Slani hribi v Salihorsku

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Belorusija je zelo ravninska država. Sama polja, gozdovi in jezera, a nobene opaznejše vzpetine. No, ni naravnih hribov, so pa zato umetni. Slani hribi v Salihorsku so posledica rudarjenja v bližini. Do danes jih je že tako veliko, da se že postali pokrajinska značilnost.

beli slani hribi sredi žitnega polja

Slani hribi se vidijo že od daleč

Slani hribi pri Salihorsku

Salihorsk

Salihorsk (Cалігорск) je približno 140km južno od Minska in je po izgledu tipično socialistično industrijsko mesto: nobenega predmestja in ne centra mesta, le visoki, dolgočasni bloki do kamor seže pogled. Izven mesta pa se visoko nad površje dvigajo raznobarvni griči. Niso skalnati, niso poraščeni s travo ali gozdom, pač pa zgledajo kot sipine. Kako so torej nastali?

Kako so nastali slani hribi?

V bližini mesta Salihorsk je rudnik kalijeve soli (karbonat, klorat, sulfat) topne v vodi. Odkritje te rude je tudi razlog za ustanovitev tega mesta. Ko so kopali rove, so odvečen material, ki med drugim vsebuje tudi NaCl (navadno sol), vozili na kupe na polja v bližini mesta. Počasi, z leti je nastalo več takih kupov, ki danes segajo že do 80m visoko in pokrivajo več deset hektarjev površine. Zaradi različnih primesi so nekatere sipine bele barve, druge pa rjave, spiranje soli z dežjem pa izsušuje tla, kar se vidi v razpokani in nerodovitni zemlji okoli sipin.

močvirnata tla, kjer na eni strani raste visoka trava, na drugi pa se dviguje bela peščena vzpetina

Voda spira soli s sipin in uničuje rastje pod njimi

Sipine oz. slani hribi še vedno rastejo, saj na te kupe še dovažajo material iz rudnika, zato tudi niso turistična atrakcija, nimajo vodenih tur in informacij o njih je zelo malo. Si jih pa seveda lahko ogledate s ceste. Vidne so že od daleč, najbližje pa sem ji da priti na naslednjih lokacijah: 52,84793; 27,59184 in 52,83033; 27,55152 ter 52,85453; 27,50929.

skladovnice belega peska

Material na vrh hribov še dovažajo

Naš ogled slanih hribov

Mi smo uspeli tudi malo splezati po eni izmed njih. Vendar nismo šli visoko, ker nikoli ne veš, kako stabilen je material. Presenetilo nas je, da to dejansko ni pesek, ki bi se udiral pod nogami, pač pa zbit in lepljiv material. Na površini so beli kristalčki soli, spodaj pa je rjava podlaga.

Turizem okoli Salihorska – slana terapija

V enem izmed sedaj že praznih rovov so ustanovili posebno kliniko, kjer ponujajo haloterapijo – terapijo, s popolnoma suhim zrakom, nasičenim z ioni soli, to pa dobro deluje na dihala. Pacienti klinike v teh rovih preživijo več ur in med tem telovadijo, igrajo namizne igre ali pa zakupijo posteljo in v rovu prespijo celo noč. Na ta način se naužijejo dovolj zdravilnega zraka. Menda je to ena boljših terapij za zdravljenje astme in drugih težav z dihali. Vstop v kliniko je dovoljen le pacientom, žal pa ne tudi turistom.

moški na beli vzpetini

Rok se je povzpel najvišje po “sipini”

Tudi če se ne boste šli zdravit v Salihorsk, pa se le zapeljite sem in se naglejte njihovih solnih gričev. So enkratna zadeva, ki je naju zelo navdušila.

Še najin selfie za konec 🙂 Navdušena nad beloruskimi hribi, pa če tudi so umetnega nastanka

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena