Mestni vodnik: Santiago, Čile

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Santiago de Chile, kot je uradno ime čilenske prestolnice, je ogromno, kar 7-milijonsko mesto. Na splošno Čile velja za najbolj razvito in najbolj evropsko državo Južne Amerike, Santiago, kot glavno mesto pa to le potrdi. Vse je urejeno kot smo vajeni pri nas doma, imajo trgovine, metro, bankomate, parke, reko … Res, eno zelo evropsko mesto. Le malo manj zgodovine ima.

zastava čile

Ponosna čilenska zastava nas spremlja na vsakem koraku v Santiagu

Mestni vodnik: Santiago de Chile

Kako do Santiaga?

Santiago je povezan z večino večjih svetovnih mest. Če prihajamo iz Evrope, bo verjetno najbolj smiselna povezava z Iberio preko Madrida ali pa z Alitalio preko Rima, AirFrance preko Pariza tudi pride v poštev. Izredno poceni lete se najde tudi iz Buenos Airesa v Argentini. Cene so že okoli 30€ v eno smer.

V kolikor potujete po Južni Ameriki, se boste verjetno poslužili avtobusov ali železniškega prometa. Oboje je udobno, varno, ugodno in zanesljivo.

Kako po Santiagu?

Center Santiaga lahko obdelamo peš, za daljše premike pa priporočava metro. Za uporabo slednjega je potrebno kupiti Bip! Kartico, ki deluje kot naša Urbana. Sama kartica stane 1500 CLP (čilenskih pesosov, kar je približno 2€), nato pa se nanjo naloži denar za uporabo metroja. Posamezna vožnja stane med 680 CLP in 750 CLP, odvisno ali potujete v prometni konici ali izven. Štempljanje s kartico je potrebno le ob vstopu na postajo.

Enako kartico lahko uporabite tudi na mestnih avtobusih.

V zadnjem času je v Santiagu zelo popularno tudi kolesarjenje, zato mogoče najem kolesa niti ni slaba ideja. Kolesarske poti so lepo urejene, nošenje čelade in odsevnega jopiča pa je obvezno.

ulica v Santiago de Chile

Santiago je izredno prometno mesto

Kje in kaj jesti v Santiagu?

Načeloma so cene v Čilu kar visoke – celo nekoliko višje od naših. To se sploh opazi v restavracijah in barih. Za poceni obroke res toplo priporočava, da si naložite aplikacijo Mesa. Ta ob različnih delih dneva ponuja različne popuste v restavracijah po mestu. V času, ko je večina restavracij praznih, so popusti do 50%, v bolj zasedenih terminih pa recimo do 20%. V vsakem primeru top zadeva. Pa še razvija jo Slovenenc Jure, ki živi v Čilu.

Za večerna druženja ob pijači pa je najbolj popularna lokacija Patio Bellavista. To je nekdanje skladišče, preurejeno v prijetne bare in restavracije v več nadstropjih in z ogromno ponudbo najrazličnejše kulinarike.

Patio Bellaviska bar

Patio Bellavista: barčki v večih nadstropjih

Kje spati v Santiagu?

Midva sva bila nastanjena v predelu Providencia, ki je eno lepših, a ni najbližje strogemu centru. Z gotovostjo lahko priporočiva hostel Hostal del Cerro, ki ima sobe za dva, ponuja skupno kuhinjo, zunanjo telovadnico, skupni prostor in brezplačno izposojo koles.

Prvih nekaj dni pa sva bivala v hotelu Nogales, ki je nekoliko dražji, a seveda temu primerno super. Sobe imajo lastno kopalnico in kuhinjo!

Kaj početi v Santiagu?

Južnoameriška mesta nimajo toliko zgodovine kot evropska, zato morda tudi niso tako zelo zanimiva (vsaj za naju). Kot vedno priporočava, da se udeležite Free Walking Tour in pustite, da vam lokalni vodič razkaže glavne znamenitosti mesta. Poleg teh, pa priporočava ogled še nekaterih stvari:

PREBERI ŠE  Termas Geometricas – fancy naravne terme

Vzpon na grič Cerro San Cristobal

To je nekaj takega kot Rožnik ali pa morda Golovec v Ljubljani. Popularen grič za nedeljski sprehod. Ampak razgledi na Ande, ki se odprejo z vrha nas spomnijo, da pa vseeno nismo v Ljubljani JVzpon se lahko opravi z gondolo (teleferico), lahko pa gremo peš. Cesta je ves čas asfaltirana, saj je prilagojena tudi kolesarjem. Vendar opozarjam, klanci so kar konkretni, tako da to ni za kakšne ležerne kolesarje. Midva sva se odločila za peš varianto. Za vzpon do vrha sva potrebovala približno 1,5h in še enkrat toliko za spust. S seboj imejte dovolj vode, saj je v poletnih dneh pripeka kar huda, asfaltirana cesta pa k temu samo še pripomore. Na vrhu griča stoji ogromen kip Marije. Sprva oz. od daleč deluje tako kot Jezus nad Rio de Janeirom v Braziliji. Šele pogled od bliže razkrije bolj ženske podobe. Z vrha se vidi tudi na vse strani mesta: od visokih stolpnic in Andov na severu do nižjih in bolj revnih predelov na jugu.

Cesta na Cerro San Cristobal

Peš na Cerro San Cristobal

Vzpon na grič Santa Lucia

Nekoliko nižji hribček oz. bolj park sredi mesta stoji bliže centru. Zaznamuje ga fontana in razne kapele ter Torre Mirador na vrhu. Predvsem je primeren za krajši počitek, morda malico sredi dneva.

Sprehod po Providencii

To je ena najlepših sosesk v Santiagu. Tako zelo zelena, tako prostorna, s prijetnimi stavbami – lepimi, arhitekturno zanimivimi … Res, pojdite na sprehod po tem delu mesta, zavijte dol z glavne ceste in uživajte.

Ulica v Providencii, Santiago

Providencia je naravnost čudovita

Museo Chileno de Arte Precolombiano (Čilenski muzej predkolumbijske umetnosti).

Verjetno najbolj poznan muzej v Santiagu je na temo kultur, ki so živele na področju Čila pred prihodom Špancev. Čeprav čilenski “indijanci” niso bili tako razviti kot na primer Inki, muzej pokaže veliko zanimivih najdb, od totemov, lončenih posod do raznih šamanskih pripomočkov.

Sky Costanera

To je menda najvišja stolpnica v Južni Ameriki, saj ima kar 62 nadstropij in meri 300m v višino. Z dvigalom se lahko povzpnemo na vrh (cena je sicer kar precej zasoljena, okoli 20€), kjer se odprejo razgledi na vse smeri neba. Vidimo lahko Ande na vzhodu in Cordiliera Costa na zahodu. Ter seveda celoten Santiago pod nami.

Santiago Čile

Najvišja stolpnica je Sky Costanera s 300m višine.

Srečajte se s kakšnim Slovencem, ki živi v Čilu.

Midva sva uspela spoznati kar nekaj Slovencev, ki imajo Santiago za svoj novi dom. Pogovor z njimi je odlično izhodišče za začetek spoznavanja mesta in države.

 

Po enem tednu v Santiagu, sva imela mesta dovolj. Pa ne zato, ker je s Santiagom kaj narobe. Preprosto sva si želela v naravo, v Patagonijo – kraje zaradi katerih sva prišla v Južno Ameriko.

Mesto samo pa je zelo prijetno in z lahkoto bi se človek navadil živeti tu – vsaj poleti je res lepo. Po koncu najinega potovanja se bova vrnila sem, da prodava najin avto in takrat bova spoznala še zimsko podobo Santiaga. Morda tudi dodava še kakšno zanimivost iz tega južnoameriškega mesta.

 

Lep pozdrav z vrha Cerro San Cristobal

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena