Cambridge – kot iz filma Harry Potter

Kot najstarejša izmed 4 otrok v družini in najbolj zagnana glede potovanj, sem se odločila, da bom vsakega od mlajših sorojencev vzela s seboj na eno potovanje. Sestra Elizabeta je navdušena nad angleško kulturo in literaturo … do te mere, da razmišlja o študiju v Angliji. Midva z Rokom sva v Londonu že bila in tako sem se ponudila, da jo peljem tja na krajši izlet (Rok se je odločil, da mu Anglija ni tako blizu, da bi šel še enkrat tja). Da pa sva združili prijetno s koristnim, sva izlet razdelili na ogled Londona in obisk študentskega mesteca Cambridge, kamor je bila sestra povabljena na sprejemni razgovor/izpit.
Selwyn college; tipična arhitektura in tipično vreme

Angleški študijski sistem je čisto drugačen kot naš in meni osebno ni bil preveč blizu, a ko sem se sprehajala med vsemi temi kolidži, se mi je zdelo čisto simpatično študirati v takem okolju. Neka posebna energija veje tam, meni se je zdelo zelo motivirajoče, ko sem videla toliko študentov, ki so se učili. Res je, da sem Cambridge obiskala v času izpitnega obdobja, mogoče bi ga ob kakšnem drugem letnem času doživljala drugače.

Čisto na kratko opišem glavne razlike v študiju:

Univerzo v Cambridge-u sestavlja 31 kolidžev (college), ki se med seboj razlikujejo glede na  velikost, starost in spol študentov (nekateri kolidži so samo za študente nad 21 let, in nekateri samo za dekleta), ter klube in študentske aktivnosti. Kolidž ponuja študentu nastanitev za čas študija (seveda proti plačilu, ki ni ravno nizko :)), zdravstveno oskrbo, jedilnico, kjer si študentje lahko kupijo obroke in knjižnico z osnovno študijsko literaturo (večja knjižnica pa je na voljo na univerzi). Neuradno pa so kolidži povezani tudi s študijsko usmeritvijo študentov. Tako na primer je Selwyn college bolj za družboslovne študente (profil našega FDV). Znotraj kolidža imajo študentje na voljo neke vrste svetovalce, tutorje, ki jim v začetnih mesecih pomagajo, da je prehod na nov način življenja v kolidžu lažji, hkrati pa tudi vodijo študijske skupine in pregledujejo oddane naloge, eseje ipd.

Fakultete pa spadajo direktno pod univerzo in so neodvisne od kolidžev. Vsi študentje določene smeri študirajo skupaj, imajo skupna predavanja in vaje, ne glede na to v katerem kolidžu so.

 

Kapela King’s College, vir: www.wikimedia.org

Preko couchsurfing portala sem našla gostiteljico, študentko v verjetno najbolj znanem kolidžu v Cambridge-u, King’s college. Še enkrat se je izkazalo, kako super je couchsurfing. Ne samo, da sem imela brezplačno prenočišče, pač pa sem se lahko tudi mirno sprehajala po za turiste zaprtih delih tega kolidža! Tako sem imela priložnost videti jedilnico, knjižnico in čudovito kapelo, za katero je sicer treba odšteti okoli 10 funtov. Nič ni boljšega, kot zajtrkovati v srednjeveški jedilnici skupaj s študenti in brati knjigo v knjižnici, kjer se vsi ostali nervozno pripravljajo na izpite. Še enkrat hvala gostiteljici Susan!

King’s college
Jedilnica Selwyn college

Ali vas slike na kaj spomnijo? Na primer na čarovniško šolo Bradavičarko iz filmov Harry Potter? JA! Cambridge je, kot da bi ga vzel iz filma in ga postavil v realnost. Gotska arhitektura je čisto čarovniška, pa tudi študijski sistem je v čarovniškem svetu podoben sistemu študija tu; Bradavičarka je čarovniška šola, znotraj katere bivajo in študirajo čarovniški učenci. Razdeljeni so na 4 domove, odvisno od njihovih vrlin, pouk pa imajo vsi študentje skupaj. Sedaj vidim, kje je pisateljica Rowling dobila ideje! Sploh knjižnica je čisto taprava. Samo čakala sem, da bom za kakšnim kupom knjig zagledala Hermiono. Pa vsi ti vrtovi, “skrivni” prehodi med atriji … cel popoldan sem brez zemljevida tavala po mestu, pokukala na vsako dvorišče in preverila vsa vrata, če se katera odprejo v svet Harry Potterja. 🙂 Ok, malo pretiravam 🙂

Knjižnica iz filma Harry Potter, taka kot je tudi v King’s college-u! Vir: http://tutorbright.com.au
Vhod na notranje dvorišče
Eden izmed atrijev

Ob povratku v London, sva se ustavili še na postaji King’s Cross in poiskali peron 9 3/4, ki ga čarovniki v zgodbah o Harry Potterju uporabljajo za vkrcanje na vlak do Bradavičarke. Voziček s prtljago za na Bradavičarko sva poskusili spraviti na drugo, čarovniško, stran perona, a sva očitno prava bunkeljna (tako se imenujejo ljudje brez čarovniških sposobnosti), ker je voziček obstal na pol poti med peronoma.

Elizabeta poskuša priti med čarovnike.
Za konec pa še ena sestrska iz Londona

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!