Drsanje na Belem jezeru (Weissensee)

Bi se rad konkretno premigal? In užival v zimski naravi? Imaš drsalke in znaš drsati? Bi rad imel neomejeno prostora za igranje hokeja? Kolesaril po zaledenelem jezeru? Vse to je mogoče na avstrijskem Belem jezeru, imenovanem tudi jezero Weissensee, pri Beljaku, tik čez avstrijsko mejo!
Dranje na jezeru Weissensee

Rok šiba

Najboljša stvar v zvezi z jezero Weissensee je ta, da je izredno dolgo in ozko jezero, stisnjeno med gore in na višini 930m … in praktično vsako leto zamrzne! In vsako leto ga tudi zelo lepo uredijo, pogladijo, da je ledena površina idealna za drsanje! Letos, ko je bil januar res res mrzel, je zamrznilo prav celo jezero, kar pomeni, da se ga da predrsati po celi dolžini, torej celih 12km v eno smer in potem je treba še nazaj … tako na koncu dneva, po enem krogu nabereš kar 24km na drsalkah! Na sredini jezera, kjer pa ni proge za drsalce, pa se lahko igra hokej na različno velikih očiščenih površinah.

 

zamrznjeno belo jezero weissensee, avstrija

Po celotni dolžini jezera je urejena proga za drsanje (jezero Weissensee)

ledena površina na weissensee, avstrija

Čisto gladka ledena površina

Najin dan na jezeru Weissensee

Midva sva seveda izbrala najhujšo varianto in šla drsat do konca jezera in nazaj. Ampak, če sem odkrita, to ni bil najin plan že od začetka. Ne da bi kaj dosti razmišljala, sva pač začela drsati in potem je bilo cel čas tako nekako:
Rok: “A greva nazaj?”
Katarina: “Ne, pejva še malo …”
In tako sva prišla do konca 🙂 Potem je bilo treba pa seveda še nazaj … še dobro, da sva imela s seboj čaj in malico in sva se lahko na med drsanjem okrepila. Namreč, za celotno pot sva potrebovala nekje 3 ure. Priznava, ni bilo najlažje, pravzaprav sva ugotovila, da je drsanje lahko kar konkretna rekreacija 🙂 Sploh popoldan, ko se je že malo segrelo in se je zgornja plast ledu začela topiti … takrat je drsanje postalo malo bolj naporno, ker se je led na nekaterih mestih začel spreminjati v neke vrste plundro in sva za vsak odriv potrebovala še malo več zaleta. S popoldanskim soncem pa je prišlo tudi pokanje ledu. Na čase je bilo kar adrenalinsko, ko je vse ropotalo okoli naju. Ampak pravijo, da ni za skrbeti, saj je led še dovolj debel, s pokanjem pa trenutno nastajajo le čudoviti vzorci v ledu.
ledena površina na jezeru Weissensee

Razpoke v ledu

 

Nekaj nasvetov za najbolje izkoriščen dan na Belem jezeru (jezeru Weissensee):

  • Pojdite čim prej, dokler je jezero še dovolj zamrznjeno! Zadnje dni so temperature nad lediščem in se led počasi topi!
  • Iz Ljubljane se peljite čez Korensko sedlo ali pa skozi Trbiž in ko pridete v Avstrijo, zavijte na regionalno cesto in ne avtocesto! Tako prihranite 8,4€ za avstrijsko vinjeto in 7,2€ za predor Karavanke
  • Ko boste zavili v vas Praditz pri Weißensee, je prvo večje parkirišče brezplačno, ostala so plačljiva.
  • S parkirišča pa imate minutko hoje do jezera, kjer se lahko preobujete v lepih “Umziehhütt’l” – kočah za preobuvanje in tudi čevlje lahko pustite tam.
  •  Za drsanje pobirajo vstopnino – 5€ na osebo
  • Zjutraj je led najboljši, zato priporočava, da začnete drsati čim bolj zgodaj.
  • Kdor ne drsa, se lahko po jezeru samo sprehaja, se pelje s kočijo, ali pa najame gorsko kolo in jezero prevozi.

 

pogled na jezero weissensee

Ozko in dolgo jezero Weissensee

Uživajte na ledu!

Preberi si še

Napiši nama svoje mnenje :)

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!