Londonski muzeji

Načeloma nisva velika ljubitelja muzejev, ampak če je muzej ali zastonj ali pa res zanimiv, bova seveda žrtvovala nekaj časa za ogled kakšne razstave. V Londonu je veliko muzejev zastonj, veliko pa jih je tako zanimivih, da se splača plačati vstopnino 🙂 Tako sva kar nekaj svojega časa preživela v muzejih 🙂

Top muzej v Londonu

Najbolj sva se veselila ogleda muzeja voščenih lutk: Madame Tussauds. Navsezgodaj zjutraj sva se postavila v vrsto in pridno čakala, da so muzej odprli in sva lahko srečala svoje idole, znane pevce, igralce, znanstvenike, politike … kot dva otroka sva tekala od ene lutke do druge in se nastavljala fotoaparatu 🙂

Končno se srečava 🙂 Miley Cyrus <3
Katarina je šla na romantično večerjo s Clooney-em

 

Jim Carrey pravi, da Rok dobro poje 🙂
Srečati Toma Cruise-a?
Niti tak “mission impossible” 🙂

 

Zafrknila pa sva, ko sva skupaj s kartami za Madame Tussauds kupila še vstopnice za London Dungeons. To pa ni noben muzej, ampak bolj hiša strahov. Dejansko se sprehajaš skozi neke temne podzemne prostore, kjer sicer predstavijo najtemnejše dele londonske zgodovine, ampak na dokaj ogaben, neokusen način: iz teme na obiskovalce skačejo zamaskirani ljudje in jih strašijo. Nama se je zdelo čisto brez veze.

 

Naprej sva si želela ogledati cerkev Westminster Abbey, a naju je presenetila nenormalno visoka vstopnina – 20£ na osebo! Ne, hvala! Pogledala sva, kdaj imajo v cerkvi kakšen obred in se odločila, da se bova pridružila anglikanski maši in si takrat ogledala še cerkev. Ampak so upravljalci cerkve bolj pretkani od naju! Ko sva prišla v cerkev, da bi šla k maši, so naju usmerili v stransko kapelo. Brez veze 🙁 No, saj je tudi stranska kapela lepa in veličastna, ni pa enaka kot glavna ladja, kjer so kronali angleške in kasneje britanske kralje. Ampak se ne pritožujem, vsaj nekaj sva videla.
Strop stranske ladje Westminster Abbey.
Že ta je čudovit, kakšna je potem šele glavna ladja!? 🙂
Več sreče sva imela pri katedrali Sv. Pavla (St. Paul’s Cathedral), kjer sva prišla ravno sredi maše in lahko mirno ostala do konca ter si pogledala ogromno stavbo.
Tole sva na skrivaj slikala med mašo 😉
Naprej sva šla do Science Museum (muzeja znanosti). Ta ima za spremembo vrata široko odprta za vse obiskovalce, saj vstopnine ne pobirajo. Muzej je ogromen in notri se najde za vsakega kaj zanimivega. Meni je bil najbolj všeč del o medicini, Roku pa seveda bolj tehnične stvari: vesoljska plovila in letala.
Sledil je obisk še enega plačljivega muzeja – Tower of London. Spet noro visoka vstopnina: 20£ za študente. Jojme, se cenijo teli Angleži, da za svoje kraljeve objekte zaračunavajo tako visoke vstopnine. Mi, turisti, pa smo trapasti, da jih plačujemo. Ampak ok, tokrat sva vstopnino plačala in šla raziskovat palačo Williama Osvajalca. Čeprav je bila stavba zgrajena kot utrdba za obrambo pred napadalci, je večino časa služila kot zapor. Ena bolj znanih zgodb o zapornikih je zgodba o Anne Boleyn, drugi ženi Henrya VIII, ki je bila najprej zaprta potem pa obglavljena prav tukaj, v Tower of London. Legenda pravi, da njen duh še vedno straši po stolpu, v katerem je bila pridržana. Poleg srhljivih zgodbic in neprijetnega občutka, se v utrdbi nahajajo tudi znani kronski dragulji (Crown jewels), ki so izredno strogo varovani za debelim, neprebojnim steklom, v zatemnjeni sobi … tako so varovani, da jih niti ne vidiš dobro. Predlagam, da si rajši pogledate film Johnny English, kjer Rowan Atkinson lovi tatove teh draguljev – dragulje lepo pokažejo pa še smešen film je 🙂
Lepotca in potepuh v ozadju 🙂 in seveda The Tower of London
Kraljevo premoženje, varno shranjeno v Tower of London
Z obzidja je odličen razgled na še eno londonsko ikono: Tower Bridge
Še en muzej, ki sva si ga pogledala samo od zunaj: Shakespeare’s Globe Theatre. Originalno gledališče je zgradilo Shakespearovo igralno društvo v srednjem veku, a je kasneje pogorelo. To, kar lahko obiščemo danes, je le rekonstrukcija takratnega teatra. Nama je pogled od zunaj zadostoval.
Globe Theatre
Za zadnji dan nama je ostal še ogled British Museum-a in pa Greenwich parka, kjer poteka točno ničelni poldnevnik. Muzej ima brezplačno vstopnino (jupi! :)) in je ogromen – notri si lahko tudi več dni. Hranijo kar nekaj zanimivih arheoloških najdb: egipčanske mumije, inkovske izkopanine in najbolj zanimivo Rosetta Stone – ploščo, na kateri so zapisi v treh pisavah: egipčanskih hieroglifih, grščini in egipčanski demotski pisavi. S pomočjo te plošče so arheologi razvozlali hieroglife! How cool is that?! Saj je bilo poučno in fino videti vse te stvari, a vendar mi je bilo malo neprijetno in sem se spraševala: “Zakaj so vse te stvari shranjene tukaj, v Londonu? Ali ne bi bilo bolj pravilno, da bi bile te stvari razstavljene v Egiptu oz. tam, od koder izvirajo?”

 

Egipčanska mumija v Britanskem muzeju
Rosetta Stone!
Oprava inkovskega vladarja

 

Ker sva se v British muzeju zataknila malo predolgo, so nama kraljevi observatorij (The Royal Observatory), kjer se nahaja ničti poldnevnik zaprli pred nosom. Tako sva lahko samo skozi ograjo videla črto, ki ponazarja Greenwich-ev poldnevnik, ter razgled na mesto London pod nama.
Pomorski muzej v Greenwich parku in London City zadaj
Ostala sva znaj observatorija 🙁
Ura, ki kaže 24 ur

 

Preberi si še

2 komentarja

Urska 06/2018 - 16:39

Ta muzej v Greenwichu se imenuje Maritime museum, kar bi lahko prevedli kot Pomorski muzej. Vojaški muzej oz v originalu Imperial War Museum se nahaja povsem na drugem delu Londona. 😉

Reply
lahkihnognaokrog 06/2018 - 19:26

Popravljeno, hvala. To objavo sem pisala že kar nekaj časa nazaj 🙂

Reply

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!