Beloruski Maldivi

Verjetno vsak sanja o Maldivih, o turkizno modri barvi vode, lepih belih plažah in kokosovih palmah … tudi midva. Ampak odločila sva se, da bova prave Maldive obiskala ob eni posebni priložnosti. Ta čas, ko pa še čakava, pa si lahko privoščiva kakšne “nadomestne” Maldive. In s temi se lahko pohvali tudi Belorusija.
Belorusija, maldivi, jezero
Ali ni čudovito? Beloruski Maldivi.

Ste locirali Belorusijo na zemljevidu? Potem verjetno veste, da nima dostopa do morja. Kje so torej ti njihovi Maldivi? 

Beloruski Maldivi je dejansko eno jezero na zahodnem delu države, v bližini mesta Vawkavisk, po belorusko pa se jim reče Melovie kareri Belarusi (Меловые карьеры Беларуси). Če smo še bolj natančni, so Beloruski Maldivi nekdanji peskokop oz. kredokop, saj so tam kopali kredo. Enkrat so skopali pregloboko in prišli do podtalnice. Le-ta je po hitrem postopku zalila peskokop. Ko se je podtalna voda zmešala z belim prahom, kredo, je voda postala čudovito turkizno modre barve, sipke brežine pa so še vedno kot kreda svetleče bele. In ta kombinacija bele obale in turkizne vode močno spominja na prave Maldive. Torej,  kar je bila nekoč industrijska cona, je danes turistična točka – no, za beloruske razmere turistična, za naše pa popolnoma neobljuden delček čudovitega sveta.

Kopač, ki je ostal ob jezeru. Velikost? OGROMEN je!
Belorusija, maldivi, jezero
Vse, kar je belega ob jezeru, je dejansko kreda. Mehka in sipka!

Edina težava teh Maldivov je ta, da so brežine zelo strme in je dostop do vode mogoč le na nekaj točkah. In ker večina Belorusov ne zna plavati, ali pa plava bolj slabo, se je že zgodilo, da je kdo padel v vodo in potem ter se utopil. Zato so oblasti jezero zaprle, cesto do tja pa popolnoma uničile – tako, res konkretno uničili!

Belorusija, maldivi, jezero
Temu se reče temeljito opravljeno delo. Da cesta gotovo ne bo več prevozna …
Gladina vode se počasi dviguje in poplavlja okolico – tako kot okoli pravih Maldivov!

Ampak to je le uradna verzija. Neuradna pa je ta, da se do jezera še vedno da priti – seveda peš, in ljudje se še vedno tja hodijo kopat. Skupaj z njimi pa smo šli tudi mi, najprej malo prestrašeni, da delamo prekršek, ampak odločeni, da vidimo to čudo Belorusije. Torej, dostop do jezera: pri znaku “prepovedano parkiranje” (koordinate: 53.27951, 24.46835) pustiš avto (za par ur ne bo nihče kompliciral), potem pa greš peš kakšnih 15 minut ob uničeni cesti do jezera. Najlažji dostop do vode je tule: 53.275182, 24.476132, za najlepši razgled na jezero pa se je potrebno povzpeti nekoliko više: 53.274259, 24.475332, kjer smo mi potem tudi prenočili – divje kampirali.

Belorusija, maldivi, jezero
Zemljevid, ki opozarja na mnoge nevarnosti, hkrati pa ti točno pove, kako priti do jezera 😉 🙂
Na tem mestu je bil dostop do vode praktično nemogoč, saj je bila sipina prestrma
Maldivi: bela sipina in turkizna voda

Lahko poveva, da je sprehod vreden vsakega napora in vseh prekrškov. Saj res, da to niso pravi Maldivi, ampak za naju je pa to najlepši kraj v Belorusiji! Kakšna turkizna barva! In v kombinaciji z belimi sipinami že kar kičasto lepo. Poleg tega pa je tam še mir, odmaknjenost in prijetno topla voda za kopanje. Ali sva že omenila, da je res, res, res lepo? 🙂 Čudovito! 💗 Edino kakšen komar manj bi lahko bil tam 😉

 

Najlepši kraj na potovanju si zasluži tudi selfija 🙂
Sončni zahod in Rok oblečen, kolikor se je dalo. Ne zaradi mraza, pač pa zaradi komarjev!

 

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!