Nasveti za potovanje po Savdski Arabiji

Savdska Arabija - popotniški nasveti

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Savdska Arabija je šele nedavno odprla svoja vrata turistom. In čeprav se zelo trudijo, da bi privabili turiste, je Savdska Arabija še daleč od turistične destinacije, države, kjer bi bilo lahko potovati. Najino mnenje je, da so uspeli ustvariti nekaj turističnih centrov po državi. Recimo AlUla (tam, kjer so najbolj slavne grobnice, podobne Petri v Jordaniji), pa Riad, glavno mesto je tudi zelo turistično zanimivo in ima posledično veliko turistične ponudbe. Ampak država je ogromna in med enim in drugim krajem je veliko praznine, puščave, občasnih naselij in revščine. Tam se vidi čisto drug obraz Savdske Arabije, tam ni blišča, modernih stavb, dragih avtomobilov. Tam so pastirji s kozami ali kamelami v majhnih revnih hiškah. A ravno to dela Savdsko Arabijo izredno zanimivo. Da bo vaše potovanje lažje, pa so tule najini nasveti za potovanje po Savdski Arabiji.

ženska hodi po sipini

Savdsko Arabijo stereotipno povezujemo s puščavami

Nasveti za potovanje po Savdski Arabiji

Viza za Savdsko Arabijo

Za Savdsko Arabijo Slovenci potrebujemo vizo, ki je kar presneto draga. Za naju je bila to najdražja viza do sedaj. Ok, če smo natančni je cena, ki jo plačaš, sestavljena iz vize in obveznega turističnega zavarovanja. Sama viza je okoli 80€, zavarovanje pa še nekje 40€, skupaj torej 120€ (cena lahko vairiira glede na razmerje savdski rial – evro). Zavarovanje moraš imeti in sicer točno tega, ki ga ponujajo skupaj z vizo. Brez ne gre oz. ne dobiš vize, tudi če imaš svoje turistično zavarovanje.

Hegra - največja nabetanska grobnica v Savdski Arabiji

Hegra – največja nabetanska grobnica v Savdski Arabiji

Vizo za Savdsko Arabijo si lahko uredimo preko spleta (e-viza) ali ob prihodu. Ok, dobi se jo tudi na veleposlaništvu na Dunaju, vendar ne vem, zakaj bi se kdo ubadal s tem, ko pa je preko spleta toliko lažje in hitreje. Midva sva si vizo uredila preko spleta. Pravilna spletna stran je VisitSaudi (klikni za povezavo).

Pogoji za pridobitev vize je potni list, ki je veljaven še vsaj 6 mesecev od zaključka potovanja. Viza je veljavna eno leto od izdaje, dovoljuje potovanja do 90 dni (to je 3 mesece!) in je “multi-entry”, torej za večkraten vstop.

Ko sva izpolnila prijavo na spletu in plačala vizumsko takso, sva vizo dobila na email v roku parih minut! Načeloma imajo en teden časa, da sprocesirajo tvojo prijavo za vizo, ampak nama se je zdelo, da je bila najina viza kar avtomatsko potrjena.

Kavarna pred Elephant Rock

Pred Elephant Rock

Kako do Savdske Arabije?

Trenutno je najbolj ugoden Wizzair, ki leti iz številnih okoliških letališč (Dunaj, Benetke, Budimpešta) v številna mesta v Savdski Arabiji. V kakšni res hudi akciji se da dobiti letalske karte že za okoli 40€ (povratna!), bolj realna cena je pa tam okoli 100€. Je pa treba vedeti, da je Wizzair nizkocenovnik, ki v ceno nima vključene nobene prtljage (razen res majhnega nahrbtnika), hrane na letalu, sedeži so vse prej kot udobni in pogosto spreminjajo dan oz. uro leta. Dobro ni, je pa poceni 😉

PREBERI ŠE  Top znamenitosti Savdske Arabije (zahodni del)

Obstajajo pa seveda še številne druge letalske družbe, ki letijo v Savdsko Arabijo. Prevei na kiwi-ju, kaj tebi najbolj ustreza.

Kako potovati po Savdski Arabiji?

Savdska Arabija je res velika država, razdalje so ogromne, znamenitosti pa so tudi razkropljene po celi državi. Priporočava torej, da si vzamete dovolj časa, če želite videti celo državo, ali pa si izberete samo en del za potovanje. Savdska Arabija je država, narejena za avtomobile. Javnega prevoza je relativno malo, zato priporočava najem avtomobila. Imajo sicer nekaj avtobusnih povezav, pa tudi železniških, ampak to je omejeno na povezave med večjimi mesti. Preveri SAPCO avtobuse, če te to zanima. Z avtom pa se pride povsod, le trajalo bo kar nekaj časa, ker so razdalje pač velike.

off road, peščena cesta v Savdski Arabiji

Nasveti za vožnjo po Savdski Arabiji

Tule pa podam nekaj nasvetov za vožnjo po Savdski Arabiji. Ok, dajmo takoj nekaj vzpostaviti: vozniki v Savdski Arabiji niso normalni. No, ali pa samo zelo slabo vozijo. Promet je res kaotičen! Bila sva že v drugih arabskih državah (Združeni arabski emirati, Oman, Katar), ampak to je “amerika” v primerjavi s Savdsko Arabijo. Vožnjo v Savdski Arabiji bi lahko primerjali z vožnjo v kakšni (nerazviti) afriški državi. Vsak vozi, kot se mu zljubi. Divjajo, nenadoma zavirajo, zavijajo in obračajo čisto povsod in pač takrat, ko komu zapaše. Res je divje! Avtomobili so vsi pobuškani … Torej, še vedno sva mnenja, da za potovanje po Savdski Arabiji potrebuješ avto, a poudarjava, da moraš voziti res previdno!

Ceste so načeloma v dobrem stanju, omejitve so “normalne”, edino zna bit, da bodo zapisane v arabskih številkah (ki niso enake našim!). Midva sva si na telefon shranila prevajalno tabelo za številke in potem sem jaz, kot sovoznica večinoma ugotavljala/preverjala omejitve hitrosti in jih potem sporočala Roku. Ampak se kar hitro navadiš njihovih številk. V dveh dneh tabele nisem več potrebovala. Se pa splača voziti po omejitvah, ker je radarjev res ogromno!

omejitev hitrosti v Savdski Arabiji

Omejitve so zapisane v arabščini

Nastanitve v Savdski Arabiji – ali potrebujeva potrdilo o poroki?

Dajmo najprej obdelati najbolj pereče vprašanje: potrdilo o poroki. Savdska Arabija je še zelo tradicionalna država in po njihovih pravilih neporočeni pari ne smejo spati v isti sobi. Vendar za turiste ta pravila ne veljajo in v nastanitvah, ki so namenjene turistom tega ne zahtevajo. Kar pomeni, da lahko tudi neporočeni pari spijo v isti sobi. Torej, načeloma brez skrbi.

Najlepši (in najdražji) hotel sva rezervirala v kraju Umluj ob Rdečem morju

Izjema tu so mladinski hostli (YHA), ki so v državni lasti. Tam sva pa morala pokazati potrdilo o poroki. Ja, dejanski poročni list sva jim pokazala! Prstana na rokah nista bila dovolj (ja itak, prstan si lahko vsak natakne ;)), isti priimek je bil pogojno dober dokaz in bi naju morda celo spustili v sobo. Ampak sem potem nekje na Dropboxu našla skeniran poročni list (skoraj 10 let stara zadeva! Sploh ne vem, zakaj imam to še na Dropboxu). No, s tem so bili pa zadovoljni 🙂

YHA Jeddah – hostel, kjer so zahtevali potrdilo o poroki

Večino nastanitev sva iskala preko portala booking.com, edino tele hostle sva rezervirala direktno – preko Whatsappa (gre tudi preko emaila). Hostlov se ne da rezervirati preko spleta. Seznam vseh hostlov v Savdski Arabiji (in ni jih malo) je tule – HIhostels in so res poceni. Zato se splača potruditi s starokopitnim postopkom rezervacije in s seboj prinesti poročni list, ker so cene za sobo vsaj pol nižje od nastanitev, ki jih najdemo na bookingu in Airbnb. Pa še to: za bivanje v hostlih boste potrebovali članstvo Hosteling International. Dobite ga zelo enostavno pri Popotniškem združenju Slovenije. Tule je povezava.

Hostli so izredno poceni možnost nastanitve v Savdski Arabiji

Če ste aktivni na portalu Couchsurfing, pa preverite še tam, če dobite kakšnega gostitelja. Midva sva potovala ravno v času praznika bajram in so bili vsi gostitelji zasedeni z družinskimi obveznostmi. Na žalost.

Savdijci so načeloma izredno gostoljubni ljudje

Denar, elektrika in internet v Savdski Arabiji

Savdska Arabija uporablja denarno enoto rial (krajše SAR), ki je bila v času najinega obiska tam 4x šibkejša od evra (1 EUR = 4 SAR). Menjalnice nisva videla nobene, je pa ogromno bankomatov. Provizija za dvig je odvisna od kartice in banke, ki jo uporabljaš. V najinem primeru je najnižja provizija pri Sparkasse (imava še Revolut in N26). Sicer se da skoraj povsod plačevati s kartico, le kakšno nastanitev sva plačala z gotovino.

Maraya - največja stavba iz ogledal na svetu

Maraya – največja stavba iz ogledal na svetu

V Savdski Arabiji imajo načeloma angleški tip vtičnic, kar pomeni, da potrebujemo pretvornik. Imajo pa številne nastanitve kar take univerzalne vtičnice.

PREBERI ŠE  Top znamenitosti Savdske Arabije (zahodni del)

Za internet oz. prenos podatkov sva midva uporabila aplikacijo Airalo in njihovo e-sim. Trenutno se nama zdi to optimalna rešitev, saj ni treba kupovati lokalne sim kartice, urediva pa lahko že pred prihodom v državo. S kodo KATARI6961 dobiš nekaj evrov popusta pri prvem nakupu, povezava do Airalo pa je tule. Airalo je deloval odlično, edino izven mest sva imela pogosto zelo slab signal. stc ali pa Mobily bi znala imeti boljšega, a v tem primeru bi morala kupiti fizično sim kartico. Sva imela pa v vseh nastanitvah itak wifi, tako da nekih težav s prenosom podatkov oz. povezljivostjo s svetom nisva imela.

stari center Džide: stavbe iz koralnega kamna z lesenimi balkoni

Stari center Džide

Kdaj se splača potovati v Savdsko Arabijo?

Kratek odgovor bi bil: kadarkoli, samo poleti ne. Poleti je namreč tam grozno vroče. Če se da, priporočava potovanje med oktobrom in aprilom. Takrat so temperature znosne in tudi največ dogajanja je. Čez poletje pa se vse malo ustavi, umiri in vsi se skrivajo pod klimami. Potovanje tekom ramadana zna biti tudi malo bolj težavno. Ramadan je namreč muslimanski mesec postenja, ko od zore do mraka muslimani ne jedo in ne pijejo. Posledično so tudi restavracije zaprte in čeprav post za turiste ne velja, znate dobiti kakšen grd pogled, če boste v javnosti jedli ali pili. Je pa ramadan vsako leto ob drugem času, tako da morate preveriti na spletu za dotično leto. Midva sva potovala v sredini aprila, kar je bilo letos (2024) tik po bajramu in ljudje so bili večinoma na počitnicah, kar je vplivalo na zasedenost nastanitev po državi. Hkrati pa je to idealen čas za ogled nasadov vrtnic v okolici Taifa.

Jezik in sporazumevanje

Uradni jezik v Savdski Arabiji je arabščina, veliko ljudi pa govori tudi angleško. Midva nikjer nisva imela težav s sporazumevanjem, edino kot omenjeno prometni znaki so pogosto v arabščini. Številke se že naučiš, za črke pa … vprašaš koga 😉

V sklopu Hegra tour lahko vidiš številne grobnice Nabetancev

Varnost v Savdski Arabiji

Prva stvar, ki mi pride na misel, je varnost v prometu. Ampak o vožnji sem že pisala, tako da se ne bom ponavljala. Savdska Arabija meji (med drugim tudi) na Jemen in Irak, to sta dve malo bolj “nevarni” državi in v obmejnih pasovih se potovanje odsvetuje. Nisva potovala v tiste dele Savdske Arabije, tako da težko komentirava to.

Taif mountains - okolica Taif v Savdski Arabiji je zelena, polna nasadov sadja

Okolica Taifa in Ash Shafe je zelena in polna nasadov

Na splošno bi rekla, da je Savdska Arabija varna država. Nekih tatvin, vlomov ipd ni za pričakovati, saj so sankcije zelo stroge. Hkrati pa velja poudariti, da v Savdski Arabiji velja šeriatsko pravo – tudi za turiste, zato je treba biti še posebno previden. Nobenih drog (ne vem sicer, kdo bi jih nosil s seboj, ampak vseeno), nobene pornografije, alkohola … to so strogo prepovedane stvari in lahko vas doleti dolgoletna zaporna kazen. Prav tako se ne splača komentirati oz. kritizirati savdske oblasti in muslimanske vere, ker so tudi na to zelo občutljivi.

Hegra tour v AlUli te pripelje do tele grobnice

Največja grobnica na območju AlUle

Ženske turistke imamo veliko več svobode pri npr. oblačenju in obnašanju v Savdski Arabiji kot domačinke. Turistkam ni potrebno nositi rute na glavi (razen za vstop v kakšno mošejo), vseeno pa moramo imeti ramena in kolena (in vse vmes) pokrito. Kopanje na javnih plažah v kopalkah ni dovoljeno. Jaz sem šla v vodo v UV majici z dolgimi rokavi in 3/4 hlačah. Moški pa naj bi tudi nosili dolge hlače in v osnovi tudi dolge rokave, čeprav jih je veliko (tudi turisti) v kratkih rokavih.

Zadovoljna Katarina po skoraj eni uri med ribicami

Specifični nasveti

– AlUla

AlUla je najbolj turističen kraj v Savdski Arabiji. To je tam, kjer najdemo prečudovite kanjone, skalne strukture in grobnice Nabetancev, podobne tisti v Petri, v Jordaniji. Glede AlUle je treba vedeti, da je izredno razpotegnjeno mesto. Sicer ni posebno veliko, a v dolžino meri okoli 20km. Midva sva bila nastanjena na jugu mesta v sicer lepi sobi AlUla Winter, stari del mesta AlUla je nekje na sredini, izhodišča za organizirane izlete, Elephant Rock, Maraya, Harrat, oaza … to je pa vse na severu mesta. Posledično se v AlUli kar navoziš. Splača se imeti svoj avto, sicer pa so tudi taksiji – priporočava aplikacijo Careem.

Večina znamenitosti v AlUli se splača pogledati popoldan, saj je svetloba takrat najlepša, pa tudi odpiralni časi so taki, da je marsikaj dopoldne zaprto. Ogled Hegre (najbolj znane grobnice) tudi priporočava popoldan.

Hegra, nabetanske grobnice v Savdski Arabiji

Prečudovita Hegra

– Jeddah (Džida)

Jeddah (Džida po slovensko) je drugo največje mesto v Savdski Arabiji in se nahaja na njeni zahodni obali. Za tiste, ki boste leteli v Jeddo z Wizzairom, je treba povedati, da Wizzair pristane na starem terminalu, North Terminal. Ta je od novega, južnega terminala oddaljen cca pol ure (odvisno od prometa, lahko tudi več) vožnje z avtobusom. Avtobus gre okoli letališča in stane okoli 5€ na osebo. Zakaj to omenjam? Ker so vse agencije za najem avtomobilov na južnem terminalu. Vračunajte torej dodaten čas in denar, da dejansko dobite avto za najem.

King Fahd fountain - najvišji vodomet na svetu se nahaja v Džidi

King Fahd fountain – najvišji vodomet na svetu se nahaja v Džidi

Znamenitosti – kaj si pogledati v Savdski Arabiji

Savdska Arabija je velika in raznolika država. Znamenitosti, ki so se nama zdele res vredne obiska so naštete spodaj, bolj podrobno pa so opisane v ločeni objavi: Znamenitosti Savdske Arabije. Upava, da so vam bili tile nasveti za potovanje po Savdski Arabiji všeč oz. vam pridejo prav 😉

  • AlUla in vsi okoliški kanjoni, oaze, starodavne grobnice, skalne strukture
  • Umluj oz. kakšno drugo mesto ob Rdečem morju ter potapljanje med koralami in pisanimi ribicami
  • Stari center mesta Jeddah (Džida), ki je narejen iz koralnega kamenja in lesenih balkonov
Stari center mesta Jeddah. Stavbe iz koralnega kamenja in lesenih oken, balkonov

Stari center Džide

  • Vulkanska pokrajina, krater Wahbah
krater Al Wahbah

Al Wahbah krater

  • Medina s svojimi mošejami
mošeja v Medini, Savdska Arabija

Ena izmed večjih mošej v Medini

  • Nasadi vrtnic in še česa drugega v gorah (okolica mesta Taif)
nasad vrtnic v okolici Ash Shafa, Taif mountains

Nasad vrtnic v Savdski Arabiji

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena