Pregled financ potovanja po Južni Ameriki

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Bodimo iskreni, vsi radi slišijo o lepih razgledih, toplem morju, pisanih ribicah, palmah s kokosi in o kakšni najini neumnosti na potovanju (recimo tista, ko sva bežala pred lamami). Ampak vse tudi noro zanima, koliko sva za to potovanje zapravila in kje za vraga sva sploh dobila denar zanj. Zato sva pripravila tale pregled financ potovanja po Južni Ameriki. Za vseh 9 mesecev na poti in za vse stroške, ki sva jih imela pred ali po potovanju. Kot vedno sva iskrena, poveva stvari, tako kot je. Aja, pa veliko številk je v objavi. Ne se ustrašit 🙂

empanade in zavoj bankovcev v Venezueli

Pregled financ potovanja.
Slika je iz Venezuele, kjer sva za 4 empanade dala zajeten kupček denarja

Pregled financ potovanja po Južni Ameriki ali Gringo tripa

Kje sva dobila denar za potovanje?

Ja, en dan sva šla v kiosk, kupila listek za Loto in zmagala 😀 Haha, ko bi bilo res tako. Pa ni bilo. Ves denar za potovanje sva privarčevala sama. Varčevala sva približno 5 let. Od takrat, ko sva dobila prvo službo pa do sedaj. Nisva imela nobenega fiksnega varčevanja v smislu vsak mesec xy€ na stran. Bolj je bilo v smislu,ko se je nabralo kaj viška na računu, sva prestavila na varčevalnega. Pa da ne boste mislili, da sva imela neke blazno dobre plače. Imela sva tipično slovensko začetniško plačo, kar je enako bore majhno plačo. Ampak počasi se je nabralo dovolj denarja. Vedno sva rekla, da morava imeti približno 1000€ na osebo na mesec za tako potovanje. Ko se bo nabralo za približno eno leto potovanja, lahko greva. Kar poskušam s tem povedati, je to, da se da privarčevat za potovanje. Višina plače ni edini faktor, pač pa je to, kako si urediš življenje in čemu daš prednosti pri “zapravljanju”.

Več o nasvetih za poceni potovanja piše tule: Kako so lahko najina potovanja tako poceni (Nasveti za poceni potovanja)

crater NAvidad, Čile

Crater Navidad, Čile

Koliko sva zapravila?

Saj vem, da vas to najbolj zanima. Koliko naju je celotno potovanje stalo? Računala sem in računala, seštevala, odštevala, delila, množila, preračunavala menjalne tečaje itd. in na koncu prišla do številke 21.906€. To je končni znesek najinega Gringo tripa. Tu je vključeno prav vse. Cepljenja, zavarovanja, vse letalske karte, nakup in prodaja avtomobila, vsi stroški z avtom (prepis, zavarovanje, registracija, servisi itd), vse vstopnine, nakupi … mislim, da ste dojeli. Vse je vključeno 🙂

Najin začrtan budžet je bil tekom potovanja 2000€ na mesec za oba skupaj, upala pa sva, da prideva na 1600€. Plus seveda, kar bo stroškov pred potovanjem. Budžet sva presegla zaradi obiska Venezuele, kjer sva v dveh tednih porabila več kot prej v 2 mesecih skupaj. Torej, če ne bi šla v Venezuelo, bi ostala zelo lepo znotraj najinega začrtanega finančnega okvirja.

par pred moai kipi na Velikonočnem otoku

Velikonočni otok je bil posebno doživetje. Sploh ker sva bila tam v času velikonočnih praznikov 🙂

Sedaj pa lahko pogledamo stroške še po kategorijah. Kaj mislite, kaj je bil najdražji del potovanja?

PREBERI ŠE  8 stvari, ki jih morate vedeti pred poletom nad Nazca Lines

Koliko naju je stal avto?

Avto in bencin sta bila seveda največji strošek tega potovanja. Če odmislimo samo vrednost avtomobila, so bili stroški za avto naslednji:

  • Birokracija (obvezna zavarovanja, registracija, tehnični pregled ter stroški notarja za prepis lastništva): 907€
  • Oprema avtomobila (tenda, drugi akumulator, luči v notranjosti, kamping oprema): 1041€
  • Redni servisi in popravila (servis sva delala na 10.000km, menjala sva eno pnevmatiko ter zavore): 829€

Skupaj sva imela v 9 mesecih z avtomobilom stroškov za: 2777€, torej 13% vsega budžeta.

Predstavitev najine Toyote najdete tukaj: Spoznajte najin avto: Toyota 4runner 4×4

avto pod condoririjem

Najin domek

Bencin in cestnine ter letalske karte po Južni Ameriki

Ok, prejšnji stroški so bili samo tisti, ki se direktno tičejo avtomobila. Da pa sva lahko z avtom potovala po Južni Ameriki, pa sva potrebovala še veliiiiiko bencina in plačala tudi kar nekaj cestnin, mostnin, trajektov. V to kategorijo spadajo tudi stroški letalskih kart znotraj Južne Amerike, javnih prevozov med mesti in znotraj mest ter dva najema avtomobila.

Letela sva trikrat. Enkrat znotraj Čila Calama – Santiago – Velikonočni otok in nazaj, drugič iz Kolumbije v Venezuelo: Cartagena – Bogota – Caracas – Puerto Ordaz – Caracas, tretjič pa znotraj Venezuele: Caracas – Los Roques in nazaj. Medkrajevne avtobuse sva uporabila samo v Čilu in sicer Osorno – Santiago in nazaj, ter Santiago – Valparaiso in nazaj. V večjih mestih sva navadno avto parkirala nekje na obrobju in potem po mestih potovala z javnim transportom ali taksiji. V Venezueli, ko sva bila že brez avta, in pa na Velikonočnem otoku sva si za nekaj dni tudi najela manjši avto. Tu so sedaj skupaj vsi stroški za prevoze/premike po Južni Ameriki:

  • Bencin za prevoženih približno 39.430km je bil 4430€.
  • Cestnine, mostnine, trajekti, splavi ipd. 481€
  • Letalske karte znotraj Južne Amerike 1917€
  • Javni prevoz (avtobusi, taksiji, metroji itd): 389€
  • Najem avtomobilov: 237€

Za vse premike po Južni Ameriki sva tako skupaj dala 7454€, kar je 34% stroškov. 

Povprečno je bencin stal okoli 0,82€/L. Na dan pa sva dala približno 19,8€ za bencin in cestnine. Najvišjo in najnižjo ceno bencina ter ostale zanimive podatke pa najdeš v objavi Statistika potovanja.

toyota 4runner med gvanaki v patagoniji

“Kaj pa dela tale avto tukaj?” se sprašujejo gvanakoti v Patagoniji 🙂

Hrana in pijača

Avto sva imela opremljen z vso kamping opremo, tudi tisto za kuhanje. Imela sva eno veliko 10-kilogramsko plinsko bombo, plinski gorilnik, različne posode, ponvico, mizo ter dva stola. Posledično sva seveda večino časa sama kuhala. Ampak v  vsaki državi sva poskusila tudi vsaj eno tipično jed. In občasno se nama ni dalo kuhati in sva šla pač na pico 🙂

  • Stroški nakupa hrane na tržnicah ali v trgovinah: 2155€
  • V restavracijah, barih, na stojnicah pa sva za hrano in pijačo dala: 943€

V 9 mesecih sva skupaj torej pojedla in popila za 3108€, kar je 14% vsega denarja.

Povprečno sva dala za hrano in pijačo 11,6€/dan

arepa s sirom, venezuela

Venezuelske arepe

Prenočišča

Glede na to, da sva svojo posteljo vozila s seboj v avtu, sva poskusila čim več (divje) kampirat. Tako sva več kot polovico noči spala v avtu. Le kadar sva bila v večjih mestih, sva si najela apartma preko AirBnb ali pa sva šla v hostel. Tudi Couchsurfing (brezplačno spanje pri domačinih) sva uporabljala. Posledično je bil tekom celotnega potovanja strošek prenočišč izredno nizek. Izjema je bilo nekaj noči v Venezueli, kjer sva bivala v posadi oz. lodge-u s polnim penzionom. Saj vem, spet ta Venezuela! 🙂 Spodaj so stroški razdeljeni glede na tip nastanitve:

  • Hoteli: 518€
  • Hostli: 551€
  • Apartmaji: 447€
  • Kampi: 372€
PREBERI ŠE  Najin poletni božič v Argentini

Za vse nastanitve v 268 dneh na poti sva porabila 1888€ kar je le 9% vseh stroškov.

Povprečno naju je noč stala 7€ za oba.

pogled iz avtomobilske postelje na gore

Brezplačna nastanitev v najinem avtu in razgled, boljši kot v najbolj luksuznem hotelu 🙂

Vstopnine

V to kategorijo sva štela razno razne vstopnine. Npr. v nacionalne parke, za arheološka najdbišča, v muzeje, na plaže, udeležba na vodenih turah po mestu itd. Poleg tega pa sem spadajo tudi vse ture in organizirani izleti, ki sva se jih udeležila. Nekateri (predvsem tisti najdražji) so imeli vključeno tudi prenočišče (npr. izlet v amazonsko džunglo v Peruju) ali pa letalsko karto (npr. izlet do Angelovega slapu). Ti stroški so upoštevani samo tu in ne tudi pri prenočiščih ali prevozu.

Vse vstopnine skupaj so naju prišle 2903€, torej 13% vsega denarja

moški in ženska pred Machu Picchu

Machu Picchu je bil ena dražjih vstopnin, ki sva jih plačala.

Ostalo

Potem pa je bilo tu še nekaj ostalih stroškov, kot so bile SIM kartice in prenos podatkov v vsaki državi, pa pranje oblek. Kar veliko, se nama zdi, da je šlo denarja za provizije za dvig gotovine na bankomatih.

  • Telefon in internet: 145€
  • Pranje perila: 47€
  • Provizije: 82€
  • ostalo (vse kar ne spada v nobeno drugo kategorijo, nakupi oblek, opreme, elektronike, osebna higiena itd): 669€

Ta del znaša še 942€ oz. 4% vseh stroškov.

ženska pomerja tradicionalno ekvadorsko krilo

Po nakupih na lokalno tržnico. Katarina si je kupila tradicionalno ekvadorsko krilo

Stroški pred potovanjem

V to kategorijo spadajo stroški, ki sva jih imela, da sva prišla iz Ljubljane do Južne Amerike in nazaj. Torej, letalska karta in prevoz z GoOptijem. Potem pa so tu še raznorazna zavarovanja ter cepljenja. Ostale nakupe za potovanje (npr. obleke) sva upoštevala že v prejšnji kategoriji “ostalo”.

  • Zavarovanja za naju: 818€
  • Cepljenja: 158€
  • Letalska karta Evropa – Južna Amerika in nazaj ter prevoz z GoOptijem: 1882€

Vsi ti stroški skupaj so nanesli še 2858€ oz. 13% stroškov tega potovanja.

selfie Lahkih nog naokrog

Zadnji let proti domu.

Stroški po mesecih in po državah

Mesečni stroški

Vsak mesec sproti sva pisala, koliko sva za kaj zapravila. To lahko vidite na povezavah tule: Mesečna poročila Gringo tripa. Najcenejši mesec je bil 7. mesec potovanja, ko sva bila v Peruju in Ekvadorju. Takrat sva zapravila 1470€. Najdražji pa je bil seveda zadnji, 9. mesec, ko sva potovala večinoma po Venezueli in nekaj malega po Kolumbiji. Ta mesec sva zapravila rekordnih 4042€. Vse ostale mesece pa sva imela za okoli 1600 – 1800€ stroškov. Seveda pa je imel vsak mesec svoje specifike. Servis avtomobila je bil navadno okoli 100€, kar je pomenilo, da bo mesec, ko sva delala servis že zaradi tega nekoliko dražji. Prvi mesec so bili stroški visoki zaradi urejanja avtomobila, drugi mesec sva morala kupiti novo pnevmatiko, pa potem, ko sva šla na Velikonočni otok, se je to seveda poznalo na končnem proračunu … skoraj vsak mesec je bilo nekaj takega, kar je nepričakovano dvignilo stroške. Očitno je to nekaj normalnega in je treba s tem že vnaprej računati.

moški in ženska na bregu lagune Paron

Laguna Paron, severni Peru

Stroški glede na državo

Tudi stroški po državah niso čisto objektivni in ne odražajo realne slike. V objavi Statistika potovanja po Južni Ameriki sem napisala stroške za vsako državo. Tule je le povzetek:

PREBERI ŠE  Denar na potovanju in doma (najboljša banka/kartica za potovanja)

ČILE: povprečno 80,3€/dan

ARGENTINA: 54,0€/dan

URUGVAJ: 32,4€/dan

BRAZILIJA: 52,9€/dan

PARAGVAJ: 41,0€/dan

BOLIVIJA: 43,5€/dan

PERU: 55,2€/dan

EKVADOR: 39,6€/dan

KOLUMBIJA: 54,6€/dan

VENEZUELA: 208,4€/dan

V Čilu so stroški višji zaradi vse birokracije glede avtomobila (prepis, zavarovanje, registracija) in zaradi urejanja in investicije v avto. Če odštejemo vse to, bi bili stroški v Čilu (vključno z Velikonočnim otokom) približno 55€/dan – kar je čisto normalen budžet. V Argentini sva delala kar dva servisa za avto in se tudi to pozna na stroških. Sicer pa sva mnenja, da je Argentina zelo poceni država. Urugvaj morda deluje kot najcenejša država, a je ravno nasprotno. Urugvaj je najdražja država Južne Amerike! Vendar sva se na to pripravila, tankala pred mejo, nakupila veliko hrane, spala večinoma zastonj itd.

ženska nad zalivom, Urugvaj

Urugvaj je čudovit!

Strošek potovanja po Braziliji je zelo realen, Paragvaj je tudi zelo poceni, vendar imajo v kraju Ciudad del Este veliko nakupovalnih središč, kjer se tudi midva nisva mogla upreti nakupovalni mrzlici in kupila nekaj stvari za najin avto ter nekaj elektronike. Mnogi popotniki trdijo, da je Bolivija izredno poceni, nama pa se to sploh ni zdelo. Seveda je cenejša od npr. Čila in Argentine, a vseeno je bil Peru bistveno cenejši kar se tiče prenočišč in hrane. V Peruju so nama stroške dvignile drage vstopnine (Machu Picchu in Cusco, pa prelet Nazca lines, izlet v džunglo itd) ter spet servis avtomobila. Tudi Ekvador deluje izredno poceni država in s tem se strinjava. Ker sva izlet na Galapagos spustila, je bila Ekvador za naju realno najcenejša država. Tudi Kolumbija je lahko zelo poceni. Pri nama so stroški nekoliko višji zaradi daljšega najema apartmaja v Cartageni, ko sva prodajala avto in potem zaradi notranjega leta do Bogote.

avto toyota 4runner v nacionalni park cotopaxi

Po vulkanom Cotopaxi, Ekvador

Venezuela je pa itak svoja zgodba. Lahko je smešno poceni, če potuješ kot lokalci. Čim pa greš na kakšen organiziran izlet, npr. do Angelovega slapu, pa gredo cene v nebo.

Sklep

Za potovanje po Južni Ameriki sva porabila nekoliko več, kot sva sprva načrtovala. Večina teh “odvečnih” stroškov gre na račun obiska Venezuele, ki je bila največji finančni zalogaj. Takoj naslednja draga destinacija pa je bil Velikonočni otok. Vedno se da zapraviti še več, manj pa bi lahko zapravila tako, da bi se odpovedala tema dvema (in še kakšni drugi) dragi destinaciji, da bi manj hodila jest v restavracije in manj v hostle. Čeprav, to je tako v teoriji. V realnosti pa sva bila kakšnega hostla še kako potrebna, da sva se lahko umila, dobila internet in kaj naredila itd. Venezuela pa je bila tako zelo mikavna, da je preprosto nisva mogla izpustiti. Morda bi bilo zanimivo pogledati stroške potovanja brez Venezuele, torej samo za tisti del, ko sva potovala z avtom 🙂

zastava Venezuele pod Angelovim slapom

Venezuela je bila daleč najdražja država na tem potovanju.

Na te stroške je treba gledati tudi tako, da to za naju niso bile počitnice, pač pa življenje. Doma stroškov nisva imela (ni bilo računa za telefon, elektriko, vodo, najemnino …). Torej je bilo teh 21.906 € najin edini izdatek v teh mesecih.

mož in žena sedita v naravi s pogledom na gore

Ne obžalujeva niti sekunde tega potovanja. Tako lepo in polno, kot sva živela v teh 9 mesecih, prej še nisva.

Komentiraj

4 komentarji

Lara 10/2019 - 19:21

Super pregleden povzetek! Uporabljata kakšno aplikacijo za sledenje stroškov? Upam na potopisno predavanje tudi v Mariboru 🙂 Lp

Odgovor
lahkihnognaokrog 10/2019 - 8:04

Živjo,
ne, nobene aplikacije nimava. Ročno sem vse vpisovala v Excel tabelo in potem to obračala in računala za vsak mesec, kategorijo itd.
Za Maribor pa … sem že nekaj pisala, pa ni kaj dosti odziva. Če imaš kakšen kontakt, se priporočam 🙂

Odgovor
Lara 10/2019 - 22:49

Včasih prirejajo potopisna predavanja na Štuku, so precej obiskana s strani študentov. Ali pa mogoče društvo Vagant. Držim pesti da se kmalu vidimo?

Odgovor
lahkihnognaokrog 10/2019 - 13:50

Hvala. Bova vprašala 😉

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena