Omanske želve – ali bodo preživele? Ras Al Hadd

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Ker sva (predvsem je Katarina) velika ljubitelja živali, poskušava na vsakem potovanju spoznati kakšno novo vrsto. V Omanu so bile to morske želve. Žal se čas najinega potovanja ni poklapal s sezono gnezdenja zelenih želv na omanskih plažah, a vseeno sva imela upanje, da kakšno vidiva, saj menda skoraj vsako noč pride vsaj ena na obalo. Največ pa jih je poleti, ko jih je lahko videti tudi 20 na noč. Glavno opazovališče želv je Resort Ras Al Jinz v bližini mesta Sur, v bližini je še gnezdišče Ras Al Hadd, potem pa so želve lahko na celotni jugovzhodni obali Omana ter na otoku Masirah.

Želva na peščeni plaži Ras Al Hadd

Želva na peščeni plaži Ras Al Hadd

Omanske želve – ali bodo preživele?

Morda še nekaj več pove številka: 20 – 30 tisoč želv letno pride na mehke peščene omanske plaže, skoplje luknjo – gnezdo, vanj položi jajca in se vrne v morje. Čez kakšna dva meseca pa se iz teh jajc izležejo male želvice, ki se potem same, brez vodstva in varstva staršev odpravijo nazaj v ocean.

Ampak pri tem dogajanju gre lahko veliko stvari narobe, zato so te želve že zelo ogrožene. Kaj vse se lahko zgodi? Najprej mame-želve potrebujejo mir, da sploh pridejo na obalo valit jajca. To pa je v današnjem, vedno bolj urbanem svetu vse težje. Želve namreč jajca valijo ponoči, zato jih moti svetloba, moti jih hrup … in če ne najdejo mirnega kotička, ne bodo prišle valit jajc. In potem jajce propade in mladih želvic ne bo.

mlada želvica

mlada želvica

Naslednji problem so plenilci, ki izvaljena jajca odkopljejo in pojedo. In tretja šibka točka so mlade želvice. Na poti do morja jih spet lahko pojedo plenilci. Druga nevarnost pa je, da se izgubijo, ker jih umetna svetloba (javna razsvetljava, hiše, avtomobili) zmede in namesto, da bi šle proti morju, kamor jih ponavadi usmeri odsev lune na vodi, se obrnejo proti mestom oz. drugim virom svetlobe. Tam pa se potem izgubijo, dehidrirajo, jih povozijo avtomobili …

Da bi vse to preprečili, so v Omanu vsa poznana gnezdišča želv ogradili in jih tako poskušajo obvarovati pred omenjenimi težavami. Še vedno pa želve umirajo v mrežah ribičev, kamor se zapletejo, ali pa zaradi plastičnih odpadkov v oceanu, ki jih je tukaj res ogromno. Nekaj korakov k zaščiti teh morskih lepotic je bilo že narejenih, gotovo pa bo treba urediti še kaj, če jih želimo še imeti na našem planetu.

Opazovanje želv v Ras Al Hadd

Midva sva šla želve iskat v kraj Ras Al Hadd, kjer so naju za 1 rial po osebi (2,5€) peljali na varovano plažo. Imela sva to neizmerno srečo, da je bila ena želva že na kopnem! Trenutno ni ravno visoka sezona za gnezdenje, zato želv sploh nisva pričakovala. Ampak midva sva jo srečala! Kakšna čast! 🙂 Ker je bila čista tema, tudi lune ni bilo, je trajalo kar nekaj časa, da so se oči privadile in dejansko videle želvo, ne samo neko gmoto na plaži. Želva je res velika! Verjetno je zaradi teme delovala še večja, ampak meni se je zdelo, da je v višino merila vsaj 1m, pa tudi dolga je bila približno toliko.

Želva si koplje gnezdo na plaži Ras Al Hadd

Želva si koplje gnezdo

Čez nekaj časa naju je vodič poklical: »Tam, želva!« Iz vode je prihajala še druga! V temi je zgledala kot pošast, zombi, ki leze iz vode 😀 Čudovito je videti tako veliko in lepo žival na lastne oči. Še bolj fascinantno pa mi je bilo opazovati, kako se želve mučijo na kopnem. V vodi so tako dobri plavalci, na kopnem pa se premikajo zelo počasi in (vsaj deluje tako) za vsak korak porabijo veliko energije. Odtis, ki ga želve pustijo na plaži, je mene spominjal na odtis traktorske gume. Šele, ko sem na lastne oči videla to drugo želvo, da res za sabo pušča tako sled, sem verjela 🙂

Sled, ki jo želva pusti na plaži

Sled, ki jo želva pusti na plaži

Med tem časom, si je tista prva želva že našla svoj kotiček in začela kopati gnezdo. Nisva je želela motiti pri valjenju dragocenega jajca, zato sva plažo potiho zapustila.

Čeprav utrujena, sva bila navdušena! Kar dve želvi v parih minutah. Res čudovito in neponovljivo videnje.

Komentiraj

Lahkih nog naokrog