Lago di Como – enodnevni izlet med prikupnimi vasicami

by Katarina
Objavljeno: Posodobljeno:

Lago di Como ali jezero Como je eno izmed najbolj mondenih jezer v Evropi. Tu so od nekdaj bogataši gradili svoje vile in uživali v prijetni klimi ob jezeru in ob vznožju Alp. Midva sva se ob jezeru Como “znašla” avgusta, ko sva se odpravila na plezalno-pohodniški izlet v gore severno od jezera Como. Medtem, ko je Rok en dan plezal v Val di Mello, sem se jaz, Katarina, sama odpravila do jezera Como in ga cel dan raziskovala.

majhna vasica ob jezeru Lago di Como

Prikupne vasice ob jezeru Como

Lago di Como – kaj si pogledati okoli jezera Como?

Ko prideš na izlet na jezero Como, po navadi to pomeni, da si pogledaš različne vasice ob jezeru. Jezero Como je v obliki na glavo obrnjene črke Y, to pomeni, da je precej ozko in dolgo, na spodnjem, južnem delu pa se razcepi na dva kraka. Vasice ob jezeru Como so praktično po celotni obali in vse so bolj ali manj lepe in zanimive. Katere potem obiskati? V idealnem primeru bi si jaz ogledala kakšne čim bolj odročne vasice, a zaradi logistike sem na koncu obiskala vasice v sredini jezera, ki so ravno zaradi dostopnosti tudi najbolj obiskane.

Varenna

Varenna je ena izmed večjih vasic v osrednjem delu jezera Como. Znana je predvsem po “Sprehajališču zaljubljenih” (Passerella degli innamorati) – promenadi oz. neke vrste balkončku nad jezerom, od koder se odpirajo lepi pogledi na jezero in vasice na drugi strani. Pa seveda ima polno ozkih uličic, majhnih cerkvic in je pač tipično italijansko prikupna.

Sprehajališče zaljubljenih, Passerella degli innamorati, Varenna

Zgodaj zjutraj je bilo sprehajališče še prazno, popolno pa se je tu trlo ljudi

Zame je bilo to tudi izhodišče za raziskovanje jezera Como. Avto sem parkirala v parkirni hiši, ki sicer ni bila najcenejša možnost, a drugje nisem našla parkirišča. Potem pa sem si kupila celodnevno vozovnico za trajekte v osrednjem delu jezera Como (vse vasice med Bellagio, Varenna, Mennagio …) in začela z raziskovanjem.

Bellagio

Moja druga vasica na tem izletu je bila vasica Bellagio, ki je tudi najbolj turistična vasica. Nahaja se na stičišču vseh treh krakov jezera Como in ima tako idealno lokacijo za izhodišče – če prihajaš z juga.

italijanska hiša, Bellagio, Lago di Como

Razkošje kraja Bellagio

Menda je vila Melzi d’Eril res vredna obiska. Ne bi vedela, ker se je odprla šele ob 10h, jaz pa sem bila tam že ob 8h in se mi ni ljubilo 2h čakati. Sem šla malo na sprehod. Razgledi na jezero in gore v ozadju so res prekrasni, ozke uličice so očarljive in zjutraj še ne preveč polne. Zelo všeč mi je bila tudi cerkev v Bellagio – katedrala sv. Jakoba (San Giacomo).

Katedrala San Giacomo, Bellagio

Katedrala San Giacomo, Bellagio

V bližini Bellagia je še ena izredno prikupna vasica – San Giovanni. Velike in prestižne vile ob obali, majhna vasica, nekoliko bolj umirjena od Bellagia … vredno kratkega postanka.

vila ob jezeru Lago di Como

Tale razkošna vila te pozdravi ob prihodu v vasico San Giovanni

Lenno

Vasica Lenno je znana po vili Villa del Balbianello. Menda velika in lepa vila s še večjim in lepšim vrtom, kjer so snemali številne filme – med drugim tudi Jamesa Bonda. Ampak se je izkazalo, da za ogled vile (ali vrta) potrebuješ vnaprejšnjo rezervacijo vstopnice preko spleta. In tako sem spet ostala pred vrati. Ja, to se zgodi, če vse planiraš zadnji trenutek. Sem si pa zato v Lennu privoščila odličen gelato, se na hitro ohladila v jezeru, nato pa se peš odpravila proti vasici Tremezzo.

Italijanski sladoled (gelato)

Italijanski sladoled (gelato)

Greenway del lago di Como

Greenway del lago di Como je peš pot, ki poteka med vasicama Colonno ter Girante. Približno 10km potka nas pelje nekoliko stran od najbolj turističnih krajev, po ozkih uličicah, do kakšne vile ali cerkvice, ki sicer ni v prvem planu večine turistov. Pot se občasno dvigne malo višje, kjer so razgledi na jezero še lepši, tja med domačine zavije.

Greenway del Lago - peš pot ob jezeru Como

Greenway del Lago – peš pot ob jezeru Como

Čeprav tole sploh ni bilo v mojem načrtu, lahko povem, da je bila hoja po Greenway del lago di Como najboljša izbira. Prehodila sem pot od vasice Lenno pa do Tremezzo. Ravno dovolj, da sem se malo nahodila in se umaknila množicam turistov, ki so se na to avgustovsko soboto nabrale ob jezeru Como. Saj zgodaj zjutraj je bilo še super, malo ljudi in prijetno. Sredi dneva pa je bila grozna gneča. Nimaš kaj, to je pač poletje (avgust) v Italiji. Ampak ravno ta pešpot mi je omogočila malo odmika in miru.

italijanska vas, jezero Como, gore v ozadju

Pogled na jezero Como s poti Greenway del Lago

Mennagio

Še zadnja vasica na moji poti po jezeru Como je bila vasica Mennagio. Ta je znana po nakupovanju. Čeprav, če sem odkrita razen ene krajše uličice s turističnimi trgovinicami nisem videla kaj dosti možnosti za nakupovanje. Sprehodila sem se po promenadi ob jezeru, se vzpela do gradu nad vasico, nato pa šla počivat na plažo.

Spiaggia Tranquilla

Jezero Como je sicer precej veliko in ima ogromno obale – 160km, če smo natančni. A zaradi svoje geografije ni veliko možnosti za plaže. Saj ima vsaka vasica par metrov nekega peska in plažo, ampak, če smo realni, to ni nek presežek od plaže. Plaža Spiaggia Tranquilla pa se nekoliko razlikuje. To je namreč najdaljša plaža ob jezeru Como. Tu je dejansko malo plaže (peska), zadaj pa so trava in drevesa. Tako prostorno je. Čisto drugače kot tiste plaže v vasicah v osrednjem delu jezera, ki so majhne in stisnjene med hiše. Spiagga Tranquilla se namreč nahaja na severnem delu jezera in mi smo jo obiskali z avtomobilom in ne s trajektom.

PREBERI ŠE  Alberobello in slavne trulli-hiške

Nasveti za obisk jezera Como

  • Parkiranje okoli jezera Como je težavno. Težko je najti parkirišča oz. so precej draga. Zato se splača jezero raziskovati z javnim prevozom – idealno s trajektom.
  • Celodnevna vozovnica za trajekte se splača, če nameravate obiskati več vasic. Za zgoraj opisane vasice in vožnje s trajekti med njimi, se mi je vsekakor splačalo.
  • Premiki med vasicami so relativno počasni oz. jezero je precej veliko ter razvejano. Z avtom se moraš peljati daleč naokoli, s trajekti pa lahko traja tudi 3h, da prideš od enega konca jezera do drugega. Zato se splača osredotočiti na en del jezera. Najlažje in najceneje je raziskovati osrednji del jezera, je pa posledično to tudi najbolj obiskan del.
  • Odvisno seveda od zanimanja, ampak zame je bila 1h v vsaki vasici čisto dovolj.
Vila Carlotta - najbolj znana vila ob jezeru Lago di Como

Vila Carlotta – najbolj znana vila ob jezeru Lago di Como

Nekaj zanimivih idej za izlete se najde tudi na portalu GetYourGuide:

Komentiraj

Lahkih nog naokrog
error: Vsebina je zaščitena