Na potovanju po Južni Ameriki nisva jedla veliko mesa. Sploh v državah kot so Bolivija, Peru, Kolumbija sva bila skeptična glede kvalitete in higiene. Ampak noben od naju pa ne more pozabiti ene mesne jedi iz Peruja – lomo saltado. To je prepražena govedina z zelenjavo, ki so nama jo postregli v sicer precej “low budget”, starem in ne preveč lepo urejenem lodge-u nekje v amazonski džungli. Glede na izgled sobe nisva pričakovala nobenih kulinaričnih presežkov. Ampak tisti lomo saltado, ki sva ga dobila za večerjo, se je pa tako lepo stopil v ustih, bil je tako zelo okusen, da ga sanjava še danes. Rok je komaj čakal, da bo jed lahko pripravil še doma. Tule pa sedaj deliva najin recept za lomo saltado. Naj vam tekne!
Recept: lomo saltado
SESTAVINE
- olivno olje
- sončnično olje (za cvrtje krompirja)
- 460 g govedine – šimbas del, narezan na trakove 0,5 cm debele ali tanjše
- ščepec soli
- črni poper
- velika rdeča čebula, narezana na trakove
- dva velika paradižnika, narezana na krhlje
- 2 stroka česna, fino ribana ali strta
- 1 podolgovata oranžna paprika
- 2 čajni žlički sojine omake
- 60 ml vinskega kisa iz belega grozdja
- 2 čajni žlički sveže nasekljanega peteršilja (ali enako količino koriandra)
- 0,5 kg krompirja za pečenje
- bel riž, količina po izbiri.
POSTOPEK PRIPRAVE LOMO SALTADO
Pomembno je, da si vnaprej narežeš in pripraviš vse sestavine v točnih količinah, ker med kuhanjem ni časa za rezanje in lupljenje. Metoda priprave lomo saltado je “stir fry”, to pomeni, da se vse sestavine skupaj na hitro popeče. Perujci jedo meso in zelenjavo skupaj z rižem in krompirjem. Ja, vedno jedo riž in krompir skupaj! 🙂
Nareži čebulo, papriko, govedino, nasekljaj peteršilj, nareži krompir na četrtinke – približno enako velike. Govedino soli in popraj.
V širok lonec daj sončnično olje do te mere, da skoraj pokrije ves krompir. Počasi ga segrej. Olje naj ne bo prevroče, saj želimo počasno peko krompirja. Položi krompir v olje – pazi, olje vroče olje lahko škropi – in pusti, da se cvre do zlato rumenega. Navadno cvrtje krompirja traja približno 20 minut. Krompir je pripravljen, ko je znotraj mehak – to preveri tako, da ga prebodeš z vilico. V ločeni posodi skuhaj riž.
Drugo ponev z malo olivnega olja segrej, da je res vroča in vanjo vrzi trakove govedine, da se prepraži. To navadno traja 5 minut. Dodaj še česen za minutko, nato pa vse skupaj vzemi ven iz ponve.
V isto ponev daj spet malo olja in popeci čebulo (5 minut), dodaj papriko (1 minuta) in paradižnik s peteršiljem (1 minuta). Sedaj k zelenjavi dodaj govedino s česnom, ki si jo pripravil prej (1 minuta), kis in sojino omako in pokuhaj, da tekočina skoraj izpari. Zelenjava pa naj ne bo preveč kuhana. Bolje je, če ostane še malo trda.
Na krožnik daj riž v lepi kepici, krompir in dodaj še mešanico mesa in zelenjave. Postrezi čim prej, saj jed ni primerna za večkratno pogrevanje.