Tole je preprosta krompirjeva juha, ki je odlična tudi kot samostojna jed, saj je dokaj nasitna. V Ekvadorju pa so nam jo postregli navadno kot predjed pri praktično ob vsaki večerji. Deluje kremasto zaradi raztopljenega krompirja v juhi, a hkrati je tudi osvežilna zaradi koščkov svežega avokada. Nad locro de papas sem se navdušila že tekom svojega prvega obiska v Ekvadorju, nazadnje, ko sva tja potovala skupaj z Rokom, pa se je nad krompirjevo juho navdušil še on.
Recept: krompirjeva juha Locro de papas
Recept je za 6 oseb.
SESTAVINE:
- približno 1kg krompirja (v Ekvadorju imajo prav poseben krompir, s katerim kuhajo to juho, a se pri nas tega žal ne dobi, tako da sem uporabila pač “navaden” krompir, ki sem ga imela doma)
- košček masla
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- 2dL mleka
- 125mL sladke smetane
- 1 avokado
- 200g feta sira
- kumina, timijan, koriander, majaron, sol, poper
Postopek
Krompir olupi. Polovico ga nareži na majhne kocke, drugo polovico pa samo prereži po dolžini. Na maslu prepraži nasekljano čebulo in česen. Dodaj večje kose krompirja (druga polovica) in prelij z vodo (približno 750mL). Kuhaj, dokler ni krompir mehak. Sedaj juho zmiksaj in postavi nazaj na štedilnik. Ko še enkrat zavre, dodaj prvo polovico krompirja, tistega, ki je narezan na drobne kocke ter začini po okusu. Ko so tudi krompirjeve kocke mehke, dodaj še mleko, smetano in vodo (cca 0,5L oz odvisno kako gosto juho želiš).
Tik pred serviranjem olupi avokado in ga nareži na kocke. Prav tako nareži na kocke tudi feta sir in daj v vsak krožnik par kock avokada in feta sira. Prelij z juho.