Sadovnjak Omana – Jebel Akhdar

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Jebel Akhdar v prevodu pomeni zelena gora in seveda je to ime prišlo z razlogom. V Omanu je namreč večina pokrajine suhe, kamnite in negostoljubne. Jebel Akhdar pa je planota na okoli 2000m višine, kjer je temperatura že prijetnejša in primernejša za rast dreves in gojenje rastlin. Za naju je obisk Jebel Akhdar-ja pomenil prijetno ohladitev, iz 40°C v dolini sva se prestavila na prijetnih 25°C, čez noč pa je temperatura še nekoliko padla. Ne boste verjeli, ampak potrebovala sva celo pulover! 🙂

Planota Jebel Akhdar v Omanu

Jebel Akhdar v eni sliki: visoko gorovje, strma cesta in sadovnjaki v terasah

Jebel Akhdar

Dejansko je Jebel Akhdar sestavljen iz dveh planot – spodnje, ki je bolj poseljena in zgornje, ki je mirnejša in za najine pojme prijetnejša.

Spodnja planota Jebel Akhdarja

Spodnja planota Jebel Akhdarja se lahko pohvali z lepimi, majhnimi vasicami ter terasami – sadovnjaki, ki se strmo spuščajo v vadije. Tu rastejo poleg datljevih palm (ki so tudi sicer pogoste v Omanu) še marelice, breskve, granatna jabolka, orehi in vrtnice! Sploh vasica Al-Ayn je znana po ogromnem nasadu vrtnic, ki aprila cvetijo in vasico spremenijo v nežno roza polje. Midva sva prišla kakšen teden prepozno, ko so večino vrtničnih cvetov že pobrali in so bili že v postopku destilacije. Iz vrtnic namreč pridelujejo vrtnično vodo (rose water), ki jo potem uporabljajo za pitje, kuhanje, kot parfum in proti glavobolom.

 

Zanimivo je, da tu gori, visoko v hribih, v težko dostopnih krajih ljudje dejansko še živijo, kmetujejo in se s tem preživljajo. To ni samo kulisa za turiste, to je njihov domači kraj. Tako ne preseneča, da je v sosednji, nekoliko večji vasi Saiq tudi policijska postaja, trgovina, šola … mošejo pa ima tu itak vsak najmanjši zaselek.

mošeja in nasad vrtnic na Jebel Akhdar, Oman

Nasad vrtnic in mošeja v vasi Al-Ayn

Na spodnji planoti Jebel Akhdarja je vreden ogleda še zadnji vadi, Wadi Bani Habib in zapuščena vasica, narejena iz blata.

vas iz blata ob sončnem zahodu

Zapuščena vasica iz blata

Zgornja planota Jebel Akhdarja

Zgornja planota pa je spet čisto svoj svet, še bolj odmaknjen od civilizacije, z manj vasicami in drugačno pokrajino. Tu rastejo juniper trees (vrsta brina), ki spominjajo na kakšno ameriško puščavo, vmes pa se sprehajajo oslički, ki ti ponoči s svojim riganjem ne pustijo spati. Ampak tu gori je mir, je tišina in pa prijetna temperatura. Tu lahko človek res uživa.

 

Nasveti za obisk Jebel Akhdar

Še pomemben podatek za vse, ki bi želeli obiskati Jebel Akhdar: Cesta na to planoto gre iz kraja Birkat Al Mouz, je asfaltirana ampak izredno strma. Tako zelo strma, da zanjo potrebujete 4×4! In da bi to res zagotovili so spodaj postavili policijsko kontrolo, ki preverja, če je avto res 4-pogonec. Kdor vseeno želi gor, pa nima terenca, si ga lahko v kraju Birkat Al Mouz sposodi, ali pa najame šoferja s primernim vozilom. Midva sva imela LandCruiserja, ki ima itak samo 4-pogon, zato s tem nisva imela težav, lahko pa potrdiva, da je cesta res NORO strma!

prometni znak: Danger opozarja na nevarno cesto na Jebel Akhdar

Napis, ki opozarja na nevarno cesto na Jebel Akhdar

zelo strma cesta na Jebel Akhdar

Če zavore odpovejo …

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena