Cambridge – kot iz filma Harry Potter

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kot najstarejša izmed 4 otrok v družini in najbolj zagnana glede potovanj, sem se odločila, da bom vsakega od mlajših sorojencev vzela s seboj na eno potovanje. Sestra Elizabeta je navdušena nad angleško kulturo in literaturo, zato sva se odločili za izlet v London, od tam pa sva nadaljevali še pot do študentskega mesta Cambridge.

cambdridge

Ikona študentskega mesta Cambridge: St. John’s College

Študij v Veliki Britaniji

Eden izmed razlogov za obisk Cambridge-a je bilo tudi dejstvo, da sestra razmišlja o študiju tam. Angleški študijski sistem je čisto drugačen kot naš in meni osebno ni bil preveč blizu, a ko sem se sprehajala med vsemi temi kolidži, se mi je zdelo čisto simpatično študirati v takem okolju. Neka posebna energija veje tam, meni se je zdelo zelo motivirajoče, ko sem videla toliko študentov, ki so se učili. Res je, da sem Cambridge obiskala v času izpitnega obdobja, mogoče bi ga ob kakšnem drugem letnem času doživljala drugače.

 

Na kratko o študiju na Cambridgu

Univerzo v Cambridge-u sestavlja 31 kolidžev (college), ki se med seboj razlikujejo glede na velikost, starost in spol študentov (nekateri kolidži so samo za študente nad 21 let in nekateri samo za dekleta), ter klube in študentske aktivnosti. Kolidž ponuja študentu nastanitev za čas študija (seveda proti plačilu, ki ni ravno nizko), zdravstveno oskrbo, jedilnico, kjer si študentje lahko kupijo obroke in knjižnico z osnovno študijsko literaturo (večja knjižnica pa je na voljo na univerzi). Neuradno pa so kolidži povezani tudi s študijsko usmeritvijo študentov. Tako na primer je Selwyn college bolj za družboslovne študente (profil našega FDV). Znotraj kolidža imajo študentje na voljo neke vrste svetovalce, tutorje, ki jim v začetnih mesecih pomagajo, da je prehod na nov način življenja v kolidžu lažji, hkrati pa tudi vodijo študijske skupine in pregledujejo oddane naloge, eseje ipd.

Fakultete pa spadajo direktno pod univerzo in so neodvisne od kolidžev. Vsi študentje določene smeri študirajo skupaj, imajo skupna predavanja in vaje, ne glede na to v katerem kolidžu so.

Cambridge  znamenitosti:

King’s College

Preko couchsurfing portala sem našla gostiteljico, študentko v verjetno najbolj znanem kolidžu v Cambridge-u, King’s college. Še enkrat se je izkazalo, kako super je couchsurfing. Ne samo, da sem imela brezplačno prenočišče, pač pa sem se lahko tudi mirno sprehajala po za turiste zaprtih delih tega kolidža! Tako sem imela priložnost videti jedilnico, knjižnico in čudovito kapelo, za katero je sicer treba odšteti okoli 10 funtov. Nič ni boljšega, kot zajtrkovati v srednjeveški jedilnici skupaj s študenti in brati knjigo v knjižnici, kjer se vsi ostali nervozno pripravljajo na izpite. Še enkrat hvala gostiteljici Susan!

St. John’s College in Selwyn College

Najbolj znan izmed kolidžev je St. John’s College s svojo čudovito gotsko arhitekturo. Velja za najbogatejši kolidž in je res vreden ogleda. Selwyn in Hammerton sta nekoliko drugačna na pogled. Namesto belega kamna so pri gradnji uporabili rdeče opeke, kar jima daje tudi nek svoj čar.

Veslanje in ogled mostov

Če ste karkoli brali o Cambdirdge-u, ste gotovo prišli do izraza “punting”. To je neke vrste veslanje po kanalih, ki je specifično prav za Cambridge. Če se udeležite vodene punting ture, lahko zelo lepo tudi vidite številne mostove. Najbolj slavna sta gotovo Mathematical Bridge in Bridge of Sights.

Harry Potter

Ali vas slike na kaj spomnijo? Na primer na čarovniško šolo Bradavičarko iz filmov Harry Potter? JA! Cambridge je, kot da bi ga vzel iz filma in ga postavil v realnost. Gotska arhitektura je čisto čarovniška, pa tudi študijski sistem je v čarovniškem svetu podoben sistemu študija tu; Bradavičarka je čarovniška šola, znotraj katere bivajo in študirajo čarovniški učenci. Razdeljeni so na 4 domove, odvisno od njihovih vrlin, pouk pa imajo vsi študentje skupaj. Sedaj vidim, kje je pisateljica Rowling dobila ideje! Sploh knjižnica je čisto taprava. Samo čakala sem, da bom za kakšnim kupom knjig zagledala Hermiono. Pa vsi ti vrtovi, “skrivni” prehodi med atriji … cel popoldan sem brez zemljevida tavala po mestu, pokukala na vsako dvorišče in preverila vsa vrata, če se katera odprejo v svet Harry Potterja. 🙂 Ok, malo pretiravam 🙂

Čarovniška šola Bradavičarka

Bradavičarka! Iz Warner Bros studia, kjer so snemali Harry Potter filme. Ampak je zelo podobna kolidžem v Cambdrigu

Ob povratku v London, sva se ustavili še na postaji King’s Cross in poiskali peron 9 3/4, ki ga čarovniki v zgodbah o Harry Potterju uporabljajo za vkrcanje na vlak do Bradavičarke. Voziček s prtljago za na Bradavičarko sva poskusili spraviti na drugo, čarovniško, stran perona, a sva očitno prava bunkeljna (tako se imenujejo ljudje brez čarovniških sposobnosti), ker je voziček obstal na pol poti med peronoma.

Elizabeta poskuša priti med čarovnike.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena