Lublin – neturistični biser Poljske in koncentracijsko taborišče Majdanek

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ko smo se vračali iz Belorusije, smo vedeli, da nam v enem dnevu ne bo uspelo priti iz Bresta pa vse do Krakova. Kje bi se torej ustavili? Da je še kaj zanimivega za videti in da je ob poti. V oči nam je padlo mesto Lublin, v bližini pa je koncentracijsko taborišče Majdanek. Pa si poglejmo še to.

stari center mesta Lublin

Lublin, prekrasno mesto na Poljskem

Lublin – prijetno mesto na vzhodu Poljske

V Lublin smo prispeli popoldan in se takoj odpravili na ogled mesta. Bilo je poletje, bilo je toplo in povsod polno življenja. Stari del mesta je tak tipično poljski – podoben staremu delu Krakova ali Vroclava – srednjeveške ozke hiše, ki se v centru držijo ena druge. Omeniti velja, da je Lublin preživel 2. svetovno vojno skoraj nepoškodovan, tako da je stari del mesta res star (in ne ponovno zgrajen, kot so to storili v Varšavi). In najboljši del: Lublin je še izredno neturističen! Imamo torej lepo, staro mesto, a brez gruč turistov in brez turističnih nategov. A vseeno je bilo mesto na poletni večer živahno, bari so se polnili, ljudje so se sprehajali po glavnem trgu. Nam je bilo izredno všeč.

Živahno mesto Lublin

Tekom sprehoda po mestu si velja ogledati Rynek (glavni trg), kjer je največ prej omenjenih tipičnih pisanih hiš. Sledi ogled katedrale, ter gradu, vstopili in izstopili pa smo skozi dvoja različna mestna vrata: Brama Krakowska in Brama Grodzka.

Majdanek – koncentracijsko taborišče

Majdanek je bilo koncentracijsko taborišče na obrobju Lublina. Sprva je bilo mišljeno kot delavsko taborišče, a se je na žalost hitro spremenilo v pravo koncentracijsko taborišče, podobno Auschwitzu ali Dachau-u. Obiskala sva že oba prej našteta in Majdanek je podobno grozljiv. No, saj, kaj pa je drugega za pričakovati od takega groznega kraja. Najrajši ga seveda ne bi obiskali. A je prav, da poznamo zgodovino, vemo, kakšne grozote so se dogajale in se poskusimo iz tega kaj naučiti.

ograda koncentracijskega taborišča Majdanek

Pobegniti ni bilo lahko od tu

V Majdaneku so plinske komore odlično ohranjene, tako da so se kasneje od tu “učili”, kako so jih SS-ovci uporabljali. To, kako nečloveško so tu ljudje umirali je itak grozno, ampak grozno je tudi to, v kakšnih razmerah so živeli. Natrpani eden na drugem. Pogradi v “3 nadstropja” s čisto malo prostora vmes. Grozljivo!

 

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena