Recept: chipas preste – Paragvaj

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Chipa oz. v množini chipas so paragvajske preste. Narejene so iz tapiokine moke, kateri je dodan sir in janež. V Paragvaju jih pogosto prodajajo ob mestnih vpadnicah, da si jih lahko ljudje kupijo na poti v službo, šolo … ali pa midva, ko sva se pač peljala mimo 🙂 Poceni in zelo okusne, ter tudi nasitne preste chipas so tako postale kar stalnica v Paragvaju.

košarica s prestami iz tapiokine moke - chipas

Paragvajske preste: chipas

Recept za preste chipas – paragvajske preste iz tapiokine moke

Recept za preste iz Paragvaja – chipas je precej enostaven. Ni kvasa, zato je testo hitro pripravljeno, prav tako pa tudi ne vsebuje nobenih eksotičnih sestavin. Tapiokino moko se dobi v vseh večjih supermarketih ali pa v kakšni azijski trgovini. Pogosto na embalaži piše tapiokin škrob, kar je točno to, kar potrebuješ za ta recept 😉 Tapiokin škrob ali tapiokina moka se pri nas prodaja kot enakovredno. Tapiokina moka je brez glutena, zato so te preste primerne tudi za alergike oz. tiste, ki glutena ne jedo.

Sestavine

  • 450g tapiokine moke
  • 120mL mleka
  • 150g masla
  • 200g ribanega sira
  • 25g parmezana
  • 2 jajci
  • čajna žlička soli
  • 2 čajni žlički janeževih semen

Postopek

Vse sestavine naj bodo sobne temperature. Maslo penasto umešaj in postopoma dodaj jajci. Nato dodaj nariban sir, nariban parmezan ter janeževa semena in na hitro zmešaj, da nastane kremasta zmes. Dodaj tapiokino moko in sol ter na roke zamesi testo. Postopoma dodajaj mleko. Dodajaj ga po malo in sproti mesi testo. Morda boš potreboval nekoliko več ali pa nekoliko manj mleka, odvisno je od tipa tapiokine moke. Testo mora biti mehko in prožno. Ne sme biti lepljivo, prav tako pa se ne sme lomiti ali pokati. Ko je testo gotovo, ga pokrij s kuhinjsko krpo in pusti počivati približno pol ure.

Preden se lotiš izdelave prest, testo še enkrat na hitro pregneti. Potem odtrgaj za pest velik kos testa, ga med prsti pregneti in zvaljaj v svaljek ter iz njega oblikuj presto. Oblika je seveda stvar okusa. Lahko oblikuješ tudi pletenice ali kakšno drugo obliko. Narejene preste položi na pomaščen pekač in jih 20 minut peci v predogreti pečici na 230°C. Pečene so, ko so nežno zlato-rumene barve.

Odvisno od velikosti prest chipas, so lahko kot prigrizek ali pa kot glavni del obroka, npr. zajtrka ali večerje.

preste chipas v košarici

Najine preste chipas: Katarina je delala preste, Rok pa pletenice in tiste okrogle zadeve 🙂

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena