Mestni vodnik: La Paz, Bolivija

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

La Paz, glavno mesto Bolivije je naravnost waw! Prvo naju je navdušila lega La Paza in njegovega satelitskega mesta El Alta. Namreč, El Alto je postavljen na planoti na višini približno 4100m, La Paz se razprostira spodaj, v dolini in pa po vseh izredno strmih pobočjih, ki vodijo proti El Altu. Višinskre razlike med mestoma je kar 500m! Potem naju je navdušil njihov javni prevoz: to so gondole kot na smučiščih v Avstriji in nenazadnje sva bila navdušena tudi nad njihovimi tržnicami, kjer lahko kupiš praktično vse. Velikih supermarketov v La Pazu sploh nimajo! Seveda, zakaj pa bi jih imeli, če pa na vsakem vogalu sedi tetka »cholita«, oblečena v tradicionalne obleke, s klobukom na glavi in dvema dolgima kitama na hrbtu in prodaja vse, kar si zamisliš: od barvic, svinčnikov, elektronike, vijakov, rož, sadja, spodnjega perila … res vse!

pisani materiali na tržnici

Žive barve na tržnicah La Paza

Mestni vodnik: La Paz

Kako do La Paza?

Bolivija je država z verjetno najdražjimi letalskimi povezavami z Evropo. V La Paz se da ugodno priti preko bolivijskega kraja Santa Cruz, ki ima boljše povezave npr. z Madridom in Miami-jem. Vsekakor pa je letalska karta, če jo dobite pod 800€, ugodna. Morda se bolj splača poiskati let v katero izmed sosednjih držav, npr. Peru (Lima) ali Čile (Santiago) in potem od tam dalje ali po kopnem ali pa s kakšnim notranjim letom. Npr: let Lima – Cusco in potem z avtobusom do La Paza. Ali pa let Santiago – La Paz.

 

Kako po La Pazu?

La Paz je izredno razgibano mesto z izredno strmimi ulicami in res res kaotičnim prometom. Najlažje se je po mestu premikati z njihovim sistemom gondol, imenovanim Mi Teleferico. Peljati se z gondolo nad milijonskim mestom je res nekaj posebnega. Za najboljše doživetje pojdite iz El Alta (npr. z letališča) z violično linijo v center La Paza. Ko se smer potovanja gondole iz vodoravne spremeni v skoraj navpično dol proti La Pazu, vam bo verjetno za trenutek zastal dih 😉

mi teleferico nad la pazom

La Paz naju navdušil z gondolami kot javnim prometom

Cena ene vožnje z gondolo stane 3 BOB (0,5€). Vstopnico lahko enostavno kupite na vsaki postaji, vendar vedite, da sprejemajo le gotovino.

Po strogem centru mesta boste lahko pešačili, za ostale premike pa so tu minibusi. Kako najti pravega, ga ustaviti, kako vedeti, kje izstopiti in koliko plačati, pa je prava umetnost. Brez pomoči domačina bi midva verjetno še danes iskala pravi minibus 🙂

Postaja Mi Teleferico gondole je moderna in daje občutek, kot da smo na kakšnem avstrijskem smučišču.

Kje in kaj jesti v La Pazu?

Naju so ljudje, ki so že potovali po Boliviji, močno prestrašili o kvaliteti hrane. Namreč higienski standardi so nizki in posledično so okužbe s salmonelo menda precej pogoste. Zato se ulične hrane, kljub mamljivim vonjem nisva dotikala. Tudi, ko sva šla z znancem en večer na večerjo, nama je predlagal, da naj ne pojeva solate, saj nikoli ne veš, s kakšno vodo je bila umita. Tudi on je pustil vso svežo zelenjavo – pa je domačin!

PREBERI ŠE  Carretera Austral - najlepša cesta v Čilu

V Boliviji menda velja pravilo, da jej le dobro prekuhano, preprečeno hrano, zelenjavo in sadje pa le tisto, ki ga lahko olupiš ali pa ga sam res res temeljito umiješ (s pitno vodo). Posledično sva najbolj uživala v nakupovanju sadja (uvoženega z vzhodnega, amazonskega, dela Bolivije).

Od restavracij pa priporočava bolivijsko hitro prehrano Llajuita, ki streže tipično bolivijsko hrano po ugodnih cenah. Sva bila kar 3x tam in jo odnesla brez kakšnih prebavnih težav.

ulični kuharji v la pazu
Ulična prehrana - dišalo je odlično, vendar sva rajši spustila obrok
staroselska prodajalka sadja v La Pazu
Katarina kupuje granadilje
Bolivija je znana po raznoraznih sokovi, ki jih pripravljajo kar na ulici

Kaj početi v La Pazu?

Po navadi predlagava, da se za prvi okus o določenem mestu udeležite free walking tour. Ampak La Paz sploh nima free walking tour-a! Torej, ali greste na plačan ogled mesta, ali pa se naokoli sprehodite sami. Tule je nekaj najinih predlogov, kaj početi v La Pazu:

 

Vožnja z gondolo Mi Teleferico

Ja, vem, sem že nekajkrat omenila tole gondolo v La Pazu, ampak je res tako zelo dobra, da bom poudarila še enkrat: nikar ne odidite iz mesta, ne da bi se peljali z gondolo!

mi teleferico gondola la paz

Ko se iz El Alta pelješ proti La Pazu in greš skoraj vertikalno navzdol!

Obisk mestnega pokopališča

Najprej je treba povedati, da so Bolivijci po večini katoličani, vendar imajo v svoji veri veliko primesij magije, čarovništva in ostankov njihove nekdanje vere, ki so jo prakticirali tukajšnji prebivalci pred prihodom Špancev. To se odraža tudi na pokopališču. V prvi vrsti pokopališče ne zgleda čisto nič podobno našim. Grobovi namreč niso v tleh, pač pa so to okenca v več nadstropnih stavbah. Posledično celotno pokopališče deluje kot mesto v malem, z ulicami, različno velikimi in visokimi stavbami, polnimi spominskih plošč, za katerimi stojijo žare.

Še bolj bizarni so grafiti na straneh teh stavb. Si predstavljate na pokopališču grafit okostnjaka, pa prikupnega mucka, ki v tačkah drži spet okostnjaka? Poleg pa so napisi o veri v posmrtno življenje in vstajenje od mrtvih. Res nenavadno.

Čarovniška tržnica (Mercado de Hechiceria)

Čarovniška tržnica v La Pazu se začne tako kot vsaka tržnica: s spominki za turiste. Potem se počasi prevesi v prodajalno pisanih bolivijskih materialov, še nekaj korakov naprej pa prodajajo že prave »čarovniške« pripomočke. S tem ne mislim čarovniških metel ali palic. Ne, tam prodajajo stvari za posebne obrede, ki so v bolivijski kulturi še kako živi. Ena izmed bolj bizarnih stvari, ki so naprodaj, je mladič lame. Seveda ni več živ, služi pa temu, da ga zakopljejo pod temeljni kamen nove hiše. To naj bi novi zgradbi zagotovilo trdnost. Ne vem, če je res potrebno pokopati mlado lamo, ali pa bi bilo boljše dobro razmisliti, kam se postavi hišo. V strm breg iz sipkega in krušnjivega kamenja verjetno ne, čeprav je polovica La Paza postavljena na točno taki podlagi. Prodajajo tudi že pripravljene krožnike, polne nekih sladic, žganja in ponarejenih ameriških dolarjev. Proti plačilu vam bo tetka, prodajalka, to zažgala in s tem se vam lahko uresničijo želje ali pa odženete slabe duhove.

witches market la paz

Lamini mladiči na prodaj. Ni za ljudi z občutljivim želodcem!

Strogi center mesta s kolonialnimi cerkvami

V kolikor vas navdušuje kolonialna arhitektura, potem si le poglejte cerkev sv. Frančiška (Iglesia de San Francisco) in pa katedralo v La Pazu. Obe sta težki kamniti zgradbi z barvnimi steklenimi okni in z izredno natančno izrezljano notranjostjo (in zunanjostjo).

Kolonialna arhitektura La Paza se seveda najbolj odraža v cerkvah

Naključne tržnice v mestu

Poleg čarovniške tržnice je v La Pazu še dobesedno malo morje tržnic. Kot rečeno v uvodu, na teh stojnicah se prodaja VSE. Sadje, zelenjava – itak. Potem pa so tu tudi igrače, pisarniški material, računalniški programi, elektro oprema, tam imajo mini železarno, pa da ne omenim vseh oblek, spodnjega perila, obutve … res, na tržnicah v La Pazu se da kupiti vse! Supermarketa pač sploh ne boste potrebovali.

Valle de las Animas (dolina duš)

Na obrobju La Paza se nahaja zanimiva pokrajina, polna posebnih skalnih formacij in je odličen pobeg iz mestnega vrveža. Ne samo, da imamo tu čisto odbito naravo z visokimi žlebastimi stenami, od tu se odpira še fenomenalen razgled na mogočno goro Illimani.

gora illimani, la paz

Razgled na goro Illimani, spodaj pa Valle de las Animas. Da te vrže na rit

ženska v valle de las animas, la paz
Valle de las Animas pod nama
valle de las animas
Poglej vse te špičke in skalne strukture
nasadi fižola v strmem pobočju valle de las animas
In na tem strmem pobočju imajo nasade fižola!

Nama je bil La Paz res eno posebno mesto, kaotično, smrdljivo, ampak tudi izredno pisano in zabavno. Edino en nasvet: ne ponovite najine napake in se ne peljite v mesto s svojim avtom. Promet je namreč res kaotičen in odnesti jo brez praske je cela umetnost. Rok je spretno manevriral med vsemi norimi vozniki minibusov, taksijev in ostalih vozil, uporaba hupe je obvezna, prav tako pa tudi jekleni živci in malo agresivne vožnje JTeleferico je posledično super alternativa in res top doživetje. Uživajte, ko boste v La Pazu še za naju!

la paz

To je La Paz. Gosto poseljena dolina in potem še vsa strma pobočja

Komentiraj

1 Komentar

ivanka 01/2021 - 21:51

Noro videla sem to navdušena še pa še.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena