Stockholm metro – umetnost pod zemljo

by Katarina

Stockholm je glavno mesto Švedske, ki sem ga nedavno obiskala že tretjič. Ob prejšnjih obiskih sem videla praktično vse glavne znamenitosti mesta, tokrat pa je bil moj glavni razlog za obisk Stockholm-ski metro! Namreč, pred nekaj leti so se odločili metro postaje preurediti v urbane, vsem dostopne umetnostne galerije. Vsaka postaja ima nekoliko drugačno podobo, prav vse pa so bolj ali manj umetniško preurejene. Nekatere imajo le nekaj ornamentov, spet druge pa imajo celoten strop, obok, celotno dolžino postaje prebarvano, poslikano ali kako drugače okrašeno.

Postaja Stadion, Stockholm metro

Postaja Stadion, Stockholm metro

Stockholm metro

Nekaj malega zgodovine

Metro v Stockholmu se imenuje Tunnelbana ali krajše T-bana. Prvo linijo podzemne železnice so v Stockholmu odprli že davnega leta 1950. Leta 1975 so prišli na idejo, da bi stockholmski metro preuredili v najdaljšo umetnostno galerijo. Od takrat je že več kot 150 umetnikov sodelovalo pri urejanju, poslikavi in dizajniranju metro postaj. Od skupno 100 postaji jih je 90 umetniško poslikanih oz. preurejenih.

mavrična poslikava v stockholm metro

Stockholm metro: razlog za obisk švedske prestolnice

Stockholm metro – nasveti za ogled

Vozovnice:

Če bi si metro postaje radi le pogledali, potem je najbolj smiselno kupiti “single journey” vozovnico, ki velja 75 minut za neomejeno število prestopanj. Cena take vozovnice je 37 SEK (približno 3,5€) in se jo najbolj splača kupiti v aplikaciji SL (povezava do GooglePlay oz do AppStore). V kolikor pa nameravate metro izkoristiti dejansko za prevoz v bolj oddaljene predele mesta in si še kaj pogledati, potem pa je bolj smiselno kupiti celodnevno vozovnico. Ta velja 24h od nakupa in stane 155 SEK (približno 14,5€).

Nasvet: ko kupujete vozovnice v aplikaciji, kupite za vsako osebo ločeno vozovnico in ne skupinske. Tako boste veliko hitreje prehajali skozi avtomate. Namreč, če imate skupinsko vozovnico morate vedno v vrsto k okencu, kjer vam uslužbenec poskenira karto in vas spusti na postajo. V nasprotnem primeru pa bi lahko vsak poskeniral svojo vozovnico na avtomatu in brez pretiranega čakanja prišel v metro.

Stockholm metro: dve ženski na postaji Morby centrum

Skupinska vstopnica nama je povzročila kar nekaj čakanja v vrstah

Najboljši čas za ogled

Metro deluje 24h na dan, torej si ga lahko ogledate kadar koli. Vendar pa bo v času prometnih konic ogled zaradi gneče otežen. Zato priporočam, da si za turističen ogled metro postaj v Stockholmu rezervirate nedeljo. Če pa boste v Stockholmu le med tednom, potem pa vstanite zelo zgodaj zjutraj, pred prometno konico in si postaje oglejte takrat.

Kaj vse si v Stockholmu pogledati, kje spati, kaj jesti in vse ostale koristne informacije pa najdete v objavi Mestni vodnik: Stockholm

Najlepše metro postaje v Stockholmu:

S prijateljico Andrejo sva si vzeli celo nedeljo čas za ogled metro postaj. Kupili sva si celodnevno vozovnico in se odpeljali na raziskovanje mesta pod in nad zemljo. Obiskovanje metro postaj sva kombinirali z ogledi raznih znamenitosti, ki so bolj oddaljene od centra mesta. Povem vam, da čeprav sva imeli praktično cel dan na voljo, je bilo časa še premalo. No, vsaj za moje navdušenje. Jaz bi si ogledala čisto vse postaje! 🙂 Kljub temu, da so mi bile vse postaje všeč, sem naredila izbor najlepših metro postaj.

PREBERI ŠE  Mestni vodnik: Stockholm, Švedska

Mörby Centrum

ženska na postaji Morby Centrum v Stockholmu

Moja najljubša metro postaja v Stockholmu: Mörby Centrum

Stadion

stockholm metro z mavrico

Stockholm metro

Universitet

Universitet metro, Stockholm

Postaja Universitet, Stockholm metro

T-Centralen

T-centralen Stoclkholm

Glavna postaja T-centralen

Kungsgarden

tekoče stopnice Stockholm metro

Pisane tekoče stopnice. Nikoli se jih ne naveličaš!

 

Lepih in zanimivih postaj je še veliko, npr. Tensta, Thorildsplan, Solna in verjetno se še kje skriva kakšna, ki jo bo treba čisto slučajno odkriti. Veselo raziskovanje stockholmskega metroja vam želim 😉

Stockholm metro

Stockholm metro

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena