Trdnjava herojev v Brestu

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Trdnjava herojev v Brestu je eden večjih socialističnih vojnih spomenikov v Belorusiji. Grozljivi, nazorni kipi, peterokrake zvezde, “trda” arhitektura … vse to kaže na težke čase za beloruske partizane v tej trdnjavi.

peterokraka zvezda kot vhod v trdnjavo herojev v Brestu, Belorusija

Vhod v Trdnjavo herojev je skozi peterokrako zvezdo

Trdnjava herojev v Brestu – zgodovina

Če pogledamo nekoliko nazaj v zgodovino, zvemo, da so trdnjavo kot tako zgradili v času Ruskega imperija, v 19. stoletju. Ta trdnjava je bila tipične 8-kotne oz. zvezdaste oblike in narejena iz rdeče opeke. Vendar pa je danes najbolj znana zaradi kasnejših dogodkov: med drugo svetovno vojno je bilo to področje Sovjetske zveze in utrdbo je varovala Rdeča armada. A nekega jutra, junija 1941, ko se je Hitler odločil napasti svojega dosedanjega zaveznika, Sovjetsko zvezo, je bila ta trdnjava ena prvih v bojni liniji. Zaradi nepripravljenosti ruskih vojakov, so jo Nemci hitro obkolili in večino zbombardirali, vojake pa ali pobili ali pa zajeli. Le nekaj sovjetskih partizanov se je rešilo in se skrilo v citadelo utrdbe. Legenda pravi, da jih je bilo le 6 hrabrih mož, ki so potem še 8 dni branili utrdbo. Ko so jo Nemci končno zavzeli in pobili še zadnje branilce, so le-ti postali sovjetski nacionalni heroji in zgled borbenosti in predanosti državi oz. narodu.

mrk pogled kamnitega kipa, trdnjava herojev Belrousija

Nacionalni heroji. Trdnjava herojev, Brest, Belorusija

Trdnjava herojev – kaj se da tam videti danes

Zato ni čudno, da so kmalu po vojni (šestdeseta, 1960) na ostankih, ruševinah utrdbe začeli graditi vojni spomenik. In pri tem niso bili skromni. Spomenik poguma je recimo cel narejen iz kamna, visok preko 30m, uprizarja pa sovjetskega vojaka, ki zelo grdo gleda (poenostavljeno povedano :)).

kamniti kip mrkega sovjetskega vojaka, trdnjava herojev, brest, belorusija

Kip poguma

Poleg stoji še višja zadeva: približno 100m obelisk, menda spominja na bajoneto, zato mu pravijo tudi bajonetni obelisk.

V kompleksu je še en ogromen spomenik, ta pa uprizarja trpečega vojaka, ki se s čelado steguje po vodo. Tekom nemškega obleganja so bili ujetniki v utrdbi odrezani od sveta in posledično brez vode in hrane in vsak poskus izstopa iz utrdbe se je končal s streljanjem in mrtvim vojakom.

Kip vojaka, ki se steguje po vodo

Kip vojaka, ki se steguje po vodo

Vhod v Trdnjavo herojev v Brestu

Za naju najbolj opazna in čudna, moteča, neprijetna stvar pa je vhod v kompleks sam. Na lično rdečo opečnato steno nekdanje utrdbe so postavili na pogled ogromen in težak kos betona, v katerega je izklesana peterokraka zvezda. Totalno sovjetsko, socialistično. Glavno da je veliko in opazno, nikjer pa nobenega stila. Kolikor nama ni bil všeč ta vhod, pa je vseeno mogočen in ima močno sporočilnost. Za nas, ki smo počasi zapuščali Belorusijo, je bil to še en dokaz izredno močne navezanost Belorusije na nekdanjo Sovjetsko zvezo in oživljanja oz. življenja njenih idealov.

Še vedno težko verjameva, da obstaja taka država tako blizu nas, v Evropi! In Brest, ki je tik za poljsko-belorusko mejo je od Slovenije oddaljen le dobrih 1200km! Težko verjeti, ampak je res!

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena