoriti stvari, za katere sicer ni časa. Ampak, da bi pa izbrala staycation namesto potovanja? Ne, če bo le mogoče, bi rajši šla kam na potovanje. Upajmo, da so ta težki in tisti “ne-potovalni” časi za nami in da bo naslednji dopust že lahko uporabljen za potovanje.

Komentiraj

2 komentarja

karolina 06/2020 - 12:44

Lepo

Odgovor
lahkihnognaokrog 06/2020 - 7:49

Hvala 🙂

Odgovor
Lahkih nog naokrog