Beloruski Maldivi

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Verjetno vsak sanja o Maldivih, o turkizno modri barvi vode, lepih belih plažah in kokosovih palmah … tudi midva. Ampak odločila sva se, da bova prave Maldive obiskala ob eni posebni priložnosti. Ta čas, ko pa še čakava, pa si lahko privoščiva kakšne “nadomestne” Maldive. In s temi se lahko pohvali tudi Belorusija. Beloruski Maldivi so ena prav posebna alternativa pravim Maldivom, sploh če pomislimo na to, da je Belorusija celinska država, brez dostopa do morja. Za kaj torej gre? Beri dalje 😉

turkizno modro jezero v Belorusiji, Beloruski Maldivi

Ali ni čudovito? Beloruski Maldivi

Beloruski Maldivi – kaj je to in kje je to?

Beloruski Maldivi je dejansko jezero na zahodnem delu države, v bližini mesta Vawkavisk, po belorusko pa se jim reče Melovie kareri Belarusi (Меловые карьеры Беларуси). Če smo še bolj natančni, so Beloruski Maldivi nekdanji peskokop oz. kredokop, saj so tam kopali kredo. Enkrat so skopali pregloboko in prišli do podtalnice. Le-ta je po hitrem postopku zalila peskokop. Ko se je podtalna voda zmešala z belim prahom, kredo, je voda postala čudovito turkizno modre barve, sipke brežine pa so še vedno kot kreda svetleče bele. In ta kombinacija bele obale in turkizne vode močno spominja na prave Maldive. Torej,  kar je bila nekoč industrijska cona, je danes turistična točka – no, za beloruske razmere turistična, za naše pa popolnoma neobljuden delček čudovitega sveta.

Kako do Beloruskih Maldivov?

Edina težava teh Maldivov je ta, da so brežine zelo strme in je dostop do vode mogoč le na nekaj točkah. In ker večina Belorusov ne zna plavati, ali pa plava bolj slabo, se je že zgodilo, da je kdo padel v vodo in se utopil. Zato so oblasti jezero zaprle, cesto do tja pa popolnoma uničile – tako, res konkretno so jo uničili!

Ampak to je le uradna verzija. Neuradna pa je ta, da se do jezera še vedno da priti – seveda peš, in ljudje se še vedno tja hodijo kopat. Skupaj z njimi pa smo šli tudi mi, najprej malo prestrašeni, da delamo prekršek, ampak odločeni, da vidimo to čudo Belorusije. Torej, dostop do jezera: pri znaku “prepovedano parkiranje” (koordinate: 53.27951, 24.46835) pustiš avto (za par ur ne bo nihče sitnaril), potem pa greš peš kakšnih 15 minut ob uničeni cesti do jezera. Najlažji dostop do vode je tule: 53.275182, 24.476132, za najlepši razgled na jezero pa se je potrebno povzpeti nekoliko više: 53.274259, 24.475332, kjer smo mi potem tudi prenočili – divje kampirali.

Beloruski Maldivi – top lokacija v Belorusiji

Lahko poveva, da je sprehod vreden vsakega napora in vseh prekrškov. Saj res, da to niso pravi Maldivi, ampak za naju je pa to najlepši kraj v Belorusiji! Kakšna turkizna barva! In v kombinaciji z belimi sipinami že kar kičasto lepo. Poleg tega pa je tam še mir, odmaknjenost in prijetno topla voda za kopanje. Ali sva že omenila, da je res, res, res lepo? 🙂 Čudovito! ? Edino kakšen komar manj bi lahko bil tam 😉

moški in ženska pred turkiznim jezerom - Beloruski Maldivi

Najlepši kraj na potovanju si zasluži tudi selfija 🙂

obris človeka pred zahajajočim soncem

Sončni zahod in Rok oblečen, kolikor se je dalo. Ne zaradi mraza, pač pa zaradi komarjev!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena