Londonski muzeji – katere se splača obiskati?

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Načeloma nisva velika ljubitelja muzejev, ampak če je muzej ali zastonj ali pa res zanimiv, bova seveda žrtvovala nekaj časa za ogled. V Londonu je veliko muzejev zastonj, veliko pa jih je tako zanimivih, da se splača plačati vstopnino 🙂 Tako sva kar nekaj svojega časa preživela v muzejih. Londonski muzeji slovijo po izredno bogatih zbirkah in lepo urejenih razstavah. Spodaj sva naštela in opisala, kateri muzeji v Londonu so nama bili posebno všeč.

Natural History Museum, London

Najlepši muzej v Londonu: Natural History Museum

Muzeji v Londonu

Madame Tussauds

Najbolj sva se veselila ogleda muzeja voščenih lutk: Madame Tussauds – to je namreč najlažji način, kako “srečati” slavne osebnosti. Navsezgodaj zjutraj sva se postavila v vrsto in pridno čakala, da so muzej odprli in sva lahko srečala svoje idole, znane pevce, igralce, znanstvenike, politike … kot dva otroka sva tekala od ene lutke do druge in se nastavljala fotoaparatu ?

London Dungeons

Zafrknila pa sva, ko sva skupaj s kartami za Madame Tussauds kupila še vstopnice za London Dungeons. To pa ni noben muzej, ampak bolj hiša strahov. Dejansko se sprehajaš skozi neke temne podzemne prostore, kjer sicer predstavijo najtemnejše dele londonske zgodovine, ampak na dokaj ogaben, neokusen način: iz teme na obiskovalce skačejo zamaskirani ljudje in jih strašijo. Nama se je zdelo čisto brez veze.

Natural History Museum (prirodoslovni muzej)

Prirodoslovni muzej je zelo interaktiven in zato zanimiv predvsem oz. tudi za otroke (obiskala sem ga s svojo najstniško sestro in ji ni bilo dolgčas). Vstopnine ni, lahko pa donirate prostovoljne prispevke. Natural History Museum je ogromen, v njem lahko preživite tudi cel dan. Takoj ob vstopu vas bo verjetno šokiralo enormno okostje kita, potem pa se muzej razdeli na različne sektorje: rastline, živali, človeško telo, kamnine, fosili in še številne druge. Meni je bil seveda najbolj zanimiv del o človeškem telesu, kjer so izredno komplicirani procesi našega telesa predstavljeni na jasen in interaktiven način.

Vhodna avla natural history museum v Londonu

Prirodoslovni muzej v Londonu je zanimiv tako od zunaj (stavba je nekdanja palača) kot seveda tudi od znotraj.

Science Museum of London (muzej znanosti)

Roku je bil seveda zelo všeč Science Museum (muzej znanosti). Mislila sem, da bo to nekaj čisto zame, ampak je predstavljena znanost zelo na široko, da je zanimiva tudi za inženirje. Meni je bil najbolj všeč del o medicini, Roku pa seveda bolj tehnične stvari: vesoljska plovila in letala. Vstopnine v muzej ne pobirajo. Muzej je ogromen in notri se najde za vsakega kaj zanimivega.

British Museum

Ogled British Museum-a prav tako lahko traja cel dan – toliko stvari je tam za videti! Muzej ima brezplačno vstopnino (jupi! :)) in je ogromen – notri si lahko tudi več dni. Hranijo kar nekaj zanimivih arheoloških najdb: egipčanske mumije, inkovske izkopanine in najbolj zanimivo Rosetta Stone – ploščo, na kateri so zapisi v treh pisavah: egipčanskih hieroglifih, grščini in egipčanski demotski pisavi. S pomočjo te plošče so arheologi razvozlali hieroglife! How cool is that?! Saj je bilo poučno in fino videti vse te stvari, a vendar mi je bilo malo neprijetno in sem se spraševala: “Zakaj so vse te stvari shranjene tukaj, v Londonu? Ali ne bi bilo bolj pravilno, da bi bile te stvari razstavljene v Egiptu oz. tam, od koder izvirajo?”

Greenwich Park in the Royal Observatory

Ker sva se v British muzeju zataknila malo predolgo, so nama kraljevi observatorij (The Royal Observatory), kjer se nahaja ničti poldnevnik zaprli pred nosom.

ura na Greenwichu

Ura na Greeenwichu kaže 24 ur!

Tako sva lahko samo skozi ograjo videla črto, ki ponazarja Greenwich-ev poldnevnik, ter razgled na mesto London pod nama. Sva pa lahko v Greenwich parku hranila veverice 🙂

Razgled iz parka Greenwich: Pomorski muzej in London City v ozadju

Westminster Abbey

Želela sva si ogledati tudi cerkev Westminster Abbey, a naju je presenetila nenormalno visoka vstopnina – 20£ na osebo! Nekako se nama je zdelo, da cerkev ni tako zelo zanimiva in sva ogled spustila. Pogledala sva, kdaj imajo v cerkvi kakšen obred in se odločila, da se bova pridružila anglikanski maši in si takrat ogledala še cerkev. Ampak so upravljalci cerkve bolj pretkani od naju! Ko sva prišla v cerkev, da bi šla k maši, so naju usmerili v stransko kapelo. Brez veze 🙁 No, saj je tudi stranska kapela lepa in veličastna, ni pa enaka kot glavna ladja, kjer so kronali angleške in kasneje britanske kralje. Ampak se ne pritožujem, vsaj nekaj sva videla.

St. Paul’s Cathedral

Več sreče sva imela pri katedrali Sv. Pavla (St. Paul’s Cathedral), kjer sva prišla ravno sredi maše in lahko mirno ostala do konca ter si pogledala ogromno stavbo. Katedrala sv. Pavla je menda 2. največja katedrala na svetu – vsaj tako so nama rekli takrat, čeprav sedaj tega podatka ne morem nikjer več preveriti. Tudi če ni 2. največja, lahko verjamete, da je ogromna! Kupola je visoka 85 in široka preko 30m, notranjost cerkve pa je tudi čudovita.

Zelenica s katedralo Sv. Pavla v ozadju

Katedrala sv. Pavla (St. Paul’s Cathedral) je ena večjih cerkva na svetu – baje.

Tower of London

Sledil je obisk še enega plačljivega muzeja – Tower of London. Spet noro visoka vstopnina: 20£ za študente. Jojme, se cenijo teli Angleži, da za svoje kraljeve objekte zaračunavajo tako visoke vstopnine. Ampak ok, vstopnino sva plačala in šla raziskovat palačo Williama Osvajalca. Čeprav je bila stavba zgrajena kot utrdba za obrambo pred napadalci, je večino časa služila kot zapor. Ena bolj znanih zgodb o zapornikih je zgodba o Anne Boleyn, drugi ženi Henrya VIII, ki je bila najprej zaprta potem pa obglavljena prav tukaj, v Tower of London. Legenda pravi, da njen duh še vedno straši po stolpu, v katerem je bila pridržana.

par pred The Tower of London

Lepotca in potepuh v ozadju 🙂 in seveda The Tower of London

Poleg srhljivih zgodbic in neprijetnega občutka, se v utrdbi nahajajo tudi znani kronski dragulji (Crown jewels), ki so izredno strogo varovani za debelim, neprebojnim steklom, v zatemnjeni sobi … tako so varovani, da jih niti ne vidiš dobro. Predlagam, da si rajši pogledate film Johnny English, kjer Rowan Atkinson lovi tatove teh draguljev – dragulje lepo pokažejo pa še smešen film je 🙂

tower bridge, London

Z obzidja utrdbe The Tower of London je super razgled na še eno ikono mesta: Tower Bridge

Shakespeare’s Globe Theatre

Še en muzej, ki sva si ga pogledala samo od zunaj: Shakespeare’s Globe Theatre. Originalno gledališče je zgradilo Shakespearovo igralno društvo v srednjem veku, a je kasneje pogorelo. To, kar lahko obiščemo danes, je le rekonstrukcija takratnega teatra. Nama je pogled od zunaj zadostoval.

globe theater

Globe Theater

Warner Bros Studios – the Making of Harry Potter

Za vse navdušence nad Harry Potterjem je obisk Warner Bros studijev na obrobju Londona obvezen. Videti scene, kjer so snemali filme o mladem čarovniku je verjetno želja vsakega najstnika, pa tudi kakšnega odraslega še 🙂 Več o obisku Harry Potter studio si lahko preberete tule: London za Harry Potter navdušence.

 

PREBERI ŠE  Recept: Bread and butter pudding - Anglija

London je res bogat z muzeji in najde se za vsakega nekaj. Od velikih, poznanih in zelo obiskanih muzejev, pa do kakšnih manjših butičnih. Vse imajo. Najboljše je, da so številni londonski muzeji brezplačni, kar jih naredi izredno dostopne za širšo množico. Za seznam vseh brezplačnih muzejev v Londonu poglejte na povezavo tule. Kateri pa je vaš najljubši muzej v Londonu? Napišite v komentar.

Komentiraj

2 komentarja

Urska 06/2018 - 16:39

Ta muzej v Greenwichu se imenuje Maritime museum, kar bi lahko prevedli kot Pomorski muzej. Vojaški muzej oz v originalu Imperial War Museum se nahaja povsem na drugem delu Londona. 😉

Odgovor
lahkihnognaokrog 06/2018 - 19:26

Popravljeno, hvala. To objavo sem pisala že kar nekaj časa nazaj 🙂

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena