Recept: Lososova juha – Finska

Lohikeitto ali lososova juha je tipična finska zadeva – draga, ampak odlična 🙂 Midva sva si jo privoščila v Helsinkih za Rokov rojstni dan. Je kar fino imeti razlog, zakaj naročiš juho za 20€ 🙂

Lososova juha v najini izvedbi

Tule je recept za 4 – 6 krožnikov juhe

SESTAVINE:

  • 1 žlica olivnega olja
  • 1 čebula
  • 5 krompirjev
  • 0,5kg svežega lososa
  • 200mL mleka
  • šop svežega drobnjaka
  • sol, poper
  • 1 žlica ribje omake
Čebulo nasekljaj in jo v loncu za juho na olju prepraži. Vmes olupi krompir in ga nareži na kocke. Dodaj k čebuli, praži še 1 minuto, nato pa dolij cca 1,5L vode. Posodo pokrij in kuhaj, dokler krompir ni mehak. Med tem lososu odstrani kosti in kožo in ga prav tako nareži na kocke. Ko je krompir kuhan, dodaj lososa in pusti vreti približno 5 minut. Ne mešaj! Ko losos postane nežne svetlo roza barve, vse koščke ribe s pomočjo cedila poberi iz juhe. Na ta način obdržiš lososa v kosih, če ga pustiš v juhi, bo razpadel in juha ne bo izgledala tako lepo. Dobra bo verjetno vseeno ;). Ko umakneš lososa, doliješ mleko, ribjo omako ter začiniš po okusu. Kuhaš še 5 minut, nakar s paličnim mešalnikom juho zmiksaš v kremno in nekoliko gostejšo tekočino in ji na koncu dodaš še drobno nasekljan drobnjak.
Serviraš tako, da daš na krožnik najprej nekaj koščkov lososa, nato pa jih preliješ z juho.
Dober tek!

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!