Muškat v nekaj urah

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Kaj človeka pripelje v Muškat, glavno mesto Omana? Možnosti sta dve: ali je to izhodišče za potovanje po Omanu ali pa letiš z OmanAir in imaš daljši postanek med letoma. Muškat je sodobno arabsko mesto, polno svetlečih novih stavb in megalomanskih nakupovalnih središč. Mesto samo je zelo razvlečeno, zato za pot z ene strani na drugo potrebuješ kar nekaj časa.

Sultan Qaboos Grand Mosque

omanska velika mošeja Sultan Qaboos

Stranski vhod v mošejo Sultan Qaboos Grand Mosque

Največja mošeja v državi in še ne dolgo nazaj tudi največja mošeja na Arabskem polotoku – dokler niso zgradili tiste v Abu Dhabiju. Pohvali se lahko z največjo preprogo iz enega kosa in največjim lestencem – a menda so Katarci naredili večji lestenec v mošeji, v Abu Dhabiju pa je večja preproga. Preproga v omanski veliki mošeji je velika kar 4300 kvadratnih metrov in tehta 21 ton, lestenec pa je velik 14m in tehta 8,5 ton, sestavljen pa je iz 600 000 kristalov Swarovski. Od zunaj je na pogled tipična arabska mošeja z okroglo kupolo in okroglimi, okrašenimi minareti. Do pikice natančno pa je urejena tudi okolica mošeje: grmički so postriženi v lepe, simetrične oblike, rože so v perfektnem stanju, bujno cvetijo in posajene v gredicah. Marmorne stopnice in notranji tlak je vedno čist in svetleč. Sami presežki! Mošeja je namreč odraz sultanove skrbi za ljudi.

Arhitekturna razlaga:

Mošeja je zasnovana programsko kot islamski center, urbanistično pa je kot mesto v malem. Zato v svoji zasnovi poleg glavne in ženske molilnice vsebuje še knjižnico in predavalnico. Obiskovalec se med slednjimi lahko sprehodi skozi vroče atrije ali pa skozi temnejša in hladnejša pokrita stebrišča. Omansko arhitekturo zelo določa močno pripekajoče sonce, zato so pokriti in odprti hodniki še posebej izrazit element v njihovi tradiciji. No, ali pa so bili vse do iznajdbe klimatskih naprav, katere domačini danes vse raje uporabljajo.

pokrit atrij mošeje Sultan Qaboos Grand Mostque, Muškat, Oman

Pokrit atrij

Koristni podatki:

Odpiralni čas za turiste in nevernike (torej ne-muslimane) je med soboto in četrtkom, od 8h – 11h, v petek je mošeja zaprta zaradi muslimanskih molitev. Vstopnine ni, je pa potrebna primerna obleka: moški morajo imeti dolge hlače in majico, ki pokriva tudi ramena, ženske pa dolge, neoprijete hlače, majica z dolgimi rokavi in ruta na glavi.

ženska s koranom v roki pred mošejo v Muškatu

Katarina v puloverju in dolgih hlačah pri 40°C! In s Koranom v roki

Muttrah Souq

Muttrah je stari del mesta Muškat, souq pa pomeni pokrito tržnico. Midva sva pričakovala zelo turistično naravnano prodajo, a sva presenečena opazila, da tam kupujejo tudi domačini. Majhne prodajalnice ponujajo vse sorte stvari, predvsem je veliko tipičnih omanskih stvari: srebrnine (nakit, bodala), razne dišave, začimbe, nama pa so bile predvsem zanimive trgovine z omanskimi tradicionalnimi oblekami.

Portugalske utrdbe

Blizu tržnice je tudi Muttrah Fort, utrdba iz časa portugalske zasedbe tega področja, torej iz začetka 17. stoletja. Nekoliko naprej ob obali pri Al Alam palači pa sta še dve starejši utrdbi: Jalali Fort in Mirani Fort. Obe tudi iz časa portugalske oblasti, in sicer iz konca 16. stoletja. Vse tri utrdbe so zaprte za javnost, a vredne kakšnega pogleda, saj so prav impresivne v svoji mogočnosti.

PREBERI ŠE  Puščava Wahiba ni za hece - zgodba o tem, kako nama je odpihnilo šotor

Al Alam Palace

Al Alam je uradna palača sultana Qaboosa, kjer sprejema pomembnejše goste. Prejšnji sultani so tu tudi živeli, temu sultanu pa palača očitno ni tako pri srcu in jo je nekoliko preuredil, razširil, povečal in je sedaj namenjena ceremonijam in pomembnim obiskom iz tujine. Kot taka seveda ni odprta za javnost, je pa tudi njena zunanjost zanimiva na pogled: pravijo, da ima obliko gobe 🙂

sultanova palača Al Alam Palace

Sodobna omanska arhitektura – sultanova palača Al Alam Palace

Če niste veliki ljubitelji mest ali pa če ste na tesnem s časom, vam bo ogled teh najpomembnejših znamenitosti v Muškatu popolnoma zadoščal, da dobite občutek o mestu.

Transport po mestu Muškat

Najlažje se je po Muškatu premikati z avtomobilom, saj je mesto zelo razvlečeno. Najem avtomobila je relativno ugoden, cestnin nimajo, bencin pa je izredno poceni (le 0,45€/L). Tudi parkirišča po najinih izkušnjah niso nikjer problem. Tisti, ki avtomobila ne nameravate najeti, se lahko poslužite taksijev, ki vas čakajo pred letališčem. Taximetri v Omanu še ne obstajajo, zato se je potrebno z voznikom dogovoriti za ceno še preden se odpeljete. A vseeno taksi ni poceni zadeva. Za pot od letališča do mošeje boste zlahka odšteli okoli 10 OR (25€). Druga možnost je uporaba avtobusov, ki so bolj žepom prijazna oblika prevoza, saj redko vožnja stane več kot 1 OR (2,5€). Zaenkrat je avtobusnih linij malo, a počasi se stanje izboljšuje. Podatki o mestnem avtobusu so na tejle povezavi: Mwasalat City bus

Prijeten ogled mesta Muškat vam želiva 🙂

Sultan Qaboos Grand Mosque

Najlepši del mesta Muškat je gotovo velika mošeja

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena