Zakaj Katarina ni šla na Filipine in na Kitajsko

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Odkar sva prišla iz Južne Amerike je minilo že 3 mesece, mene (Katarino) pa muči wanderlust, želja po potovanjih že vsaj zadnje dva meseca 🙂 Ampak, ker imava še vedno bolnega kunca, ki mu je treba vsak dan dajati zdravila, sva se odločila, da greva decembra na potovanje ločeno. Tako bo vedno eden od naju lahko skrbel za najini domači živalici.  Vseeno pa bova nekam odpotovala, ko pa sva si tako zelo želela. Zvenelo je odlično, a žal se je razpletlo v čisto napačno smer in se končalo kot odpoved potovanja na Filipine in Kitajsko.

zemljevid sveta

Odpoved potovanja na Filipine in Kitajsko

Odločitev za Filipine in Kitajsko

Verjetno sedaj že vsi veste, da sem pri nama z Rokom jaz tista, ki jo bolj vleče v svet. Jaz sem si prva začela iskati potovanje. Novembra sem bila ves čas priklopljena na Skyscanner in Google Flights in iskala vse možne opcije ugodnih letalskih kart. Začela sem pri letu do Valencie za nekaj evrov pa vse do leta do Filipinov za malo pod 400€. Sprva je bila ideja, da grem na pot sama, saj sem si vedno želela preiskusiti, kako je potovati sam. Potem pa sem nekako prepričala svojo sestro, da bi šla z menoj. Izmed najdenih ugodnih letalskih kart se je navdušila nad Filipini, nad plavanjem z želvami in drugimi pisanimi ribicami in tako je padla odločitev: greva na Filipine! Na poti bi imeli še dvakrat dolg postanek v Pekingu, česar sem se jaz še posebno veselila – sestra je namreč na Kitajskem že bila.

kitajski zid, nasveti za kitajsko

Kitajski zid

Komplikacije prvič

Pa so se kmalu po nakupu kart začele težave s sestrinim zdravjem. Jaz optimist, kot vedno, sem itak računala na to, da se bo že pozdravila in da bova na pot seveda šli. Vmes sva splanirali celotno potovanje, kupili letalske karte za notranje lete, rezervirali nekaj prenočišč, jaz sem že zamenjala kitajske juane za čim bolj enostaven obisk Kitajskega zidu … Kakšen teden pred odhodom pa mi je sestra napisala: zdravniki pravijo, da ne smem na potovanje. Meni se je svet podrl. Še nikoli nisem odpovedala potovanja! In seveda nisva kupili nobenega zavarovanja letalskih kart ali nastanitev, torej bo šlo vse v nič! Vseeno sem priganjala, naj se pogovori z zdravniki, če bi vseeno lahko šla na pot. Do zadnjega dne nisva vedeli, ali bova šli ali ne.

Skoraj bi že šli na pot

Bil je ponedeljek, ko bi tisto noč morali na Flixbus do Minhna, do letališča. Ob 4h popoldan, ko je obiskala vse možne zdravnike, mi je sestra sporočila: Začni pakirat! Hitro sem na kup in v nahrbtnik nametala vse za s seboj, tekla v trgovino še dokupiti manjkajoče stvari, potem sva imela še potopisno predavanje, nato pa sem s pakiranjem nadaljevala. Ura je bila že 11 zvečer, ko sem se ravno spravila sprintat še rezervacije nato pa sem nameravala hitro pod tuš in za par uric spat. Takrat sem dobila še eno sestrino sporočilo: Ne morem! Moje stanje je preslabo, taka res ne morem na pot.

PREBERI ŠE  5 stvari, ki jih moraš vedeti pred odhodom na Kitajsko

Če sem pretekli teden še razmišljala, da bi šla sama na potovanje, se mi dve uri pred odhodom res ni dalo več spreminjati plana. Vse je padlo v vodo. Stvar zaključena. “V jok in na drevo, pa igrače s seboj” smo včasih rekli. Flixbus je odpeljal brez naju, prav tako je naslednji dan vzletelo letalo proti Pekingu brez naju. Občutek, ko gledaš na uro in veš, kje bi moral sedaj že biti, vendar pa sediš doma na kavču in ne veš ali bi se jezil ali žalostil, je res obupen.

S sestro sva skupaj potovali nazadnje v London leta 2013

Potovanje prestavljeno na februar – je res?

Že pred odhodom sva obvestili letalsko družbo, da ne bova koristili letalske karte in vprašali, če se da let prestaviti in odgovor je bil, da se da, vendar je strošek 130€ po osebi. Prav tako sva preverili, kakšne so možnosti za odpoved ali spremembo rezervacij notranjih letov in nastanitev. Nekaj dodatnih stroškov bi bilo, ampak vse je bilo izvedljivo. Nisem bila sicer navdušena nad novimi stroški, ampak OK, bolje to kot nič.

Komplikacije drugič

Rezervacijo letalske karte do Filipinov sva opravili preko posrednika Travelgenio. Vedno pravim, da so ti posredniki v redu, dokler gre vse tekoče. Ko pa se stvar zakomplicira, ko jih potrebuješ za kaj več kot pa nakup letalske karte na spletu, so pa obupni. To je potrdil tudi najin primer. Vsakič, ko sva klicali Travelgenio, sva dobili druge odgovore in nikoli nismo uspeli karte dejansko prestaviti. Tisti “fee” se je povišal iz 130€ na 243€ na osebo, potem pa so nama trdili, da za najine nove datume februarja ne najdejo letalske karte po isti ceni. Ne spoznam se na te stvari, ampak, če sem jaz našla na njihovi spletni strani letalsko karto za 380€ po osebi, kako da je oni ne najdejo? Trdili so, da karte pač ni, nama ponujali nekaj drugega in govorili, da je razlika v ceni okoli 500€. In potem so kar prekinili zvezo. Resno, agent nama je večkrat kar odložil slušalko!

Rok mi ni verjel, ko sem mu povedala, kakšna je komunikacija s Travelgenio. Trdil je, da sva nesposobni in poklical tja še on.  Doživel je točno isto zgodbo: ne najdejo letalske karte po enaki ceni, fee je bil tokrat 180€, na koncu pa mu je agent Mauricio prekinil zvezo.

Odpoved potovanja

Ker pri Travelgeniu nisva uspeli nič doseči, sva se odločili, da nima smisla kupovati nove letalske karte, zato da bi “rešili” nekaj notranjih letov in rezervacijo nastanitev. Potovanje je torej odpovedano. Meni je res zelo žal, saj sem se izredno veselila potovanja s sestro. Pa seveda obiska Palawana in tamkajšnjih kraških struktur ter potapljanja v filipinskih vodah, ki menda slovijo kot izredno bogate z morskim življenjem. Da ne omenjam Kitajskega zidu in Pekinga, ki si ju že dolgo želim videti.

Tako je življenje, žal ne gre vedno vse po planih.

Moram pa pohvaliti Zavarovalnico Sava. Seveda sem pred potovanjem sklenila turistično zavarovanje pri njih. Ko je prišlo do odpovedi, sem jih takoj obvestila in brez težav smo se dogovorili, da se lahko datum na zavarovalni polici prestavi. Tako mi vsaj zavarovanje ne teče v prazno, pač pa se bo aktiviralo z naslednjim potovanjem.

palawan

Sanjam o Filipinih Photo by Alana Harris on Unsplash

Lekcija tega?

Ali sem se iz tega kaj naučila? Hm, ne vem. Lahko bi rekla, da se splača vzeti zavarovanje letalske karte. Pa da ne rezervirat letalskih kart preko Travelgenio ali pa da bom sedaj vedno rezervirala nastanitev z možnostjo odpovedi. V teoriji bi bilo to pametno. Vendar pa, če sem čisto odkrita, ne vem, če bom od sedaj naprej te stvari počela res kaj drugače. Vseeno vsa ta zavarovanja predstavljajo nek strošek. Znesek, ki sem ga v preteklih letih, ko sem vedno kupovala najcenejše letalske karte brez rizika odpovedi, privarčevala, je enak znesku, ki sem ga v tem primeru “pognala v zrak”. Vsak se seveda odloči zase 😉 Ne govorim, da se zavarovanj ne splača imeti!

PREBERI ŠE  5 stvari, ki jih moraš vedeti pred odhodom na Kitajsko

 

Torej, Filipini in Kitajska bodo morali še nekaj časa počakati na najin obisk, a nama prav gotovo ne uidejo. Se vidimo drugič 😉

Komentiraj

11 komentarjev

Simona 12/2019 - 19:17

Ojoj, zal mi je, da se ti je to zgodilo. 🙁 Filipini in Kitajska bosta pocakali in verjamem, da bosta s sestro kmalu skupaj na poti ?
Me pa zanimajo kitajski juani ? jih lahk tud sam polovico kupim?

Odgovor
lahkihnognaokrog 12/2019 - 13:06

Oj, pa sem jih ravno včeraj oddala. Sorry 🙁

Odgovor
Vesna 12/2019 - 10:20

Hi, zanima me ali imate kaksne izkusnje z potovanjem po Maroku v casu ramadana? Za drugo leto sva ze vplacala prvomajski Maroko, zdaj sem ugotovila da je potovanje v casu Ramadana, Ne vem ce ga odpoveva ali naj greva

Odgovor
lahkihnognaokrog 12/2019 - 13:08

Živjo,
ne bi vedela glede ramadana. Jaz sem bila v takem času v Izraelu in v strogo muslimanskih restavracijah se hrane ni dobilo čez dan, v ostalih pa je bilo vse normalno. Pomojem potovanja gotovo ni treba odpovedat, samo malo se bo treba prilagodit.

Odgovor
Digi 12/2019 - 14:02

Zivjo, konec januarja sibamo na Filipine, v kaksni vrednosti imate voucher za AirAsia? Morda se najdemo ta dober deal 🙂

Odgovor
lahkihnognaokrog 12/2019 - 14:40

O super! Voucher bi moral biti eden za okoli 45eur in drugi za 75eur. Čakava še, da jih dejansko dobiva. Vam sporočim takoj, ko jih dobim. Naj bi bilo do konca tedna.

Odgovor
lahkihnognaokrog 12/2019 - 10:59

Živjo!
Končno sem dobila voucher za AirAsia! Vrednost je 3,843.81 PHP, to je približno 68eur. Napiši mi email, da se zmenimo za naprej, kako to uredimo.
lp, Katarina

Odgovor
Katja 12/2019 - 8:40

Jaz sem ze 2x mela karto za Filipine, pa nikoli tja prisla – tako da, lahko je se hujse 🙂 No, edino zavarovano sem imela v obeh primerih…

Odgovor
lahkihnognaokrog 12/2019 - 11:22

Haha, no lepo slišat, da nisem edina, ki so se ji Filipini izmaknili 🙂

Odgovor
Matjaž 02/2020 - 15:00

Katarina drugič ne kompliciraj idi kar sama. Sem bil do zdaj s kolegom in 2x sam in ga res ni čez solo in bom še kar naprej prakticira solo.

Odgovor
lahkihnognaokrog 02/2020 - 11:09

Hihi, ja, naslednjič grem sama 🙂 Ma tu je bilo več stvari, ki so botrovale odločitvi. Glavno je bilo to, da nama je bilo rečeno, da lahko karto do Filipinov prestaviva in se je zdelo smiselno, da jo skupaj prestaviva na kasnejši datum. Verjamem, da je potovat solo ful dobro in upam, da mi enkrat uspe.

Odgovor
Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena