Slani hribi v Salihorsku

Belorusija je zelo ravninska država. Sama polja, gozdovi in jezera, a nobene opaznejše vzpetine. No, ni naravnih hribov, so pa zato umetni!

Salihorsk slani hribi
Slani hribi se vidijo že od daleč

Salihorsk (Cалігорск) je približno 140km južno od Minska in je po izgledu tipično socialistično industrijsko mesto: nobenega predmestja in ne centra mesta, le visoki, dolgočasni bloki do kamor seže pogled. Izven mesta pa se visoko nad površje dvigajo raznobarvni griči. Niso skalnati, niso poraščeni s travo ali gozdom, pač pa zgledajo kot sipine. Kako so torej nastali?

Salihorsk slani hribi
“Predmestje” Salihorska
Salihorsk slani hribi
Tipični socialistični bloki

V bližini mesta Salihorsk je rudnik kalijeve soli (karbonat, klorat, sulfat) topne v vodi. Odkritje te rude je tudi razlog za ustanovitev tega mesta. Ko so kopali rove, so odvečen material, ki med drugim vsebuje tudi NaCl (navadno sol), vozili na kupe na polja v bližini mesta. Počasi, z leti je nastalo več takih gričev, ki danes segajo že do 80m visoko in pokrivajo več deset hektarjev površine. Zaradi različnih primesi so nekatere sipine bele barve, druge pa rjave, spiranje soli z dežjem pa izsušuje tla, kar se vidi v razpokani in nerodovitni zemlji okoli sipin.

Salihorsk slani hribi
Voda spira soli s sipin in uničuje rastje pod njimi
Salihorsk slani hribi
Visok slan hrib in mi spodaj za primerjavo velikosti

Sipine še vedno rastejo, saj na te kupe še dovažajo material iz rudnika, zato tudi niso turistična atrakcija, nimajo vodenih tur in informacij o njih je zelo malo. Si jih pa seveda lahko ogledate s ceste. Vidne so že od daleč, najbližje pa sem ji da priti na naslednjih lokacijah: 52,84793; 27,59184 in 52,83033; 27,55152 ter 52,85453; 27,50929.

Salihorsk slani hribi
Material na vrh hribov še dovažajo

Mi smo uspeli tudi malo splezati po eni izmed njih. Vendar nismo šli visoko, ker nikoli ne veš, kako stabilen je material. Presenetilo nas je, da to dejansko ni pesek, ki bi se udiral pod nogami, pač pa zbit in lepljiv material. Na površini so beli kristalčki soli, spodaj pa je rjava podlaga.

Salihorsk slani hribi
Izgled slanih hribov od blizu
Salihorsk slani hribi
Posledica nedavnega dežja so tele brazde
Salihorsk slani hribi
Rok se je povzpel najvišje po “sipini”

V enem izmed sedaj že praznih rovov so ustanovili posebno kliniko, kjer ponujajo haloterapijo – terapijo, s popolnoma suhim zrakom, nasičenim z ioni soli, to pa dobro deluje na dihala. Pacienti klinike v teh rovih preživijo več ur in med tem telovadijo, igrajo namizne igre ali pa zakupijo posteljo in v rovu prespijo celo noč. Na ta način se naužijejo dovolj zdravilnega zraka. Menda je to ena boljših terapij za zdravljenje astme in drugih težav z dihali. Vstop v kliniko je dovoljen le pacientom, žal pa ne tudi turistom.

Tudi če se ne boste šli zdravit v Salihorsk, pa se le zapeljite sem in se naglejte njihovih solnih gričev. So enkratna zadeva, ki je naju zelo navdušila.

Še najin selfie za konec 🙂 Navdušena nad beloruskimi hribi, pa če tudi so umetnega nastanka

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!