Recept: Zapiekanka – Poljska

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Poljski fast food se imenuje zapiekanka, kar pomeni zapečena. In dejansko je zapiekanka zapečen kos kruha z nadevom iz gob in sira. Nekaj podobnega kot pica, le da je še bolj preprosta, ker namesto testa vzameš kar belo štruco kruha. Nadevov pa je tako kot pri pici, neskončno! Osnovna in najbolj tipična zapiekanka je narejena z gobami in sirom, morda še čebulo. Moderne variacije pa vsebujejo vse možno: ananas, šunko, slanino, kumare, koruzo in raznorazne kombinacije tega.

ženska drži v roki polovico bagete, prekrite s topljenim sirom

Poljska Zapiekanka na Plac Nowy, Krakov,
cena: 4zlote (cca 1€)

Recept: Zapikenka

Tole je recept za osnovno zapiekanko, za 4 osebe

SESTAVINE:

  • 5x francoska bageta
  • 200g naribanega sira
  • 150g šampinjonov
  • ščepec soli
  • olje
  • majoneza
  • ketchup
sestavine za zapiekanko: narezane baguete, sir v skodelici, kuhane gobe in šunka

Vse je pripravljeno za pripravo zapiekanke

Postopek

Najprej je treba pripraviti gobe: oprane šampinjone nareži na tanke rezine. Na ponvi segrej olje in ko je vroče, dodaj narezane gobe. Malo premešaj in pokrij za 5-10 minut, da gobe spustijo vodo. Nato jih malo posoli ter pusti ponev odkrito, da voda izpari. Ko so gobe mehke in rjave barve, so pripravljene za zapiekanko. Odstavi jih in pusti, da se malo ohladijo.

Sedaj bageto prereži najprej po dolgem na dva dela, potem pa še vsak del na 3 kose. Vsak kos namaži z malo majoneze, obloži z gobami in čez potresi nariban sir. (Po želji lahko pod sir dodaš še na koščke narezane šunke, ali kakšno zelenjavo, npr. koruzo ali pa ananas …)

Tako pripravljeno zapiekanko daj v ogreto pečico na 220°C (nastavitev žar in ventilator) in peci približno 10 minut oz. dokler se sir ne stopi, kruh, bageta pa postane hrustljava. Tik pred serviranjem čez zapiekanko polij malo ketchupa. Lahko tudi kakšen drug preliv: majoneza, gorčica, na Poljskem je zelo priljubljen česnov preliv … pač po okusu 🙂

zapečena bageta s sirom in gobami

Zapiekanka po Katarinino 🙂

Po izkušnjah povem, da je zapiekanka odlična jed za zabave! 😉

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena