Recept: Polnjeni paradižniki – Italija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Bil je vroč zgodnje poletni dan, midva sva ravno zamudila vlak iz Castel Gandolfa v Rim. Imela sva malo več kot eno uro časa do naslednjega vlaka. Najin couchsurfing gostitelj nama je priporočil suppli-je, nek cvrt riž, oblikovan v kroglo. Začela sva iskanje, šla sva v vsako pekarno in restavracijo na poti. V nekje 4. pekarni sva zagledala riž v paradižnikih. “To je to!” si rečeva in v polomljeni italijanščini naročim: “Dui questi suppli, prego.” (Dvoje telih suppli-jev, prosim). “Ne, to niso suppli-ji,” pove prodajalka. “Aha … kaj pa sedaj? Ma bene, samo enega, prego.” Bova pač poskusila karkoli že je to, časa nimava več veliko, želodca pa se glasno oglašata. Usedeva se na klopco z razgledom na jezero in narediva prvi grižljaj …  

pečen in z rižem polnjen paradižnik na krožniku

Polnjen paradižnik

Waw! Noro dobro! Paradižnika z rižem je zmanjkalo, kot bi trenil. Rok je šel nazaj v pekarno po nove polnjene paradižnike, da jih bova imela še za na pot … pa so jih v teh 10 minutah prodali! Vse! Tako sva z dolgimi nosovi in praznimi želodci odšla domov, ampak prepričana, da poiščeva recept in paradižnike pripraviva še sama.

Recept: polnjeni paradižniki

Tukaj je najin malo predelan recept za 6 oseb

SESTAVINE:

  • 12 srednje velikih paradižnikov
  • 320g riža
  • strok česna
  • olivno olje
  • sol in poper po okusu
  • šop nasekljanega peteršilja
  • 10 lističev bazilike
  • 40g naribanega parmezana
  • 40g ribanega dimljenega sira
  • 120g mozzarele

Postopek

Paradižnike umij in jim odreži “kape” – zgornji del, okoli peclja. Nato paradižnike izdolbi tako, da ven pobereš peške in mehko sredico, rob paradižnika pa naj ostane mesnat, da bo za oporo. Sredico, ki si jo pobral ven, spravi, saj jo potrebujemo kasneje. Prazne paradižnike posoli po notranjosti in pusti, da se odvečna voda odteče. Paradižnikove sredice zmiksaj s paličnim mešalnikom, da dobiš tekoč “smoothie”.

paradižniki v vrsti postavljeni na leseno deščico

Postopek dolbenja paradižnikov

Na olivnem olju prepraži nasekljan česen. Ko porjavi, dodaj paradižnikov smoothie in pusti, da se kuha na nizkem ognju, dokler se ne zgosti. Potem dodaj še nasekljan peteršilj in nasekljano baziliko, začini s soljo in poprom, malo pomešaj in odstavi s štedilnika, da se ohladi. Med tem časom skuhaj riž in ga odcedi. Nadalje zmešaj riž s prej narejeno paradižnikovo omako, naribanim parmezanom in naribanim dimljenim sirom. Z nastalo zmesjo napolni paradižnike do 3/4 višine. Gor položi kvader mozzarele (okoli 10g), čez pa daj spet zmes riža in paradižnikove omake.

Tako napolnjene paradižnike položi na pomaščen pekač in jih pokapaj z olivnim oljem. Pekač daj v ogreto pečico (180°C) za približno 50 min. 10 minut pred koncem pečenja daj v pečico še paradižnikove kape, da se še te popečejo. Ko postrežemo, damo kape na paradižnike in jih okrasimo s svežo baziliko.

polnjeni paradižniki v pladnju

Paradižniki pripravljeni na peko. PS: kruh je tam zato, da se paradižniki ne razlezejo

Polnjeni paradižniki so odlična poletna hrana, lahka (brez mesa), dokaj hitro narejena in osvežilna. Pri nama se bodo gotovo še kdaj znašli na meniju!

polnjen paradižnik na krožniku

Odlično poletno kosilo!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena