Recept: Bread and butter pudding – Anglija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Angleži niso poznani po posebno okusni hrani. Ko sem v Londonu vprašala najina couchsurfing gostitelja, kaj je tipična angleška hrana, nista znala odgovoriti. Nato pa je Sarah rekla: “Veš, Anglija je bila vedno velesila in mi se nismo ukvarjali z ustvarjanjem svoje hrane, rajši smo jo uvozili od drugod.” In tako je menda še danes ena najbolj popularnih “angleških” jedi curry, ki izvira iz Indije. Po nekaj minutah razmišljanja pa sta gostitelja le našla tipično angleško jed: pudding! Imajo sladke in slane “pudinge”, ki pa v resnici niso čisto nič podobni pudingu. V večini primerov gre za neke vrste narastek. Predlagala sta mi, naj poskusim bread and butter pudding, to je sladica iz kruha, masla, smetane, rozin in cimeta (ki tudi izvira iz Indije).

Recept za Bread and Butter Pudding

Bread and butter pudding je jed iz vojnih časov, ko so imeli ljudje na razpolago le najbolj preproste sestavine. Kot na primer kruh, mleko, jajca in suho sadje. Ko so to zmešali skupaj in spekli v pečici, je nastala nasitna in hranilna jed – bread and butter pudding.

Sestavine:

  • 300g toasta
  • 30g masla
  • 100g rozin
  • 350mL mleka
  • 100mL (sladke) smetane
  • 3 jajca
  • 30g sladkorja
  • cimet
  • muškatni orešček

Namasti pekač za narastke. Rezine toasta namaži z maslom, odreži stran skorjo ter nareži na manjše trikotnike. Z narezanim kruhom pokrij dno in obod pekača tako, da je namazana stran obrnjena navzgor oz. navznoter. Čez prvo plast kruha posuj polovico rozin in malo cimeta. Prekrij z naslednjim slojem kruha, spet naj bo maslena stran obrnjena navzgor. Tudi ta sloj potresi z rozinami in cimetom. Nato čez položi še zadnji sloj kruha, ki ima spet masleno stran obrnjeno navzgor. Če ti ostane kaj viška kruha, sestavljaj sloje dalje, dokler ne porabiš vsega kruha. Med vsakega daj malo rozin in cimeta.

Jajca in sladkor penasto umešaj v multipraktiku, na štedilniku pa počasi segrej mešanico mleka in smetane. Naj ti zmes ne zvare! Pomembno je le, da se mleko in smetana zmešata v homogeno tekočino. Ko so jajca stepena, jih združi z ohlajeno mlečno-smetanovo zmesjo in nežno premešaj. Prelij čez kruh v pekaču, posipaj s cimetom in muškatnim oreščkom ter pusti stati približno 30 minut.

Nato daj “pudding” v pečico, ogreto na 180°C, in peci približno 45 minut.

Postrezi toplo. Lahko dodaš še kakšno vanilijevo kremo, morda stepeno smetano, čokoladni preliv, lahko pa puding ješ tudi kot samostojno sladico.

 

PS: sladica zelo dobro uspe tudi z rastlinskimi nadomestki mleka, smetane in masla. Jaz sem uporabila margarino, riževo mleko in ovseno smetano. Brez težav.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena