Humus ali hummus je namaz iz čičerike in sezama. Težko je določiti od kod točno izvira, čigava tipična jed je to, saj je znan po vsem Bližnjem vzhodu. Od Turčije, Cipra, preko Arabskega polotoka pa do Egipta. Potovanje v Izrael in Palestino je bilo za naju prvi stik z arabskim svetom oz. Bližnjim Vzhodom in tam sva tudi jedla svoj prvi humus, zato recept uvrščava pod to državo. (ne naju kregat, prosim ? )
Recept za humus je plod najinih poskušanj in optimizacije. Vsak ga seveda naredi malo po svoje, po svojem okusu, ampak tale je najin najljubši. Pa še čisto enostaven je. Sestavine zmiksaš v blenderju in že ga lahko ješ.
Recept za humus
Sestavine
- 1 konzerva čičerike (približno 180g)
- 4 jedilne žlice tahinija (sezamova pasta)
- 2 limoni
- 2 stroka česna
- olivno olje
- sol
- sladka paprika
- vejica peteršilja, koriandra ali bazilike.
Postopek
Čičeriko odcedi (vodo iz konzerve shrani), stresi v posodo za miksanje (blender), dodaj tahini, olivno olje, ščepec soli, sok limon in česen (strok naribamo na najbolj fin strgalnik). Vse sestavine v blenderju dobro zmiksaj. Če je namaz pregost, dodaj malo vode, v kateri je plavala čičerika. Tekstura mora biti nežna in mazljiva – kot Nutella ? Ko humus postrežeš, ga posipaj s sladko papriko in okrasi z vejico peteršilja, koriandra ali bazilike.
Namaži si ga na kruh in uživaj!
Opomba: jaz ne maram surovega česna, zato pripravljam humus brez česna. Roku pa je ljubši humus s česnom. Stvar okusa posameznika. Po želji lahko dodate še kakšno drugo začimbo. Predlagam, da najprej poskusite narediti čisto osnoven humus po tem receptu, potem pa dalje eksperimentirate z različnimi dodatki. Pa dober tek!