Mestni vodnik: Stockholm, Švedska

by Katarina

Stockholm je glavno mesto Švedske in ga pogosto imenujejo tudi najlepša skandinavska prestolnica. Nedavni izlet v Stockholm je bil zame že tretji obisk Stockholma in verjetno se sedaj pa že spodobi, da napišem mestni vodnik: Stockholm. Z vami bom delila praktične nasvete, kako do tja, kje spati, kaj jesti in predvsem, kaj si v Stockholmu pogledati. Pa začnimo. 🙂

Stockholm

Stockholm

Mestni vodnik: Stockholm

Kako do Stockholma?

Večina nas bo potovala v Stockholm z letalom. Trenutno so najbolj ugodne letalske karte z letalsko družbo WizzAir iz Dunaja ali Budimpešte. Leteti se da tudi z Ryanairom iz Reke, Benetk (Treviso) in Dunaja. Nazadnje sem za povratno letalsko karto iz Dunaja odštela 20€. Seveda se da v Stockholm tudi po kopnem, vendar pa bo to trajalo vsaj dva dni in stalo veliko več.

Universitet metro, Stockholm

Postaja Universitet, Stockholm metro

Omeniti je treba, da ima Stockholm dve letališči: Skavsta in Arlanda in obe sta od mesta oddaljeni približno eno uro vožnje. Na Skavsto leti večina nizkocenovcev, medtem ko na Arlando letijo tudi večje (in dražje) letalske družbe. Obstaja še tretje letališče, Stockholm Västerås, ki pa zaenkrat nima nobenih koristnih povezav iz okolice Slovenije.

Iz Skavstve do centra Stockholma vozi Flixbus, ki je tudi najcenejša opcija za prevoz do mesta. Vendar pa so odhodi avtobusov le 3x na dan, kar zna biti nepriročno. Če torej ne boste ujeli Flixbusa, boste morali na avtobus Flygbussarna, ki stane okoli 15€ v eno smer in vozi veliko bolj pogosto. Če želite privarčevati nekaj evrov, nujno vozovnico za ta avtobus kupite preko spleta. Povezava: Flygbussarna.

Iz Arlande do centra mesta vozita tako avtobus (Flygbussarna, Flixbus) kot tudi vlak (dražja, ampak hitrejša varianta).

Kako po Stockholmu (mestni prevoz v Stockholmu)

Strogi (stari) center Stockholma boste z lahkoto raziskali peš, za ogled kakšnih bolj oddaljenih znamenitosti, pa se poslužite javnega prevoza. Le-ta je enostaven in izredno učinkovit. Vse kar potrebujete je aplikacija SL na vašem telefonu. Tam kupite vozovnice in tam tudi poiščete, kako pridete od točke A do točke B. Več o javnem prevozu po Stockholmu pa sem pisala v ločeni objavi: Stockholm metro.

Postaja Stadion, Stockholm metro

Postaja Stadion, Stockholm metro

Kje spati? (Prenočišča v Stockholmu)

Kot veliko mesto Stockholm ponuja veliko izbiro nastanitev. Od preiskušenih mi je bil najbolj všeč hostel na ladji. Čisto prav ste prebrali hostel af Chapman se nahaja v približno 100 let stari ladji, ki sedaj zasidrana ob obali otočka Skeppsholmen v centru Stockholma.

hostel af chapman

Hostel na ladji v Stockholmu

Meni so zeli všeč takšna posebna prenočišča in spanje v ladijski kabini z majhnim okroglim oknom je bilo definitivno nekaj posebnega. Za tiste, ki niste ljubitelji majhnih kabin (čeprav tako zelo majhna tudi ni, no), pa hostel ponuja tudi “navadne” sobe v sosednji stavbi. Hostel na ladji af Chapman ponuja lastnikom članskih kartic Hosteling International 10% popust, pa tudi sicer nočitve niso drage (za švedske standarde). Člansko izkaznico lahko dobite tule: Popotniško združenje Slovenije. Cene nočitev v hostlu pa preverite tule: HI hostels af Chapman.

ladja af Champman, Stockholm
Ladja af Chapman, v kateri je istoimenski hostel
pogled na Stockholm skozi mrežo
Pogled proti Stockholmu z ladijske palube
pogled na Stockholm skozi ladijsko lino
Pogled skozi okroglo ladijsko okno
ženska v ladijski kabini
Ladijska kabina/soba

Kaj in kje jesti v Stockholmu?

Najbolj znana švedska hrana so mesne kroglice (meat balls), ki se jih da dobiti v vsaki (turistični) restavraciji. Vendar pa obstaja še nekaj bolj švedskega od mesnih kroglic. To je “fika”. Fika je beseda za sladko malico, ki je navadno sestavljena iz kave ali čaja ter sladkega kruha (fikabröd). Mene je ta fikabröd čisto navdušil. Gre za neke vrste osje gnezdo –  sladko kvašeno testo, zavito v spiralo ter nadevano s cimetom ali mandljevo, vanilijevo … kremo. V centru mesta (Gamla Stan) obstaja prav kavarna po imenu Fika, ki streže fiko, jaz sem svoj najboljši fikabröd jedla v kavarni Cafe Mariaberget, vam pa priporočam, da malo poskusite in sami poiščete še kakšen fajn lokalček 😉

Znamenitosti Stockholma – kaj si v Stockholmu ogledati?

Stockholm ima veliko zelo zanimivih muzejev in še več izredno lepih stavb. Že samo sprehajanje po mestu, brez posebnega cilja, vam bo postreglo v čudovitimi pogledi. Za najlepši razgled na Stockholm, priporočam, da greste na ulico (oz. potko Monteliusvägen), od koder se pod vami odpira Gamla Stan s svojimi špičastimi zvoniki, kraljevo palačo in ostalimi lepimi in starinskimi stavbami.

PREBERI ŠE  London za Harry Potter navdušence

Spodaj pa je moj izbor najlepših stvari v Stockholmu.

Gamla Stan

Gamla Stan je najstarejši del Stockholma in hkrati tudi najbolj turističen del. A naj vas to ne odvrne od obiska. Gamla Stan je majhen otoček, kjer so na kupu vse najbolj prepoznavne znamenitosti Stockholma. Vsi tisti visoki zvoniki, stare hiše, ozke ulice in celo kraljeva palača! V Gamla Stanu je tudi Mårten Trotzigs Gränd – najožja ulica v Stockholmu, ki v širino meri le 90cm.

Mårten Trotzigs Gränd

Najožja ulica v Stockholmu

Metro

Zame je bil pravzaprav metro glavni razlog za obisk Stockholma. Zanimivo in inovativno poslikane postaje res popestrijo vožnjo s podzemno železnico. Več o tem, pa piše v objavi: Stockholm metro – umetnost pod zemljo.

T-centralen Stoclkholm

Glavna postaja T-centralen

Muzej Vasa

Izmed vseh izredno zanimivih muzejev v Stockholmu bi izpostavila enega: Vasa muzej. To je muzej, kjer imajo razstavljeno ogromno in izredno lepo ohranjeno ladjo Vasa. Ladja je bila zgrajena v 17. stoletju in naj bi bila največja, najmočnejša, naj “oh in sploh” ladja tistega časa. Le da se je po preplutih 1300m potopila! Na srečo se je ladja potopila v tistem delu stockholmskega zaliva, kjer je voda zelo malo slana (pritok sladke vode), ob potopu pa so jo prekrile usedline in tako preprečile razkroj. Če je kateri muzej res vreden obiska, je to gotovo Vasa.

ladja Vasa in muzej Vasa, Stockholm

Ladja Vasa je nepredstavljive velikosti

Mestna knjižnica Stockholm

Stockholmska mestna knjižnica je zanimiva zaradi svoje zasnove, ki osupne vsakega obiskovalca. Glavna dvorana knjižnice je namreč v valjasti stavbi, knjige pa so razporejene vse naokoli. Knjižnica je odprta vsak dan (tudi ob nedeljah) in vstop je prost.

Mestna knjižnica Stockholm (public librabry Stockholm)

Mestna knjižnica Stockholm

Sergels torg obelisk

Sergels torg je glavni trg v Stockholmu (tako kot Prešernov trg v Ljubljani). Posebnega ga naredi stekleni obelisk v sredini vodnjaka, ta pa je na sredini krožišča, ki se nahaja v sredini trga 🙂 Nenavadni obelisk je torej čisto na sredini tega trga, je zanimive oblike in je ponoči še dodatno, inovativno osvetljen. Ustavite se in si ga oglejte, če boste hodili mimo.

Sergels Torg

Sergels Torg in njegov nenavadni obelisk

Z ladjico po Stockholmskem arhipelagu

Sploh še nisem omenila, da je Stockholm sestavljen in številnih otokov! No, sedaj veste 🙂 Stockholm je dejansko zgrajen deloma na celini, deloma pa na manjših in večjih otočkih. Če boste mesto obiskali poleti, je mini križarjenje oz. mini izlet po kanalih med otoki super ideja. Posebno lepo postane v času sončnega zahoda. Moji vtisi s takega križarjenja pred nekaj leti so zbrani v objavi: Križarjenje po Stockholmskem arhipelagu.

ženska na ladji ob švedski zastavi

večerni izlet z ladjico po stockholmskem arhipelagu

Spisek zanimivih in ogleda vrednih stvari v Stockholmu je še dolg. Ljubitelji glasbene skupine Abba, si bodo verjetno ogledali muzej posvečen tem glasbenikom, potem je tu še muzej fotografije, nacionalni muzej, Nobelov muzej, palača Drottningholm … Za vsakega se nekaj najde. Uživajte v Stockholmu in upam, da vam moj mestni vodnik Stockholm pride prav 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena