5 top znamenitosti Belorusije

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Potovanje v Belorusijo je bilo eno izredno zanimivo potovanje. Ta vzhodnoevropska država je tako drugačna od vsega, kar sva do sedaj videla, da še vedno (pa je že skoraj en mesec od vrnitve s potovanja) nisva čisto predelala vsega videnega, slišanega in doživetega. Tukaj bova povzela, kaj je bilo nama v Belorusiji najbolj všeč in katere so top znamenitosti Belorusije.

Top znamenitosti Belorusija

Beloruski Maldivi

Beloruski Maldivi so jezero, ki je noro turkizne barve – take, kot je (menda) morje na Maldivih. Obkrožajo ga bele peščene brežine (sipine) in borovi gozdovi. Idealno za poletno ohladitev in občudovanje narave.

PREBERI ŠE  Beloruski Maldivi
turkizno modro jezero v Belorusiji, Beloruski Maldivi

Ali ni čudovito? Beloruski Maldivi

Slani hribi v Salihorsku

V bližini rudarskega mesta Salihorsk so nastali zanimivi hribi. Kot posledica odlaganja slane zemlje iz rudnikov, se sedaj kupi te zemlje dvigajo tudi do 80m visoko. Ker je takih kupov kar precej veliko, govorimo že o slanih hribih. Je treba doživet, da verjamete, da je kaj takega nastalo 😉

PREBERI ŠE  Slani hribi v Salihorsku
skladovnice belega peska

Material na vrh hribov še dovažajo

Grad Njasviž

Belorusija ima kar nekaj lepih gradov. Najbolj popularen je sicer grad Mir, nama pa je bil najbolj všeč grad Njasviž. Lep, romantičen grad v renesančnem stilu, zgrajen v času litovske nadvlade nad tem delom Belorusije.

PREBERI ŠE  Beloruski gradovi in zgodba o tem, kako smo rešili življenje
baročni grad Njasviž

Grad Njasviž

Stalinova linija

Se želite za trenutek preseliti v čas 2. svetovne vojne? To vam omogoča Stalinova linija. Stalinova linija je muzej na prostem, ki stoji na nekdanji zahodni meji Sovjetske zveze, to je približno 50km iz Minska. Tam se da videti najrazličnejše orožje: puške, pištole, rakete, mine, tanke, bojna letala in helikopterje … proti plačilu lahko te stvari tudi preiskusite. Lahko greste recimo streljati s puško (katerokoli želite, tudi mitraljeze imajo) ali pa se greste peljat s tankom.

PREBERI ŠE  Stalinova linija - ko se znajdeš sredi 2. svetovne vojne
sovjetski tank v muzeju na prostem Stalinova linija

Največji razstavljen tank

Minsk

Načeloma nisva ravno ljubitelja mest, ampak Minsk nama je bil pa izredno zanimiv. Predvsem to, kako zelo čisto in urejeno mesto je Minsk. Všeč nama je bila njihova knjižnica v obliki virusa, pročelje restavracije s hitro prehrano KFC in pa dejstvo, da v Belorusiji še deluje KGB (ogledala sva si njihovo upravno stavbo, samo od zunaj, seveda 🙂 ).

PREBERI ŠE  Minsk - mešanica vzhoda in zahoda
knjižnica v minsku v obliki virusa

Nacionalna knjižnica v Minsku je primer sodobne arhitekture – še vedno megalomanska, kot v sovjetskih časih,
a z malo več domišljije kar se tiče oblike. Drugo ime za knjižnico je tudi virus, saj po obliki spominja nanj.

Kaj je bilo nama v Belorusiji najbolj všeč

Kar se tiče ogledov oz. znamenitosti, so bili Katarini zelo všeč slani hribi v Salihorsku, ki so nastali (in še nastajajo) z dovažanjem odvečnega, slanega materiala iz bližnjega rudnika. Noro, kako veliko je le-tega in kakšni gromozanski kupi so nastali!

Slani hribi, Salihorsk, Belorusija

Slani hribi, Salihorsk, Belorusija

Roku pa so bili najlepši Beloruski Maldivi, saj ima rad kopanje v naravnih kopališčih, mir in spokojnost, pa seveda čudovite razglede, ki smo jih bili deležni tam.

turkizno jezero in bele sipine

Beloruski Maldivi: bela sipina in turkizna voda

Ampak v Belorusiji naju je bolj kot narava presenetil in deloma navdušil njihov politični režim. Dejstvo, da so uradno demokratična republika, neuradno pa totalitarna socialistična država. Da ostanki sovjetskega socializma tam prav zares še živijo: kolhozi (skupna kmetijstva) še obstajajo, prav tako KGB (tajna policija)! Ljudje se bojijo prečkati cesto izven prehoda za pešce, ker je to prepovedano – in dejansko nihče tega ne počne! Izredno stroga pravila, stalni nadzor in špijunstvo in posledično tudi iznajdljivost ljudi, da s takim sistemom preživijo … vse to naju je popolnoma očaralo.

cesta vodi do petokrake zvezde. trdnjava herojev, brest

Peterokraka zvezda je v Belorusiji še zelo prisotna

Vse kar lahko rečeva je to: kdor želi videti socializem – ne na Kubo, v Belorusijo pojdite!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena