Načrt potovanja – Belorusija in Ukrajina

Zakaj sva šla v Belorusijo? Zato ker je, ker obstaja in ker je zelo redko obiskana država. Pa še relativno blizu je, da smo se lahko tja odpravili kar z avtomobilom. Torej, poglejmo najin načrt potovanja – Belorusija in Ukrajina: na pot sva šla skupaj s prijatelji in tako smo bili skupina 5 ljudi, ki se je iz Ljubljane na to približno 4000km dolgo pot odpravila z avtomobilom. Potovanje je trajalo 2 tedna v avgustu; od tega smo bili 9 dni v Belorusiji, ostale dni pa na poti do in iz te države.
Pregled spodaj predstavlja naše potovanje po dnevih in vključuje ogledane kraje in znamenitosti, povezave do posameznih objav na blogu, prevožene kilometre, kraje prenočevanja in seveda stroške na poti. Le-ti so zapisani v evrih glede na tečaj, ki smo ga bili deležni. Okvirno je bilo takole: 1€ = 30 UAH (ukrajinskih hrivn) = 2,3 BYN (beloruskih rubljev) = 3,9 PLN (poljskih zlotov).
načrt potovanja: belorusija in ukrajina, zemljevid belorusija

Načrt najinega potovanja po Belorusiji in Ukrajini (klikni za povečavo)

1. dan

Popoldanska vožnja iz Ljubljane do Brna na Češkem.
Prevoženi kilometri: 510km
Prenočišče: pri znanki, brezplačno.

2. dan

Celodnevna vožnja do Kijeva. Na poti smo naredili postanek v Krakovu za hitro kopanje v potopljenem kamnolomu Zakrzowek. Na poljsko-ukrajinski meji Korczowa smo čakali kar 6h, potem pa je sledila še doooooolga vožnja do Kijeva. Mi smo bili na poti debelih 21h, zato tega ne priporočamo nikomur!
Prevoženi kilometri: 1200km
Prenočišče: Dja Hostel, 4€ na osebo na noč v 6-posteljni sobi

 3. dan

Organiziran izlet do Černobila, kraja velike jedrske nesreče, ki je danes mesto duhov. Cena izleta z agencijo UkraininanWeb je bila 75€ na osebo.
Prevoženi kilometri: 300km (organiziran prevoz preko agencije)
Prenočišče: Dja Hostel, Kijev

4. dan

Dopoldanski ogled Kijeva, popoldan pa vožnja do Belorusije. Mejni prehod Novaja Rudnija (Новая Рудня) je bil odlična izbira, saj ni bilo nikakršnih zastojev, smo pa vseeno potrebovali 2h za prečkanje meje. Prespali smo tik za mejo v gozdu (kar morda ni bila najboljša izbira, saj je nevarnost sevanja – posledica Černobila – še vedno prisotna).
Prevoženi kilometri: 250km
Prenočišče: kampirali smo v gozdu, tik za mejo. Koordinate: 51.645134, 29.001869

5. dan

Ogled mesta Turaŭ (Тураў) in kopanje v reki Pripjat. V načrtu smo imeli tudi ogled nacionalnega parka Pripjat, a tam ni ničesar za videti v tem letnem času – vsaj tako so nam povedali v upravi.
Prevoženi kilometri: 170km
Prenočišče: kampirali smo na robu polja v bližini reke Pripjat. Koordinate: 52.125532, 28.222132

6. dan

Ogled slapu Mikaševiči (Мікашэвічы) znotraj kamnoloma Granit, nato vožnja do mesta Salihorsk, kjer smo se kopali v tamkajšnjem jezeru ter raziskovali slane hribe. Popoldan smo urejali belorusko cestnino (registracija in nakup kartice), kar vzame kar konkretno uro časa, zvečer pa prihod v Minsk.
Prevoženi kilometri: 270km
Prenočišče: Apartma na ulici Neodvisnosti 89, rezerviran preko Booking.com. Cena s popustom 19€ na noč za celo stanovanje.

7. dan

Dopoldan smo urejali registracijo na policiji, popoldan pa smo izkoristili za ogled Minska. Zvečer smo se srečali še z IAESTE študenti in šli skupaj na tipično belorusko večerjo.
Prevoženi kilometri: 0km
Prenočišče: Apartma na ulici Neodvisnosti 89

8. dan

Zapustili smo Minsk in se odpravili do Stalinove linije, nekdanje obrambne črte pred Minskom, kjer so danes razstavljeni raznorazni tanki, strelsko orožje, rakete, helikopterji, bojna letala itd. Popoldan pa smo se odpeljali do obrobja gozdu Naliboki in preostanek dneva preživeli z našimi beloruskimi gostitelji.
Prevoženi kilometri: 100km
Prenočišče: Poljski dom v kraju Ivianec, brezplačno
selfie s stalinom
Ena skupinska s stricem Stalinom v Belorusiji
sovjetski tank
Stalin line muzej nam je dal občutek, kot da smo se znašli na vojni fronti
sovjetske puške v muzeju stalin line
Lahko greš tudi streljat. Tarča je nemški tank oz. nemško vojak. Bizarno!

 9. dan

Dan za raziskovanje gozdu Naliboki in (neuspešno) sledenje živalim.
Prevoženi kilometri: 60km
Prenočišče: kampirali smo v gozdu Naliboki, blizu neke kmetije (seveda z dovoljenjem lastnika)

10. dan

Ogled beloruskih gradov: gradova Mir in Njasviž sta pod UNESCOvo zaščito in zato za beloruske razmere kar turistična. Popoldan smo preživeli ob kopanju na jezeru Svicjaz, zvečer pa občudovali najstarejši beloruski grad v mestu Navahrudak.
Prevoženi kilometri: 200km
Prenočišče: v samostanu v Navahrudaku, brezplačno

11. dan 

Znamenitost, ki sva se je najbolj veselila: Beloruski Maldivi ali potopljen peskokop, ki je sedaj čudovito turkizno-modre barve, obkrožajo pa ga bele sipine.
Prevoženi kilometri: 150km
Prenočišče: kampirali smo v bližini tega jezera. Koordinate: 53.274259, 24.475332
Priporočila za divje kampiranje lahko prebereš tukaj: Nasveti za divje kmapiranje

12. dan

Vožnja do največjega, najbolj poznanega in obiskanega beloruskega nacionalnega parka – Belavežskaja pušča (Белавежская пушча), kjer naj bi gotovo videli bizone in ostale gozdne živali. Res smo jih, a zaprte v (pre)majhne kletke. Prizor nas je tako razočaral, da smo park po hitrem postopku zapustili in se odpeljali do naše naslednje destinacije: mesta Brest. Tam smo si zvečer ogledali nekdanjo trdnjavo, danes spomenik pogumni skupini partizanov, ki naj bi mesto več tednov branila pred nemškimi napadalci.
Prevoženi kilometri: 230km
Prenočišče: Hostel Brest Central, cena 8,2€ na osebo v 6-posteljni sobi

13. dan

Belorusijo smo zapustili na mejnem prehodu Pjaščatka (Пяшчатка) in vstopili nazaj v Evropsko unijo, na Poljsko. Tudi ta mejni prehod je bil odlična izbira, saj smo bili zelo hitro na drugi strani – brez čakanja v koloni. Popoldan smo prišli do mesta Lublin in si staro mesto na hitro pogledali.
Prevoženi kilometri: 270km
Prenočišče: kampirali smo ob rodu gozda nekoliko izven Lublina. Koordinate: 51.281356, 22.687653

O težavah in nevarnostih za popotnika v Belorusiji sva pisala tukaj: 3 največje težave Belorusije

14. dan

Zjutraj smo si ogledali nekdanje koncentracijsko taborišče Majdanek v bližini Lublina, nato pa se odpeljali nazaj proti Krakovu. Popoldan smo se sprehodili po za naju že zelo domačem mestu ter si privoščili poceni poljsko hrano.
Prevoženi kilometri: 340km
Prenočišče: pri znancu, brezplačno
bodeča ograja in stražni stolp v koncentracijskem taborišču Majdanek
Koncentracijsko taborišče Majdanek, Lublin
koncentracijsko taborišče Majdanek, ženska baraka s pogradi
Ženska baraka v taborišču Majdanek, v Lublinu
čevlji ujetnikov v koncentracijskem taborišču
Srhljiv prizor: čevlji vseh ujetnikov v taborišču Majdanek

15. dan

Vožnja domov: iz Krakova mimo Brna, Dunaja do Ljubljane.
Prevoženi kilometri: 850km

Pregled stroškov

Skupni stroški:
  • bencin: 215€ (v Ukrajini je povprečna cena diesla 0,7€, v Belorusiji pa 0,55€)
  • cestnine: 56€ (2x 10-dnevna avstrijska vinjeta: 2x 8,9€, mesečna češka vinjeta 25€, poljska cestnina 9€, beloruska cestnina: 4,1€)
Stroški na osebo:
  • prenočišča: 23,7€
  • hrana: 41,7€
  • vstopnine: 80€ (od tega 75€ za ogled Černobila)
  • viza, poštnina do beloruske ambasade in registracija v Belorusiji: 25,7€
  • ostalo (sim kartica, spominki …): 13,8€

Končni znesek je torej približno 230€ na osebo za dvotedensko potovanje po Ukrajini in Belorusiji. Kot vedno piševa: kdor se znajde, lahko poceni potuje. Pri tem potovanju je bilo ključno to, da nas je bilo 5, saj smo na ta račun lahko dobili skupinsko vizo, ki je bistveno cenejša kot individualna. Seveda pa so se tudi stroški prevoza lepo porazdelili. Pa lepo število brezplačnih prenočišč pripomore k nizkemu končnemu znesku in pa seveda skromnost in preprostost na poti. Sama Belorusija pa sicer niti ni tako zelo poceni, kot bi morda človek pričakoval! Cene nočitev, kot tudi hrane so čisto primerljive z npr Poljsko, cestnina pa je še nekoliko dražja (vendar se mi nismo vozili veliko po avtocestah). Ukrajina pa je veliko cenejša, zato smo mi večino hrane nakupili že tam 🙂

Obisk Belorusije pa definitivno priporočava. Tako blizu pa tako drugačna!

beloruski maldivi in katarina in rok

Najlepši kotiček v Belorusiji: Beloruski Maldivi

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!