Lohikeitto ali lososova juha je tipična finska zadeva – draga, ampak odlična ? Midva sva si jo privoščila v Helsinkih za Rokov rojstni dan. Je kar fino imeti razlog, da naročiš juho za 20€ ? Tu pa z vami deliva recept: lososova juha na najin način. Pravzaprav je zelo enostavna za pripravo.
Recept: Lososova juha s Finske
Tule je recept za 4 – 6 krožnikov juhe.
SESTAVINE:
- 1 žlica olivnega olja
- 1 čebula
- 5 krompirjev
- 0,5kg svežega lososa
- 200mL mleka
- šop svežega drobnjaka
- sol, poper
- 1 žlica ribje omake
Postopek:
Čebulo nasekljaj in jo v loncu za juho na olju prepraži. Vmes olupi krompir in ga nareži na kocke. Dodaj k čebuli, praži še 1 minuto, nato pa dolij cca 1,5L vode. Posodo pokrij in kuhaj, dokler krompir ni mehak. Med tem lososu odstrani kosti in kožo in ga prav tako nareži na kocke. Ko je krompir kuhan, dodaj lososa in pusti vreti približno 5 minut. Ne mešaj! Ko losos postane nežne, svetlo roza barve, vse koščke ribe s pomočjo cedila poberi iz juhe. Na ta način obdržiš lososa v kosih, če ga pustiš v juhi, bo razpadel in juha ne bo izgledala tako lepo. Dobra bo vseeno. Ko umakneš lososa, dolij mleko, ribjo omako ter začini po okusu. Kuhaj še 5 minut, nakar s paličnim mešalnikom juho zmiksaj v kremno in nekoliko gostejšo tekočino in ji na koncu dodaj še drobno nasekljan drobnjak.
Serviraš tako, da daš na krožnik najprej nekaj koščkov lososa, nato pa jih preliješ z juho.