Zavarovanje za daljše potovanje

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ko sva se pripravljala na najino potovanje po Južni Ameriki, je bila ena izmed bolj pomembnih skrbi, kako bova uredila zdravstveno zavarovanje, no pa tudi ostala zavarovanja. Potrebovala sva nekaj, kar bo veljavno, da bo funkcioniralo in seveda, da naju ne bo stalo celega premoženja. V tem prispevku vam predstavljava najino zgodbo, kako sva si uredila zavarovanje za daljše potovanje v Južno Ameriko.

moški in ženska pred goro Sajama, Bolivija

Zavarovanje za daljše potovanje – nikoli ne veš, kdaj ti pride prav

Zavarovanje za daljše potovanje

Zavarovanje letalske karte

Ko sva kupila enosmerno letalsko karto za Čile, sva bila še malo prestrašena. Kaj pa če si premisliva, kaj pa če zboliva, kaj pa če se v službi ne bo dalo dokončati stvari, kaj pa če se kaj “premakne” pri mojem doktoratu … kaj pa če … in tako sva za vsak slučaj sklenila še zavarovanje riziko odpovedi za najini letalski karti. To zavarovanje ponuja zavarovalnica Coris in ga je možno skleniti 2 dni (48h) po nakupu letalskih kart. Cena je odvisna od vrednosti letalske karte (4,3% ali 6,6% – odvisno kateri paket izberete). Realno je možno dobiti nazaj denar za letalske karte le v primeru bolezni in ne, če si malo premisliš 🙂 Ampak si nisva premislila, pa tudi zbolela nisva, tako da tega zavarovanja nisva koristila.

moški s prtljago na letališču

Pripravljena za potovanje!

Osnovno zdravstveno zavarovanje

Čeprav nisva bila v Sloveniji, sva osnovno zdravstveno zavarovanje ohranila. Rok je samozaposlen in je to tudi ostal tekom potovanja, torej je imel on prispevke urejene. Jaz pa sem se prijavila kot “vzdrževani član”. To pomeni, da imam tudi jaz kot njegova žena urejeno brezplačno osnovno zdravstveno zavarovanje. Stvar je dokaj enostavna. Skupaj sva morala na poslovalnico ZZZS in tam izpolniti ter podpisati en obrazec. Vzdrževani član lahko ostanem dokler ima Rok urejeno svoje zavarovanje oz. dokler ne dobim službe.

seznam stvari, ki jih je treba urediti pred odhodom

Seznam stvari, ki jih je treba urediti pred odhodom

Odjava dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v Sloveniji

Zakaj bi plačevala nekaj, česar ne potrebujeva? Torej, ko bova v tujini dopolnilnega zavarovanja ne bova potrebovala, zato sva ga zamrznila. Zavarovana sva pri Zavarovalnici Vzajemna, kjer je bil postopek čisto enostaven: na email sva jim napisala svoje podatke in datume od kdaj do kdaj bi želela, da se nama zavarovanje zamrzne. Čez nekaj dni sva dobila odgovor, da je stvar urejena. Enostavno!

Najprej sva zavarovanje zamrznila za 6 mesecev, kolikor sva mislila, da bo najino potovanje trajalo. Potem, ko sva podaljšala potovanje, pa sva spet napisala email na Vzajemno, da naj tudi zamrznitev zavarovanja podaljšajo za še nekaj mesecev. Tudi tokrat brez težav.

Zavarovanje za visokogorje

Že doma sva vedela, da bova veliko hodila po gorah, zato sva potrebovala tudi zavarovanje za primer nesreče v gorah. Nekatere zavarovalnice ponujajo to opcijo pri svojih turističnih zavarovanjih, vendar so navadno določene omejitve – predvsem visoka nadmorska višina. Zato sva se odločila, da se včlaniva v  Planinsko zvezo Slovenije in plačava članarino A – to je tista najdražja, ki ima tudi vključeno (helikoptersko) reševanje v gorah po celem svetu do višine 6500m.

moški na vrhu vulkana Uturunku

Zmagovalec Rok. Prvi je bil na vrhu Uturunka, 6020m

Edino en “hakeljc” je tu. Namreč članarina se plača vsako leto januarja in velja do naslednjega januarja. Zato sva morala midva plačati dve celoletni članarini. Prvo sva plačala novembra za celo leto 2018 in drugo sva potem plačala januarja za celo leto 2019. Ni bilo ravno poceni, ampak se nama je zdelo pomembno, da naju nekdo pride iskat, če bi se slučajno zataknila kje v Andih. Realno pa bi prvo članarino lahko preskočila, ker decembra nisva bila nikjer na tako visoki nadmorski višini in bi nama zadoščalo “navadno” zavarovanje za tujino.

Ženska pohodnica v Patagoniji

V Patagoniji so trekingi večinoma po zmernih nadmorskih višinah, le okoli 2000m

Turistično zavarovanje z asistenco v tujini

To je pa najdražji del zavarovanj. Že od prej sva imela sklenjeno celoletno zavarovanje pri Zavarovalnici Sava. Vendar pa celoletno zavarovanje velja le za potovanja do 92 dni naenkrat, za daljša potovanja pa to ne pride v poštev. Ker je zavarovanje pri Zavarovalnici Sava samo po sebi super, sva to zavarovanje ohranila in nama je veljalo prve 3 mesece (92 dni potovanja). Potrdim lahko, da je res veljalo. Ko sva imela v Braziliji težave, so naju preskrbeli brez komplikacij. Vprašali so naju, kdaj sva šla na potovanje in kdaj se vračava. Na prvo vprašanje sva imela odgovor, na drugega pa sva rekla, da še ne veva točno, enkrat julija najbrž. Pa ni nihče kompliciral glede tega, saj sva bila takrat na poti manj kot 92 dni.

moški s prebito glavo

Poškodovanec Rok z razbito glavo v Braziliji

Za naprej pa sva morala vzeti turistično zavarovanje, ki se plačuje po dnevih in je posledično nekoliko dražje. Najprej sva sklenila zavarovanje za 120 dni, kolikor sva mislila, da bova potrebovala. Ko sva potovanje podaljšala, pa sva sklenila še eno novo zavarovanje za preostanek potovanja. Vse preko spleta pri Corisu.

PREBERI ŠE  9 mesecev, 9 zdravstvenih težav v Južni Ameriki

Zavarovanje računalnika v primeru kraje

Rok ima precej dober računalnik in fotoaparat, zato je želel tudi to dvoje zavarovati za primer kraje. Fotoaparata se v Sloveniji žal ne da zavarovati, pa tudi če je to najnovejši Nikon Z6 🙂 Računalnik pa se da, v primeru, da ni prestar. To zavarovanje je Rok sklenil pri Zavarovalnici Generali in v primeru nasilne kraje (kar pomeni, da ti nekdo računalnik izpuli iz rok), bi bil upravičen do povrnitve dela kupnine računalnika. Na srečo je računalnik prišel z nama domov in tudi tega zavarovanja nisva potrebovala.

 

Stroški zavarovanj za najino 9-mesečno potovanje po Južni Ameriki

Vsa zavarovanja skupaj so nanesla kar precejšnjo vsoto denarja. Nekaterih nisva potrebovala, zdravstveno zavarovanje v tujini pa sva kar dobro izkoristila 🙂 Tule pa je pregled stroškov zavarovanj za oba skupaj:

  • Zavarovanje letalske karte: 41,2€
  • Zavarovanje za visokogorje: 233,2€
  • Turistično zavarovanje z asistenco v tujini: 422,75€
  • Zavarovanje računalnika: 121,6€

Skupaj: 818€

Z odpovedjo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja pa sva skupaj privarčevala približno 450€.

par v hidroelektratni ITAIPU

Zavarovanje in čelada, pa bo ziher vse OK 🙂

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena