Naša najljubša jed na Novi Zelandiji so bili burgerji! Čeprav ne moremo reči, da so burgerji tipična, tradicionalna novozelandska hrana, so gotovo ena najbolj priljubljenih jedi na tem koncu sveta. Posebne jih dela tudi visoka kakovost mesa in zelenjave, ki jo uporabljajo pri pripravi. Krave se namreč vse pasejo zunaj, na travnikih, zelenjava pa je večinoma pridelana zelo organsko, kajti na Novi Zelandiji veljajo stroga pravila glede uporabe pesticidov, uvoz od drugod pa je praktično nemogoč. Doma vedno pripraviva vsaj eno tipično jed s potovanja in tokrat sva naredila burgerje. Recept: burgerji in sladek krompirček je najbolj tipična novozelandska hrana, kar sva jih našla.
- 1,5kg mletega govejega mesa
- 2 čebuli
- 5 strokov česna
- Šop peteršilja
- 75mL ketchup-a
- 50mL ostrigine omake
- 2 rumenjaka
- 6 tankih rezin pršuta
- 6 koleščkov vloženega ananasa
- 6 rezin sira, ki se dobro topi (npr ementalec)
- 2 žlici majoneze
- 6 kajzeric oz bombetk za burgerje
- 12 velikih rezin vložene rdeče pese
- 2 velika paradižnika
- 1 glava solate (npr ledenke)
POSTOPEK:
Pripravi maso za mesne polpete: zmešaš mleto meso, nasekljani čebuli, strte stroke česna, na drobno narezan peteršilj, ketchup, ostrigino omako in rumenjaka, da nastane gladka zmes. Razdeli maso na 6 delov in oblikuj polpete. Daj jih na hladno za vsaj 1h.
Bombetke oz. kajzerice prereži na pol in obe polovici namaži z majonezo. Sedaj sestaviš burger: spodnji del kajzerice, rdeča pesa, nekaj listkov solate, rezina paradižnika, popečen ananas in nato polpet s pršutom in sirom. Na vrh položiš še zgornji del kajzerice in postrežeš.
Recept: sladek krompirček
SESTAVINE
- 700g sladkega krompirja
- Olivno olje
- Sladka paprika
- Kajenski poper
- Sol
Sladek krompir olupi in ga nareži na tanke rezine, kot se za »pomfri« spodobi. Rezine potem stresi v večjo posodo in jih prelij s 3 žlicami olivnega olja (toliko, da so vse rezine pomaščene), potresi s soljo, sladko papriko in kajenskim poprom, dobro premešaj, da se začimbe porazdelijo. Krompir porazdeliš po pekaču in daš v ogreto pečico (220°C). Pečeš približno 15 min in vmes malo premešaš, obrneš, da je krompirček povsod enako zapečen.